'Stop & go' voor Olav Kooij, die wel wat positiefs meeneemt uit eerste sprint in Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

'Stop & go' voor Olav Kooij, die wel wat positiefs meeneemt uit eerste sprint in Giro d'Italia

'Stop & go' voor Olav Kooij, die wel wat positiefs meeneemt uit eerste sprint in Giro d'Italia

Tim Merlier wist namens Soudal Quick-Step de eerste spurtafspraak in deze Giro d'Italia naar zijn hand te zetten. Hij schonk België daarmee de eerste zege, waar Nederland nog even op nul blijft staan. Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) was de beste Nederlander in de daguitslag, waar hij na afloop gematigd tevreden over was.

De man uit Numansdorp deed zijn verhaal bij Eurosport. 'Het was een gemakkelijke dag, tot aan de tussensprint eigenlijk. Daar brak het peloton', begon Kooij zijn verhaal. De rappe man was na die tussensprint onderdeel van een groep van 25 conculega's, die eigenlijk bij toeval wegreed. Klassementskopman Cian Uijtdebroeks miste even de slag, maar uiteindelijk werd de scheve situatie volledig rechtgezet.

'Er werd daar even goed doorgereden, maar er werd niet veel gepraat of dergelijke. Er werd gewoon een goed tempo aangehouden, maar uiteindelijk was het logisch dat het allemaal terug zou komen', aldus de koersslimme sprinter van de Nederlandse formatie. Uijtdebroeks verloor uiteindelijk ook geen tijd, dus in die zin kwam Visma | Lease a Bike de dag zonder kleerscheuren door.

'Het draaide toch om de laatste kilometers. Daarin was het een beetje stop & go voor mij. Ik wilde links gaan, maar kreeg weinig ruimte en moest uiteindelijk toch naar rechts', vertelde Kooij. Daarbij zat hij in het wiel van Merlier, maar had hij te weinig snelheid om nog écht mee te dingen voor de overwinning. Dat Kooij zesde werd, was na de gebeurtenissen van zondag al goed. Toen kwam de sprinter namelijk ten val, waar hij een pijnlijke knie aan over hield. 'Het gevoel was nu eigenlijk vrij goed, dus daar ben ik wel blij mee. Het is natuurlijk niet perfect, maar ik had er niet al te veel last van. Hopelijk gaat die lijn zich de komende dagen voortzetten.'

Uijtdebroeks komt dag uiteindelijk zonder kleerscheuren door

Uijtdebroeks kende even een penibele situatie toen het peloton uit elkaar werd getrokken, maar keerde uiteindelijk met behulp van zijn ploeggenoten terug bij de concurrenten. 'Het verschil tussen de relaxte openingsfase en de daaropvolgende tempoversnelling was groot. We reden voluit in de achtervolgende groep om opnieuw aan te sluiten, wat ook lukte.'

De finale kwam de Belg ook goed door. 'Enkele jongens kregen de opdracht om Olav veilig vooraan te houden, maar ook ik was gelukkig steeds goed omringd door mijn ploeggenoten. Ik ben dankbaar dat de jongens die situatie hebben rechtgezet voor me. Ik ben blij dat ik veilig door deze stressvolle dag ben gekomen. Verder heb ik enorm genoten van mijn eerste dag als truiendrager in een grote ronde', vertelde hij via de communicatiekanalen van zijn ploeg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws