Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024 | Van Aerts Visma-trein krijgt met stevige concurrentie te maken! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024 | Van Aerts Visma-trein krijgt met stevige concurrentie te maken!

Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024 | Van Aerts Visma-trein krijgt met stevige concurrentie te maken!

Als er één voorbereidingskoers is die dit jaar mag pronken met een prachtig deelnemersveld, dan is het de Ronde van Algarve wel. Onder meer Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tom Pidcock en Filippo Ganna staan woensdag aan de start van de Portugese rittenkoers in Portimao. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 1 Ronde van de Algarve 2024

Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024 | Van Aerts Visma-trein krijgt met stevige concurrentie te maken!

De eerste rit gaat van start in Portimao en zal 200,8 kilometer later finishen in Lagos, hoewel deze plaatsen slechts 30 kilometer uit elkaar liggen. Onderweg staan er met de Aldeia dos Matos (1,9 kilometer aan 5,2 procent) en Nave (5,9 kilometer aan 4,2 procent) twee categoriseerde beklimmingen op de rol, maar het ligt niet direct in de lijn der verwachtingen dat deze een significante impact gaat hebben.

De Portimao-Lagos-etappe is al voor de vijfde maal de openingsrit in de Ronde van de Algarve, waarbij Fabio Jakobsen (2019, 2020 en 2022) drie keer overwinnaar was. Alexander Kristoff wist namens Uno-X vorig jaar te winnen middels een goede timing, cruciaal bij deze aankomst. Tussen drie en twee kilometer loopt het namelijk nog wat lichtjes op, alvorens het tot aan het vod lichtjes omlaag loopt.

De laatste duizend meter is dan weer vlak, maar begint wel met een rotonde. Vervolgens is er enkele honderden meters later nog een rotonde, waar het peloton al op een lint getrokken zal rijden. Positionering is dus key, wat de afgelopen jaren al bleek.

Beklimmingen
37,6 km: Aldeia dos Matos (1,9 km a 5,2%)
96,5 km: Nave (5,9 km a 4,2%)

Tijden
Start: 11.45 uur (12.45 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.45 uur (17.45 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 1 Ronde van de Algarve 2024

Het zijn prima omstandigheden in zuid-Portugal deze week. Woensdag gaat het kwik richting de 20 graden Celsius, bij een redelijke wind vanuit het zuidoosten en nul kans op neerslag. Lekker hoor!

Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024

Het moet wel gek lopen, wil er geen Belg of Nederlander in de top drie eindigen van deze eerste etappe in de Ronde van de Algarve. Een groot deel van de favorieten komt namelijk uit de Lage Landen, met Wout van Aert van Visma | Lease a Bike als voornaamste naam. De Belg kende maandag pech in de Clasica Jaén, maar heeft met zijn snelle benen en sterke positioners in Jan Tratnik, Tiesj Benoot en Per Strand Hagenes opnieuw kans in de openingsrit van de Algarve.

Gerben Thijssen is de man van dienst bij Intermarché-Wanty, waar ze met een ongelofelijk sterke sprinttrein op de proppen komen. Mike Teunissen, Hugo Page, Laurenz Rex, Adrien Petit en Vito Braet zijn er allemaal bij, waarmee we dus echt wel mogen spreken van een A-ploeg. Deze Ronde van de Algarve is dan ook een belangrijke graadmeter voor de Belgische ploeg.

gerben thijssen

Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) eindigde vorig jaar als tweede in Lagos en zal ook graag een plekkie beter willen doen, terwijl Edward Theuns en Jasper Stuyven de honneurs waarnemen namens Lidl-Trek. Bij dsm-firmenich PostNL brengt men dan weer de trein in stelling voor Casper van Uden, ook al succesvol in de openingsrit van de AlUla Tour. Overige Nederlandse snelle mannen, al hebben zij het vermoedelijk liever wat lastiger, zijn Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Lars Boven (Alpecin-Deceuninck).

Arnaud Démare krijgt bij Arkéa - B&B Hotels ondersteuning van onder meer Dan McLay en Florian Sénéchal, dus ook hem houden we zeker in de gaten. Verder noteren we duo's Marius Mayrhofer/Matteo Trentin (Tudor), Marc Sarreau/Lewis Askey (Groupama-FDJ) en Magnus Cort/Rasmus Tiller (Uno-X). En, last but not least, wat moeten we met Filippo Ganna van INEOS Grenadiers? Als die het op zijn heupen krijgt richting die rotondes...

Favorieten etappe 1 Ronde van de Algarve 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) en Edward Theuns (Lidl-Trek)
Long shots: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Marius Mayrhofer, Matteo Trentin (Tudor), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Lars Boven (Alpecin-Deceuninck), Marc Sarreau (Groupama-FDJ) en Magnus Cort (Uno-X)

Wie wint etappe 1 Ronde van de Algarve 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws