Nibali, Hoogerland en anderen brengen ode aan leven van Westra: 'Wat is er met je gebeurd, Lieuwe?' Wielrennen
Wielrennen

Nibali, Hoogerland en anderen brengen ode aan leven van Westra: 'Wat is er met je gebeurd, Lieuwe?'

Nibali, Hoogerland en anderen brengen ode aan leven van Westra: 'Wat is er met je gebeurd, Lieuwe?'

De dood van Lieuwe Westra heeft heel wat losgemaakt in de wielerwereld. Biograaf Thomas Sijtsma kwam zondag met het nieuws dat Westra zaterdagmiddag is overleden, waarop tal van coryfeeën hun medeleven betuigden op Twitter. Flink wat ex-ploeggenoten lieten ook van zich horen, van Vincenzo Nibali tot Johnny Hoogerland.

Nibali liet op Instagram weten dat de dood van zijn ex-compagnon, die aan zijn zijde stond bij de Tourzege van de Siciliaan in 2014, hem geraakt heeft. 'Het was een eer voor me om jou als ploeggenoot en vriend te hebben', stelde de Italiaan.

Laurens De Vreese, een Belg die ook bij Astana reed, deelde eveneens een emotioneel bericht op social media. 'Je was een kampioen met een bijzonder groot hart. Een groot sporthart want man wat kon jij rap rijden, maar bovenal een hart op de juiste plaats als mens. We trainden echt als beesten samen en je kreeg als bijnaam ook “the beast”. We lieten niets aan het toeval over. Je was geen voorjaarsrenner, maar ik geloofde dat we met jouw grote motor de Driedaagse van De Panne konden winnen en dat deden we samen met verve, jawel', haalde hij enkele mooie herinneringen op.

'Ook Australië, de veertien dagen te gast bij jou in Monaco, onze verkenningsritten, … ze zullen me altijd bijblijven. Na jouw wielercarrière probeerde ik contact met jou te houden. Omdat ik jou als vriend bijzonder waardeerde en graag had… Jammer genoeg lukte dit niet en wou je afstand nemen. Je zat met jezelf teveel in de knoop. Dit was voor mij een bijzonder harde klap. Maar ik respecteerde jouw keuze, net zoals ik jouw keuze nu ook respecteer. Hoe moeilijk het ook is', aldus De Vreese.

Ook uit zijn periode bij Vacansoleil hield Westra vrienden over, die na zijn dood van zich lieten horen. Zo liet Johnny Hoogerland het volgende weten: 'Lieuwe, mijn vriend. Wat is er de afgelopen jaren met je gebeurd, dat je leven nu al tot een einde is gekomen? We waren allemaal zo bang dat dit zou gebeuren. Het spijt ons dat we je niet meer hebben kunnen helpen.'

'Ik zal nooit vergeten hoe je me in 2013 hebt geholpen toen ik de bollentrui pakte en de nationale titel won. Ik hoop dat je daarboven je rust kunt vinden', aldus de Zeeuw.

Theo Bos deelt mooi persoonlijk bericht over Westra

Theo Bos deelde eveneens een mooi persoonlijk bericht op Twitter. 'Naast de fiets was je vooral een goed persoon. Vaak te goed voor bepaalde en verkeerde mensen, in de jaren toen we elkaar beter leerden kennen. Je vertelde mij over de periode na de nieuwelingen, hoe je extreem geleefd had als stratenmaker en hardcore feestganger. Je was in die tijd gelukkig, ik koester deze dierbare herinneringen ondanks dat je soms onbereikbaar was en niet reageerde op berichten.'

'De Panne is jouw laatste zege op de fiets geweest. In die tijd worstelde je met veranderingen in je leven en je kreeg te maken met vervelende problemen die het leven je voor de voeten gooide. Relatie verbroken, een ruzie om geld met je zaakwaarnemer. Toen hebben we professionele hulp gezocht, maar uiteindelijk stopte je met fietsen. Het extreme leven had z'n tol geëist', schreef Bos.

'Het laatste jaar werd het contact steeds minder, je reageerde zelden op berichten in onze groepsapp. Toen bleek dat je ging scheiden en de problemen zich opstapelden', vervolgde Bos. 'Daarna ging het snel. Contact maken was moeilijk, je hield mensen op afstand. We hadden meer moeten doen, het was niet genoeg. Ik heb van dichtbij je extreme leven mee mogen maken en koester elk moment dat ik met je heb genoten van het wielrennen en het leven. Je ging altijd vol gas, in alles. Ik hoop dat je nu je rust hebt gevonden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws