Mohoric verslaat Almeida in heuvelrit Ronde van Polen, jonge Lennert Van Eetvelt maakt indruk Wielrennen
Wielrennen

Mohoric verslaat Almeida in heuvelrit Ronde van Polen, jonge Lennert Van Eetvelt maakt indruk

Mohoric verslaat Almeida in heuvelrit Ronde van Polen, jonge Lennert Van Eetvelt maakt indruk

Matej Mohoric heeft de tweede etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Sloveen van Bahrain-Victorious versloeg Joao Almeida in een spannende finale. De twee kwamen pas met een paar honderd meter te gaan bij koplopers Rafal Majka en Lennert van Eetvelt, die zich toch wat opgeblazen hadden met een aanval. De derde plek in de etappe was voor thuisrijder Michal Kwiatkowski.

Daags na de 'glibberige' sprintzege van Soudal Quick-Step-troef Tim Merlier stond er op dag twee een heuvelrit op het wielermenu. Over een afstand van meer dan 200 kilometer trok het peloton vanuit Leszno in de richting van Karpacz. Onderweg moesten er drie venijnige klimmetjes overwonnen worden, met als kers op de taart een finish bergop (3,7 kilometer aan gemiddeld 6,9 procent).

Kopgroep van drie krijgt veel voorsprong, maar strijdt niet voor de zege

Na de start rond 13.30 uur, kozen drie renners het hazenpad. Het peloton liet het trio begaan en gooide het blok erop. Derhalve konden Sam Brand (Novo Nordisk), Lorenzo Milesi (Team DSM-firmenich) en Jacopo Mosca (Lidl-Trek) zich opmaken voor een lange dag in de vlucht. De voorsprong van het trio liep al gauw op naar circa tien minuten.

UAE Team Emirates had Almeida in de gelederen en hij leek op voorhand de kopman van die ploeg. De ploeg uit de Emiraten besloot dan ook het tempo te verhogen. Zij kregen steun van BORA-hansgrohe (rijdend voor Sergio Higuita en Lennard Kämna) en INEOS Grenadiers (rijdend voor Michal Kwiatkowski). De voorsprong liep dan ook gestaag terug, waardoor de kopgroep geen kans van slagen leek te hebben. Voor Brand ging het snel te hard, waardoor Milesi en Mosca met zijn tweeën door moesten.

UAE Team Emirates maakt hoog tempo in aanloop naar de slotklim

Met nog iets meer dan twintig kilometer te rijden waren de laatste twee vluchters er ook aan voor de moeite. UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers bleven hard werken voor hun kopmannen en wilden niets aan het toeval overlaten. Het peloton was nog zeer omvangrijk, waardoor alle actie zich zou ontvouwen op de laatste klim van de dag,

Eenmaal op de slotklim werd duidelijk dat UAE Team Emirates niet voor niets snoeihard aan het rijden was. Tim Wellens maakte een gigantisch tempo voor zijn ploeg en de eerste breukjes in het peloton waren dan ook zichtbaar. Voor INEOS Grenadiers ging het echter niet hard genoeg: Geraint Thomas ging tempo maken.

Majka en Van Eetvelt wagen hun kans

De eerste echte aanval kwam van Sam Oomen. De Nederlander van Jumbo-Visma pakte een gaatje, maar werd vervolgens gecounterd door Rafal Majka. Ineens kwam de aap uit de mouw: UAE Team Emirates had de hele dag voor de thuisrijder gewerkt. Oomen kon niet mee, maar wie er wel achteraan kon springen was Lennert Van Eetvelt, de jongeling van Lotto Dstny. Jayco-AlUla was aan het achtervolgen.

Bij het ingaan van de laatste kilometer had het duo een voorsprong van twaalf seconden op de uitgedunde achtervolgende groep. Majka had nog een gaaf aangezicht, maar Van Eetvelt was getergd en wilde dolgraag een eerste zege in de WorldTour pakken. De twee keken een beetje naar elkaar, en langzaam kwamen de achtervolgers dichterbij.

Mohoric dicht het gat en wint de sprint van Almeida

Mohoric bleek nog goede benen te hebben en dichtte het gat op de twee koplopers met nog een paar honderd meters te rijden. Hij zette vervolgens als eerste de sprint aan. Enkel Almeida kon de Sloveen volgen. De Portugees ondernam verschillende pogingen om de renner van Bahrain-Victorious nog te verslaan, maar kwam net te kort. Mohoric schreef de tweede etappe van de Ronde van Polen op zijn naam.

Uitslag etappe 3 Ronde van Polen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws