Nederlandse Uijen imponeert met zege in slotrit Valencia, Belgische Ghekiere wordt tweede en pakt eindzege Wielrennen
Wielrennen

Nederlandse Uijen imponeert met zege in slotrit Valencia, Belgische Ghekiere wordt tweede en pakt eindzege

Nederlandse Uijen imponeert met zege in slotrit Valencia, Belgische Ghekiere wordt tweede en pakt eindzege

Elise Uijen heeft op knappe wijze de slotrit in de Ronde van Valencia voor vrouwen op haar palmares bijgeschreven. Ze was de sterkste uit een grote kopgroep en wist uiteindelijk de Belgische Justine Ghekiere (AG Insurance - Soudal Quick-Step) in een sprint-à-deux te verslaan. Ghekiere snoepte wel de eindzege van de rittenkoers mee.

Daags na de door Ashleigh Moolman-Pasio gewonnen derde etappe kregen de rensters in de slotrit van de Ronde van Valencia wederom de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. Het parcours leek spek naar de bek van Annemiek van Vleuten, die op het verraderlijke terrein revanche kon nemen. Een oersterke Van Vleuten finishte in de derde rit namelijk als derde, daar zij ook Amanda Spratt nog voor zich moest dulden in de sprint. De Alto de Barx (6,7 kilometer aan 4,3 procent) was als scherprechter in het parcours van de afsluitende etappe, die over 113 kilometer van Tavernes de la Valldigna naar Gandia voerde, opgenomen. De top van de zwaarste col van de dag lag op zo'n vijftien kilometer van de finish. Daarna volgden vrijwel louter dalende kilometers.

Niet Van Vleuten, maar Uijen maakt namens Nederland het mooie weer in slotrit Valencia

Al vroeg in de etappe liet Van Vleuten zich van voren zien. Samen met drie andere rensters had zij een gaatje te pakken, waardoor het er even op leek dat de Movistar-renster al bijzonder snel aan een coup begonnen was. De 40-jarige Nederlandse begon de etappe namelijk als nummer drie in de strijd om het eindklassement, op zes seconden achterstand van leidster Moolman-Pasio. De aanval was echter geen lang leven beschoren. Van Vleuten en co werden bij de lurven gegrepen door het peloton. Niet lang daarna ontstond er een nieuwe kopgroep, die wel de zegen kreeg. Zestien rensters vormden de vlucht van de dag. Ook de Uijen (Team DSM) maakte onderdeel uit van deze tête de la course.

Zoals verwacht, ontplofte de koers op de Alto de Barx. De kopgroep brokkelde nog verder af dan al het geval was. In die kopgroep probeerde Cédrine Kerbaol een solo-onderneming op touw te zetten, maar dat was slechts van korte duur. Uijen, Justine Ghekiere en Realini (Trek-Segafredo), die in de UAE Tour al in topvorm verkeerde, toonden zich de beste klimsters van het groepje. Realini moest de andere twee echter laten gaan, wat resulteerde in een Nederlands-Belgische kopgroep. De rensters in de achtervolging en het peloton kwamen geen meter dichterbij. Dat betekende dat Uijen en Ghekiere gingen uitvechten wie er met de dagzege vandoor zou gaan. Een sprint-à-deux moest uiteindelijk uitkomst bieden. Uijen bleek over de beste sprintbenen te beschikken en mocht zodoende een mooie overwinning bijschrijven op haar palmares. Het was geen verloren dag voor Ghekiere, want zij schreef wel de eindzege in de ronde op haar naam. Ze bleef ploeggenote Moolman-Fasio welgeteld één seconde voor.

Uitslag etappe 4 Ronde van Valencia voor vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws