Nederlander Huub Artz ziet vluchtpoging in extremis stranden in Oman, Yates slaat dubbelslag op slotklim Wielrennen
Wielrennen

Nederlander Huub Artz ziet vluchtpoging in extremis stranden in Oman, Yates slaat dubbelslag op slotklim

Nederlander Huub Artz ziet vluchtpoging in extremis stranden in Oman, Yates slaat dubbelslag op slotklim

Adam Yates heeft de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Oman gewonnen. Na een splijtende demarrage in de finale was de Brit gevlogen. Yates wist de zware, steile klim van Green Mountain het beste te verteren en trok tevens het eindklassement naar zich toe. In de finale hield de Nederlander Huub Artz lang stand.

Ook de vijfde etappe werd zwaar ingekort, al werd deze niet onthoofd. In de dikke zeventig resterende kilometers stond namelijk nog steeds de aankomst op de gruwelijke Green Mountain op de rol. De zeer onregelmatige klim van 5,7 kilometer aan maar liefst 10.4% gemiddeld vormde het slotstuk van de gehele ronde. Met name de laatste twee kilometer, aan 13.5%, zouden voor een slagveld kunnen zorgen.

Uiteindelijk kozen vier mannen voor het hazenpad en vormden de vlucht van de dag: de Nederlander Huub Artz van Intermarché-Wanty, Tobias Lund Andresen van dsm-firmenich PostNL, Tord Gudmestad van Uno-X Mobility en Tegshbayar Batsaikhan van Roojai Insurance. UAE Team Emirates werkte zich echter uit de naad om de voorsprong klein te houden, zo rond de minuut. Leider Finn Fisher-Black verdedigde een voorsprong van drie seconden op zijn naaste belagers en vijftien tellen of meer op de op papier eerste echte bedreigingen in het klassement: teamgenoot Adam Yates en Mauri Vansevenant.

Laatste tweehonderd meter Green Mountain zorgt voor beslissing Ronde van Oman

In vliegende vaart ging de koers richting de slotklim van Green Mountain. De voorsprong schommelde lange tijd rond de twee minuten voor het op kop rijdende viertal. Er gebeurde echter weinig en dus waren alle ogen gericht op de laatste zes kilometer. Het weer was overig stralend in Oman, al lagen er her en der wel plassen die verraadden dat het flink had geregend. De kopgroep spatte op de eerste stroken van de klim uiteen. Lund Andresen moest er als eerste af, Gudmestad vlak daarna. Batsaikhan en Artz gingen door, al wisten zij welk lot hun te wachten stond.

Het peloton slonk gestaag onder leiding van UAE. Vooraan was Artz inmiddels alleen en zijn tred zag er nog fris uit. Hij had op twee kilometer nog steeds een minuut over en was inmiddels de eenzame koploper. Zat er ene stunt in? UAE had immers niet per se baat bij een etappezege, gezien de positie van Fisher-Black. Yates nam het tempo over en trok serieus door met de Nieuw-Zeelander in zijn wiel. De Spanjaard Christian Rodriguez kon mee, net als Vansevanant en Jan Hirt van Soudal Quick-Step. In het elitegroepje zaten zodoende twee duo's en dit werkte een pokerspel in de hand.

De vlucht van Artz strandde op een kilometer van de meet in schoonheid. Hirt demarreerde en kreeg Yates met zich mee. Fisher-Black en Vansevenant bleven achter, eerstgenoemde zag zijn rode trui in gevaar komen. Yates leek de sterkste van het kopduo en wachtte in het wiel van de Tsjech. Één flinke versnelling was nodig om het verschil te maken en de ritzege te grijpen. En passent nam de Brit ook de leiderstrui over van zijn ploegmaat; hij werd eindwinnaar van de Ronde van Oman 2024. Hirt werd tweede op elf seconden, Fisher-Black eindigde op 44 seconden als zesde en zakte naar plek drie in het eindklassement. Artz werd knap derde in de etappe op een halve minuut van Yates.

Uitslag etappe 5 Ronde van Oman 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws