Olav Kooij bevestigt status van topsprinter met indrukwekkende zege tegen wereldtop in Duitsland Wielrennen
Wielrennen

Olav Kooij bevestigt status van topsprinter met indrukwekkende zege tegen wereldtop in Duitsland

Olav Kooij bevestigt status van topsprinter met indrukwekkende zege tegen wereldtop in Duitsland

Olav Kooij heeft de Sparkassen Münsterland Giro gewonnen. Na een voorspelbare koers in Duitsland werd het zoals verwacht een massasprint tussen een indrukwekkend veld rappe mannen. Kooij bevestigde zijn status als topsprinter door alle grote namen er met gemak op te leggen.

De vlucht van de dag was snel geregeld. Jesse de Rooij en Sebastian Niehues (Bike Aid), Julian Borresch (Saris Rouvy Sauerland Team), Ole Theiler (Team Lotto-Kern Haus) en Jannis Peter (Duitse selectie) reden snel in de openingsfase weg en pakten een paar minuten voorsprong. BORA-hansgrohe begon er niet veel later al aan en startte de controle.

Sprintersploegen scherp, kopgroep verliest een mannetje

Na dertig kilometer koers had het peloton de touwtjes stevig in handen. Pogingen om nog naar de kopgroep toe te rijden werden allen geneutraliseerd en de voorsprong van de vijf vooraan werd nooit groter dan een dikke vier minuten. Drie keer op rij de Stromberg veranderde weinig aan de situatie, buiten dat er in de kopgroep nog wel werd gestreden voor de bergprijs en daarmee nog wat geld.

Toen de beklimmingen er op honderd kilometer van de finish opzaten, had de kopgroep nog 3.27 minuten speling. Toen het verschil richting de twee minuten liep en de leiders toch een tandje moesten bijschakelen, ging het te hard voor Peter. We hielden vier koplopers over, voor een peloton dat werd geleid door afwisselend BORA, Quick Step en Team BikeExchange-Jayco.

Alle ogen gericht op koninklijke massasprint

Met nog vijftig kilometer te gaan zakte de voorsprong voor het eerst onder de twee minuten en was er helemaal niets aan het handje voor al die grote sprinters in het peloton. Het was een kwestie van uitzitten, scherp blijven en richting de finale de juiste positie kiezen. Op 25 kilometer van de finish werd de vroege vlucht al ingerekend, mede omdat ook Alpecin-Deceuninck en Team DSM hun beurten deden.

Op achttien kilometer van het einde werd de finishlijn voor het eerst gepasseerd en moesten er nog vier lokale lusjes van ieder dik vier kilometer worden afgelegd. Een gestress van jewelste, met BORA dat op kop het voortouw nam. Logischerwijs werd het in de laatste ronde dringen geblazen, met Jumbo-Visma dat naar voren schoof. Nadat een late aanval van Frederik Frison (Lotto Soudal) in de laatste kilometers werd geneutraliseerd, was het DSM dat de laatste kilometer in stoof.

Uitslag Münsterland Giro 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws