Van Empel sluit seizoen af met overwinning in Brussel, Jumbo-Visma-renster pakt ook eindzege X2O-klassement Veldrijden
Veldrijden

Van Empel sluit seizoen af met overwinning in Brussel, Jumbo-Visma-renster pakt ook eindzege X2O-klassement

Van Empel sluit seizoen af met overwinning in Brussel, Jumbo-Visma-renster pakt ook eindzege X2O-klassement

Fem van Empel heeft haar veldritseizoen afgesloten met een klinkende overwinning. In de laatste klassementscross van het jaar, de X2O-manche in Brussel, stond er geen maat op de huidig wereldkampioene veldrijden. De overwinning in Brussel is een ware bekroning van haar topseizoen. Van Empel mag ook de eindzege in het X2O-klassement bijschrijven op haar palmares. Lucinda Brand werd in zowel de daguitslag als de eindrangschikking tweede. Annemarie Worst was de nummer drie van de dag.

Om 13.45 uur werd het startschot gegeven voor de laatste X2O-manche van dit veldritseizoen. Bij de beloften mannen wist een klein uurtje eerder Joran Wyseure (Crélan-Fristads) victorie te kraaien. Pauwels Sauzen-Bingoal-pion Witse Meeussen werd in die categorie tweede, Ward Huybs (Baloise Trek Lions) derde. Van Empel ging met een riante voorsprong van bijna twee minuten op Lucinda Brand aan de leiding van het X2O-klassement. Op het parcours in Brussel, dat gesitueerd was rondom de universiteitsbuurt, was het voor de Jumbo-Visma-renster dus vooral zaak om geen fouten te begaan.

Alvarado mist haar start, Van Empel pakt kopstart

Van Empel leek echter geen zin te hebben in een 'veilig naar de eindzege rijden-ritje'. De 20-jarige Nederlandse ging er direct vanaf de start volle bak tegenaan. Ceylin del Carmen Alvardo kende een mindere start en moest in de eerste ronde in achtervolgingsmodus. Dat ging de Alpecin-Deceuninck-renster echter goed af, daar zij in een mum van tijd weer bij de eerste dames was aangesloten.

Verslag loopt verder onder de tweet.

In eerste instantie waren het Brand en Worst die Van Empel een tijdje konden volgen. De Brabantse leek echter steeds net iets harder te gaan rijden, waardoor Worst als eerste in de problemen kwam. Ook Brand leek Van Empel langzaam maar zeker te moeten laten gaan. Niet ver achter Worst kwamen Betsema en Alvarado gezamenlijk opzetten, in de hoop nog mee te kunnen strijden om een podiumplaats.

Van Empel voert andermaal een onewomanshow op

Brand bleek sterker dan gedacht. De Rotterdamse leek een tijdje aan het elastiek te hangen, maar nam op een zeker moment zowaar de kop over van Van Empel. Was er een spannende tweestrijd in de maak? Nee was het antwoord, want met één kenmerkende tempoversnelling was Van Empel ervandoor. Brand moest lijdzaam toezien hoe de regenboogtrui steeds verder bij haar wegreed.

Bij het ingaan van de laatste ronde was er amper nog sprake van enige spanning. Van Empel leek vrijuit naar de overwinning te gaan soleren, Brand reed op ruim een halve minuut achterstand als eenzame tweede rond. Ook Worst, die een minuut moest toegeven op de ontketende Van Empel, was zo goed als zeker van de derde stek. En zo geschiedde: Van Empel sloeg een dubbelslag door zowel de dagzege als het eindklassement in de X2O-trofee op haar naam te schrijven. Brand werd in zowel de dag- als einduitslag tweede. Worst finishte als derde van de dag. De derde plaats in het eindklassement ging naar Alvarado.

Uitslag X2O Trofee Brussel vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws