Uitslagen Ronde van Oman 2024 | Adam Yates trekt in laatste honderden meters de prijzen naar zich toe Wielrennen
Wielrennen

Na de AlUla Tour gaat het ASO-circus verder in Oman, waar sinds zaterdag de Ronde van Oman verreden wordt. Geen ellenlange woestijnritten, maar lekker veel klimmen! In de Leiderstrui probeert je alvast het nodige bij te brengen.

Eigenlijk heeft de Ronde van Oman al een vrij lange historie in de wielersport. De eerste winnaar (2010) luistert naar de naam Fabian Cancellara, waarna Robert Gesink in 2011 de koers won. Ook spotten we namen van Tourwinnaars als Chris Froome en Vincenzo Nibali op de erelijst, wat toch wel aanduidt welke status de race in de bijna vijftien jaar opgebouwd heeft.

Afgelopen seizoen schreef Matteo Jorgenson (toen Movistar, nu Visma | Lease a Bike) op zijn naam met één seconde voorsprong op Mauri Vansevenant. De Belg is er dit jaar opnieuw bij, de Amerikaan met zijn Nederlandse ploeg niet.

Ronde van Oman 2024: Parcours, favorieten dagzeges en tijden

Etappe 1, zaterdag 10 februari: Oman Across Ages Museum - Oman Convention And Exhibition Center (181,5 km)

De Ronde van Oman ging van start met een rit voor de spurters, die er voor een rittenkoers in het Midden-Oosten opvallend bekaaid vanaf komen in deze vijfdaagse. Er werd nog even gehoopt op waaiers, maar het werd wind tegen en zodoende een saaie bedoeling. In de massasprint was het Caleb Ewan die mocht juichen.

Jongeren: Gleb Syritsa

Etappe 2, zondag 11 februari: As Sifah - Qurayyat  (170,4 km)

In etappe twee trok het peloton via As Sifah naar Qurrayyat, waar we al meermaals aankwamen in de Ronde van Oman. Een aankomst bergop die geknipt was voor de betere punchers, met zijn 2,6 kilometer aan zeven procent gemiddeld. Finn Fisher-Black bleek de meest explosieve, met een indrukwekkende stoot.

Jongeren: Finn Fisher-Black

Etappe 3, maandag 12 februari: Bidbid - Al Bustan (76 km)

oman3

Aanvankelijk zou de derde etappe finishen op Eastern Mountain, een klim van 4,6 kilometer aan 8,5 procent. Echter is door de organisatie besloten dat door het slechte weer niet gefinisht kan worden op deze locatie. In plaats daarvan koerst het peloton slechts 76 kilometer van Naseem Garden naar de finish in Al Bustan. Geen aankomst bergop dus, waardoor de rit ineens interessant werd voor de sprinters. Paul Magnier en Luke Lamperti maakten er op een venijnige heuvel een een-tweetje van voor Soudal-Quick Step.

Winnaar
Paul Magnier (Soudal-Quick Step)

Algemeen: Luke Lamperti
Sprint: Luke Lamperti
Jongeren: Luke Lamperti

Etappe 4, dinsdag 13 februari: Al Rustaq Fort - Yitti Hills (207,5 km)

Nieuwe dag, nieuwe aankomst bergop. Van Al Rustaq Fort naar de Yitti Hils, dat was het menu voor de dinsdagrit. Met de nadruk op was, want net zoals de dag voordien werd het parcours aangepast. Uiteindelijk kwam het tot een sprint der punchers, waarbij de Belg Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels) de Nederlander Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team) net voor wist te blijven.

90,8 km: Fanja (1,1 km a 9,1%)
155,2 km: Al Jabal Road (3,3 km a 9,8%)
196,7 km: Al Jissah (2,5 km a 6,9%)
206,6 km: Yitti Hills (1,6 km a 6,8%)

Winnaar
Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels)

Etappe 5, woensdag 14 februari: Imty - Green Mountain (138,7 km)

Tadaa! We hebben er al vier zware dagen opzitten, maar nog altijd moet men de befaamde Green Mountain op. 5,7 kilometer klimmen aan liefst 10,5 procent gemiddeld, dat is nog eens een toetje voor deze Ronde van Oman. Arme Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en co. Wel hoefden de renners een stuk korter de wei in. Vanwege, opnieuw, weersomstandigheden, werd de etappe namelijk behoorlijk ingekort. De finish op Green Mountain bleef wel staan. Adam Yates speelde verstoppertje tot op 150 meter van de finish, maar vloog toen uit het wiel van vluchtkompaan Jan Hirt. De Brit had hier genoeg aan om de rit en het klassement te winnen. Hirt werd tweede en Fisher-Black derde in het eindklassement.

Winnaar
Adam Yates (UAE Team Emirates)

Klassementsleiders
Algemeen: Adam Yates (UAE-Team Emirates)
Punten: Finn Fisher-Black (Soudal Quick-Step)
Berg: Oscar Pelégri (Burgos-BH)
Jongeren: Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates)

Klassement Ronde van Oman 2024 na etappe 5

Results powered by FirstCycling.com

TV Ronde van Oman 2024

Waar kijken we doorgaans wielrennen? Juist ja, Eurosport... maar helaas, de Ronde van Oman is daar niet te zien deze week. Wellicht komt er nog ergens een stream boven water, maar vooralsnog lijken we het zonder beelden uit Oman te moeten doen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)