Ethan Vernon sprint met overmacht naar zege in openingsrit Ronde van Rwanda Wielrennen
Wielrennen

Ethan Vernon sprint met overmacht naar zege in openingsrit Ronde van Rwanda

Ethan Vernon sprint met overmacht naar zege in openingsrit Ronde van Rwanda

Ethan Vernon heeft de eerste rit in de Ronde van Rwanda gewonnen. Het 22-jarige supertalent van Soudal-Quick Step, die in de Rwandese ronde uitkomt voor de opleidingsploeg van de Belgische formatie, was in de straten van Rwamagana de allersterkste in de massasprint. Emilien Jeannière (TotalEnergies) werd op meerdere fietslengten achterstand tweede, Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) werd derde.

De Ronde van Rwanda is sinds 2009 een begrip op de wielerkalender. In 2022 ging de eindzege naar de Eritrese Natnael Tesfatsion. Ook bij de editie van 2023 stonden er een aantal interessante namen aan het vertrek, waarbij Soudal-Quick Step-sprinter Vernon, Daniel Teklahaimanot (Eritrese selectie), Carl Frederik Hagen (Q36.5 Cycling Team) en viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, die voorafgaand aan de openingsrit aangaf veel vertrouwen te hebben in de toekomst van het Afrikaanse wielrennen, er bovenuit staken.

Massasprint blijkt een koud kunstje voor Vernon

De eerste van in totaal acht Rwandese ritten voerde over een afstand van 115 kilometer van Kigali Golf naar Rwamagana. Vanuit de openingsfase kozen er twee dappere renners het hazenpad. Nieuw-Zeelander James Fouché (Bolton Equities Black Spoke) en thuisrijder Jean Bosco Nsengimana (Rwandese selectie) begonnen aan een duo-onderneming. Deze poging leek direct al geen lang leven beschoren, daar de opleidingsploeg van Soudal-Quick Step alles nauwlettend in de gaten hield. De Belgische ploeg controleerde in het peloton en zorgde ervoor dat het duo vooraan aan een gevecht tegen de bierkaai was begonnen.

Met nog dertig kilometer te gaan, werden Fouché en Nsengimana opgeslokt door het aanstormende peloton. Alles werd door Soudal-Quick Step Devo Team in werking gesteld voor een massasprint. De rappe Vernon, die eerder dit kalenderjaar in de Trofeo Palma - Palma al victorie wist te kraaien, was namelijk de topfavoriet bij uitstek om te triomferen in de vlakke openingsetappe. In de massasprint die uiteindelijk ook volgde, werd de snelle Brit dan ook geen strobreed in de weg gelegd. Hij spurtte gemakkelijk naar de overwinning en verwees Jeannière en Mulubrhan naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Uitslag etappe 1 Ronde van Rwanda 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws