Nederland op één en twee in Saudi-Arabië: Van Uden verslaat Groenewegen in ouverture AlUla Tour Wielrennen
Wielrennen

Nederland op één en twee in Saudi-Arabië: Van Uden verslaat Groenewegen in ouverture AlUla Tour

Nederland op één en twee in Saudi-Arabië: Van Uden verslaat Groenewegen in ouverture AlUla Tour

Casper van Uden heeft de ouverture in de AlUla Tour naar zich toegetrokken. De jonge Nederlander van Team dsm-firmenich PostNL toonde zich de allersterkste in een spannende massaspurt. Dylan Groenewegen kwam in de laatste meters nog ongelooflijk hard opzetten, maar het was niet genoeg om zijn 22-jarige landgenoot de loef af te steken. Tim Merlier vervolledigde het podium.

Op de openingsdag van alweer de vierde editie van de rittenkoers in Saudi-Arabië was er een vlakke etappe uitgetekend. In het 150 kilometer lange parcours waren amper hoogtemeters te bespeuren. Kortom, voer voor de sprinters dus. En zeggen we sprinters, dan zeggen we - het deelnemersveld in ogenschouw nemend - Groenewegen, Merlier en Molano. Die drie heren werden op voorhand als absolute topfavorieten bestempeld.

Nadat het startschot geklonken had, kozen vijf renners het hazenpad. Unai Zubeldia (Euskaltel-Euskadi), Ali Al Shaikhahmed (nationale selectie Saudi-Arabië), Carter Bettles (Roojai Insurance), Masaki Yamamoto (JCL Team UKYO) en Al Ibrahim (nationale selectie Saudi-Arabië) vormden het leidende kwintet. Het peloton gaf ze een paar minuten voorsprong, maar het waren de sprintersploegen die ervoor zorgden dat de voorgift niet de pan uitrees.

De kopgroep werd langzaam maar zeker uitgedund. Op 45 kilometer van de aankomst hadden we derhalve nog twee leiders over, zijnde Zubeldia en Bettles. Niet veel later kreeg laatstgenoemde echter te kampen met materiaalpech, waardoor Zubeldia zich automatisch ontpopte tot de eenzame fietser. De 20-jarige Spanjaard - die overigens geen familie lijkt te zijn van ex-prof Haimar Zubeldia - probeerde zich kranig te weren, maar werd op zestien kilometer voor het einde definitief bij de lurven gevat. Daarna volgden er nog enkele speldenprikjes vanuit het peloton, al leverden die niet veel op.

Alles kon dus in werking worden gesteld voor een massasprint, welke er uiteindelijk ook kwam. Het was er eentje die qua spanning in de buurt kwam van een Hitchcock-film, daar het lang duurde vooraleer de uitslag bekend was. Van Uden leek de gevierde man, maar ook Groenewegen kwam in extremis nog rap opzetten. Uiteindelijk bleek de jongste van de twee Nederlanders zijn sprint het best te hebben ingedeeld en dus was diens eerste profzege een feit.

Uitslag etappe 1 AlUla Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws