O'Connor schrijft op indrukwekkende manier rit naar La Molina op zijn naam in Catalonië Wielrennen
Wielrennen

O'Connor schrijft op indrukwekkende manier rit naar La Molina op zijn naam in Catalonië

O'Connor schrijft op indrukwekkende manier rit naar La Molina op zijn naam in Catalonië

Ben O'Connor heeft op La Molina de eerste bergrit van de Ronde van Catalonië naar zich toe getrokken. De Australiër rondde een knappe aanval van 8,5 kilometer af.

Ook in de Ronde van Catalonië zet de ziektegolf in het peloton zich voort. Nadat INEOS Grenadiers op dinsdag al Richie Porte verloor, kon ook Michal Kwiatkowski - zaterdag nog goed in Milaan-Sanremo - niet starten met een infectie. Na luttele kilometers in deze etappe richting La Molina gaf ook Fausto Masnada (Quick Step) er de brui aan.

Wetende dat er nog flink wat hoogtemeters in het verschiet lagen, waren er niet veel mannen die voor de vlucht van de dag gingen. Uiteindelijk vormde er zich een viertal, met Casper Pedersen (Team DSM), Simone Petilli (Intermarché-Wanty-Gobert), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) en Ander Okamika (Burgos-BH).

Dumoulin stapt af

Movistar controleerde de voorsprong op de eerste stroken bergop, waar we een opvallende naam al vroeg zagen lossen: Tom Dumoulin kon het tempo niet meer aan en stapte met de nodige teleurstelling in de volgwagen van zijn ploeg Jumbo-Visma. 'Can you please go?', kreeg de cameraman van dienst nog mee. Rugproblemen, ziekte zoals zoveel: het was voorlopig nog gissen naar de reden. Maar wel zonde richting de Giro en andere doelen.

Er werd voornamelijk Movistar-tempo gereden op de lopers in Catalonië, totdat de slotklim naar La Molina werd aangevat. Daar was het Jumbo-Visma dat de debatten opende met Robert Gesink, wat het moment van de zwanenzang van de volgende INEOS Grenadiers-renner (Pavel Sivakov) was.

O'Connor opent het bal

Op 8,5 kilometer van de meet opende O'Connor de debatten. De Australiër van AG2R Citroën Team pakte met de klap twintig seconden op de achtervolgende groep, waar veel mannen moesten passen. Onder meer Simon Yates moest eraf; ook hij was niet fit na Parijs-Nice, net als zijn ploeggenoot Michael Matthews was hij voornamelijk bezig met tuffen op de fiets.

O'Connor had al snel een halve minuut bijeen, terwijl er in de achtervolgende groep slag om slinger gedemarreerd werd. Geen organisatie, dat speelt altijd in het voordeel van de eenzame vluchter. Uiteindelijk was het Juan Ayuso die zich plooide in de achtervolging, maar Nairo Quintana weigerde over te nemen.

Op die manier kon O'Connor met twintig seconden de laatste kilometer aanvatten, terwijl Soler in de achtervolging ging op de Aussie. De Catalaan kwam er echter niet aan; O'Connor overleefde de steile stroken en leek op weg naar de zege, maar dan moest ij nog wel de punchers uit de groep achter zich houden. Dat lukte, met een miniem verschil. Ayuso werd tweede, voor Quintana en Higuita.

Uitslag etappe 3 Ronde van Catalonië 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws