Mollema stunt met Nederlandse titel tijdrijden, Dumoulin tweede bij laatste NK Wielrennen
Wielrennen

Mollema stunt met Nederlandse titel tijdrijden, Dumoulin tweede bij laatste NK

Mollema stunt met Nederlandse titel tijdrijden, Dumoulin tweede bij laatste NK

Bauke Mollema heeft verrassend de Nederlandse titel in het tijdrijden veroverd. Hij was in Emmen 31 seconden sneller dan Tom Dumoulin. Daan Hoole - ploeggenoot van Mollema - werd verdienstelijk derde.

Het NK tijdrijden werd net als vorig jaar in en rondom Emmen verreden. In tegenstelling tot vorig jaar hoefden de deelnemers dit jaar niet de Muur van Emmen te bedwingen, waardoor het parcours dit jaar nog meer geschikt was voor de tempobeulen. Het parcours bestond uit twee rondes van 14,7 kilometer.

Amateur Megens rijdt sterke chrono

Het eerste blok aan starters bestond uit elite zonder contract en renner van continentale ploegen. Brian Megens was van hen de snelste met een tijd van 34.04. Daarmee was hij 53 seconden sneller dan Hartthijs de Vries van Metec - SOLARWATT p/b Mantel.

In het tweede blok kwamen de eerste profs aan de beurt. Gijs Leemreize was de eerste. De jonge Nederlander maakte in de voorbije Giro d’Italia veel indruk. Aan het tussenpunt was hij echter zeven seconden trager dan Megens. Zijn ervaren ploeggenoot en meervoudig Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden wist de snelste tijd echter wel te verbeteren. Hij deed vijftien seconden van Megens zijn tussentijd af.

Hoole is met sterk tweede deel Van Emden de baas

Ook Daan Hoole van Trek-Segafredo was goed onderweg. De neoprof volgde op negen tellen van Van Emden bij de eerste tijdsmeting. Hoole was recent al knap derde in de chrono van de Belgium Tour.

Leemreize kende intussen een tegenvallend tweede deel en was aan de streep langzamer dan zowel Megens als De Vries. De tijd van Megens kreeg alvast steeds meer waarde. Zo was een erkend tijdrijder als Van Emden bij het tweede tussenpunt slechts twintig seconden sneller.

Hoole was inmiddels op stoom gekomen en had zijn achterstand van negen seconden op Van Emden bij het tweede punt omgezet naar een voorsprong van een seconde. De hardrijder van bijna twee meter gaf dat vervolgens niet meer uit handen. Aan de finish was hij met 33.36 twaalf seconden sneller dan Van Emden, Megens volgde op 28 seconden.

IJzersterke Mollema verrast tijdrijders

Gezien de prestatie van Hoole, viel er mogelijk ook wat te verwachten van zijn ploeggenoot Bauke Mollema. Hij stond voor het eerst aan de start van een nationaal kampioenschap tijdrijden bij de elite. Mollema had er overduidelijk zin in, want bij het eerste tussenpunt was hij zes seconden rapper dan Van Emden, die daar nog de snelste tijd had staan. Dankzij zijn snelle opening had Mollema voor het tweede deel een voorgift van vijftien seconden op Hoole.

Ondertussen was Dumoulin ook gestart. De coureur van Jumbo-Visma kon voor de vijfde keer het nationale kampioenschap tegen de klok winnen. De tijdrit gold alvast ook als een goede titel voor zijn grote doel van het najaar: de WK tijdrijden. Aan het eerste tussenpunt kreeg de Limburger echter een gevoelige tik te verwerken; hij was maar liefst tien seconden langzamer dan Mollema.

Mollema was in ieder geval on fire; aan het tweede tussenpunt had hij zijn voorsprong op Hoole uitgebreid naar 28 seconden. In het laatste stuk deed hij daar vijf extra seconden bij. De te kloppen tijd voor Dumoulin was 33.03. Het werd een zware opgave voor de verdedigend nationaal kampioen. Bij het tweede punt was hij nog steeds tien seconden langzamer. Gezien de nog kort af te leggen afstand, was dat moelijk te overbruggen. Het zou Dumoulin ook niet meer lukken. Hij finishte op 31 seconden van Mollema, die voor het eerst Nederlands kampioen tijdrijden werd.

Uitslag NK tijdrijden mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees het NK tijdrijden 2022 terug in ons liveblog


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws