Monsterlijke Ganna verpulvert officieel én onofficieel werelduurrecord met 56.792 kilometer! Wielrennen
Wielrennen

Monsterlijke Ganna verpulvert officieel én onofficieel werelduurrecord met 56.792 kilometer!

Monsterlijke Ganna verpulvert officieel én onofficieel werelduurrecord met 56.792 kilometer!

Filippo Ganna heeft met groot vertoon van macht het werelduurrecord verbroken. De Italiaan van INEOS Grenadiers dook gigantisch ver onder het oude record van Dan Bigham, dat op 19 augustus van dit jaar nog werd gezet. Ook het onverslaanbaar geachte onofficiële uurrecord van Chris Boardman uit 1996 ging er overtuigend aan.

Ganna beleefde enkele weken geleden nog een teleurstellend WK tijdrijden, waar hij zijn wereldtitel niet kon verlengen en niet eens een medaille pakte. Vervolgens ging de blik op het werelduurrrecord, dat hij op 8 oktober om 20.00 uur aanviel in het Zwitserse Grenchen, enkele uren na de Ronde van Lombardije. Met loeisnel materiaal - inclusief een fiets die werd gemaakt middels een 3D-printer - waren de verwachtingen hooggespannen.

De 26-jarige Ganna begon in het eerste kwartier nog boven het schema van Bigham, maar knabbelde vervolgens ronde na ronde tijd van zijn virtuele achterstand af. Het balkje rechtsonder stond al snel op groen en vervolgens was het vooral kijken naar de gemiddelde snelheid. Wat was er mogelijk? Wat zat er in de benen van Ganna? Het gemiddelde lag in het eerste kwartier 'slechts' op dik 54 per uur, maar Ganna versnelde in het tweede kwart van zijn inspanning.

Ganna verpulvert ook onofficieel uurrecord Boardman

Na ruim een half uur knalde Ganna gemiddeld al over de 56 per uur gemiddeld heen en dus werd de grens verlegd: was meer dan 57 kilometer in een uur mogelijk!? Eerst werd de blik gericht op het onofficiële uurrecord dat de Brit Chris Boardman ooit reed in 1996. Hij kwam toen aan 56,375 kilometer, maar deed dat met een zogenaamd monocoque-frame, waarbij de onderkant van zijn fiets open was. Bovendien had hij een stuur waarbij hij zijn armen als een soort superman voor zich uit kon steken. Dat mag vandaag de dag niet meer van de UCI, die alleen records van conventionele fietsen erkent.

De verwachting was ooit dat het record van Boardman altijd zou blijven staan, maar niets was minder waar. Ganna ging in zijn laatste twintig minuten zo tekeer dat hij - met nog tien minuten te gaan - al ruim over de 56,375 gemiddeld heen ging. Hij mocht alleen niet instorten en dat gebeurde ook niet. Ganna kwam - aangemoedigd door een uitzinnig publiek in de arena - na een uur binnen met een totaal van 56.792 kilometer. Bi-zar!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws