Ook conculega's Merlier doen vertrouwen op: 'Voor komende twee of zelfs drie dagen' Wielrennen
Wielrennen

Ook conculega's Merlier doen vertrouwen op: 'Voor komende twee of zelfs drie dagen'

Ook conculega's Merlier doen vertrouwen op: 'Voor komende twee of zelfs drie dagen'

Tim Merlier pakte maandag de eerste sprintkans in deze Giro d'Italia. De Belg van Soudal Quick-Step hield de concurrentie af in Fossano, maar was niet de enige die tevreden terugblikte op de dag. Naast de Nederlanders Olav Kooij (zesde) en Fabio Jakobsen (kon niet meesprinten) maakten nog wat rappe mannen de balans op na afloop.

Jonathan Milan (Lidl-Trek) werd op voorhand ingeschat als de grootste concurrent van Merlier, wat ook werkelijkheid werd. De sterke Italiaan eindigde op de tweede plek. 'Het was een chaotische rit, zeker met dat klimmetje op het einde. Na de aanval van Tadej Pogacar en Geraint Thomas was het aanpoten en we raakten elkaar wat kwijt, maar uiteindelijk bleek Merlier de betere.' Dinsdag volgt er een nieuwe kans, weet ook Milan. 'Dan ga ik er gewoon weer voor.'

Vertrouwensboost voor Girmay: 'Finish kwam net wat te vroeg'

Intermarché-Wanty zag Biniam Girmay derde worden bij de eerste spurtafspraak. 'Mijn ploeggenoten hebben me vanaf de start goed omringd in de kop van het peloton en halfkoers naar de eerste tussensprint geloodst. Wanneer het peloton daarna splitste, waren we met vier renners van het team aanwezig in de eerste groep', aldus Girmay.

'Met Madis Mihkels en Adrien Petit had ik twee renners uit mijn sprinttrein aan mijn zijde, dat was dus een ideale situatie voor ons. We hebben genoten van het koersen in de kopgroep. Na de algemene hergroepering bleven we onze collectieve sterkte tonen door ons steeds goed te blijven positioneren in de kop van het peloton. Met mijn ploeggenoten zijn we er zoals gepland in geslaagd om het laatste klimmetje bij de eerste tien renners aan te vatten', gaf de Afrikaan zijn team een pluim.

'Toen Pogacar aanviel, was het zoals gewoonlijk voor iedereen alle hens aan dek. In de laatste voorbereidingen naar de sprint was het man tegen man. Oorspronkelijk had ik het wiel van Milan te pakken, maar toen ik zag dat de sprint in de tegenwind op rechts met meer snelheid gelanceerd werd, schakelde ik over naar de slipstream van Merlier. De finish kwam iets te vroeg voor mij, maar ik ben gelukkig met dit resultaat. Het is mooi om de eerste sprintkans met een podiumplaats te verzilveren. Ik kijk uit naar de volgende twee of zelfs drie etappes', aldus Girmay, die zichzelf dus ook ver ziet komen in de graveletappe.

Lees verder onder de foto.

Ook conculega's Merlier doen vertrouwen op: 'Voor komende twee of zelfs drie dagen'

Dekker doet perfect werk voor nummer vier Biermans

Geen sprintende David Dekker bij Arkéa-B&B Hotels, maar wel Jenthe Biermans. De Belg werd vierde. 'Dat is een goed resultaat, zeker in dit sprintersveld. Het werd even penibel met die ontsnapping, maar ik bleef kalm. Alan Riou en David wisten me perfect te positioneren voor die zware klim, waar ik heel goede benen had. Een coureur als ik heeft niet veel kansen in een grote ronde, dus ik ben blij dat ik direct vierde wordt. Zowel voor mijzelf als de ploeg.'

Ethan Vernon wist namens Israel-Premier Tech een zevende plek uit het vuur te slepen. 'Het was zoals verwacht chaotisch. Eigenlijk zat ik bij het ingaan van de laatste kilometer te ver, maar met een beetje geluk opende er net een gat. Daardoor kon ik plots een mooie positie pakken, alhoewel ik niet de benen had om het vol te houden tot de meet. Al bij al was het een goede start.'

Alpecin-Deceuninck deed er de gehele dag alles aan om Kaden Groves in stelling te brengen, maar uiteindelijk bleek een twaalfde plek het maximaal haalbare voor de Aussie. 'INEOS Grenadiers zette een hoog tempo, maar uiteindelijk was de groep groter dan ik had verwacht. De komende dagen proberen we het opnieuw om een list te verzinnen, waarbij we deze mannen kunnen verslaan', zei hij bij Eurosport.

Tot slot Laurence Pithie, die zeventiende werd. 'De ploeg bracht me perfect in positie voor de klim, maar ik verloor daar wat ruimte. Lewis Askey zette me vervolgens heel goed af, maar ik had simpelweg niet de benen. Vanuit mijn kant was het dus niet goed, maar de ploeg deed het geweldig. Daar kan ik van leren en ik hoop ik me de komende dagen beter voel.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws