Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024 | Vossevangen: Evenepoel in 2022, Van Aert en Nys in 2024 Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024 | Vossevangen: Evenepoel in 2022, Van Aert en Nys in 2024

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024 | Vossevangen: Evenepoel in 2022, Van Aert en Nys in 2024

In de schaduw van de Giro d'Italia gaat donderdag in Voss de Ronde van Noorwegen van start, met een vanuit Nederbelgisch perspectief zeer interessant deelnemersveld. Visma | Lease a Bike laat Wout van Aert namelijk zijn rentree maken, al zal dat nog zonder al teveel druk zijn. In de Leiderstrui nam de openingsetappe onder de loep!

Parcours etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024

noorwegen 1

De Ronde van Noorwegen gaat donderdagmiddag van start in Vossevangen, waar we enkele uren later ook zullen finishen. Aan de vergezichten zal het gedurende de openingsetappe allesbehalve liggen, want een groot deel van de etappe vindt plaats rondom de prachtige Noorse fjorden.

Daarbij krijgen de coureurs lekker de tijd om in te komen, met meer dan 75 vlakke kilometers. Vervolgens staan er kort na elkaar twee beklimmingen op de rol: Espedalen (8,7 km à 3,6%) en Skjeversfossen (3,4 km à 5,6%) zorgen voor wat vermoeidheid in de benen, richting het spetterende einde van de dag.

Finishen doen we namelijk bij het Voss Resort, wat iets hoger ligt dan de plaats Vossevangen. De laatste vier kilometer loopt aan 5,6 procent omhoog, maar is ook onregelmatig te noemen. Ideaal voor de aanwezige punchers, dus!

Na twee kilometer aan zes procent volgt er een dalend stuk, alvorens men richting de piek onder het vod toewerkt. Op één kilometer van het einde loopt het aan twaalf procent omhoog, waarna de laatste vijfhonderd meter weer stevig afvlakken richting vals plat.

Voor een goed overzicht van deze finale kunnen we terugkijken naar de editie van 2022, toen Remco Evenepoel de openingsrit op dezelfde aankomst wist te winnen. Destijds hield hij Tobias Halland Johannessen en Eduard Prades af.

Beklimmingen
81,0: Espedalen (8,7 km a 3,6%)
107,0: Skjeversfossen (3,4 km a 5,6%)
142,0: Voss (4,0 km a 5,6%)

Tijden
Start: 14.20 uur
Finish: circa 18.00 uur

Weer etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024

Het is donderdag prima weer in dit deel van Noorwegen. Het zal circa 22 graden Celsius worden, terwijl de wind op de slotbeklimming in de wind zal staan. Dat leent tot een aanval, al zal timing sowieso van belang zijn.

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024

In 2022 was het dus Remco Evenepoel die bij Voss Resort de openingsrit wist te winnen, maar hij staat ditmaal toch niet aan de start. De Belgen hoeven echter niet te treuren, want de kans is vrij aanwezig dat er opnieuw een Belg de zege kan grijpen: Thibau Nys staat na zijn prestaties in de Ronde van Hongarije en Ronde van Romandië namelijk als topfavoriet aan het vertrek, waarbij deze aankomst op zijn maat gemaakt lijkt. Mathias Vacek en Natnael Tesfatsion zullen zijn lead-out normaliter verzorgen.

Normaliter zou dat ook voor Wout van Aert zou zijn, maar of de Belg zich bij zijn eerste beproeving direct al gaat smijten? Daarvoor zullen we moeten afwachten, dus de kans is ook vrij aannemelijk dat hij zich opoffert voor pakweg thuisrijder Per Strand Hagenes of Koen Bouwman en zich vervolgens rustig naar de meet laat bollen. Al blijft het natuurlijk Wout van Aert...

per strand hagenes visma lease a bike

Bij Uno-X zullen ze in eigen land alvast zeer gemotiveerd zijn. Magnus Cort beschikt over de kwaliteiten voor deze aankomst, terwijl ook Alexander Kristoff goed in vorm lijkt. Intermarché-Wanty heeft met Lorenzo Rota en Fransesco Busatto ook twee kaarten die ze uit kunnen spelen op deze finish, wat eveneens geldt voor het BORA-hansgrohe van Emil Herzog en Ben Zwiehoff.

TDT-Unibet doet het dan weer mer Adam Toupalik en Jelle Johannink, waar Tudor Marco Brenner uit kan spelen. Verder willen we de Amerikaanse Tyler Stittes (Project Echelon) uitlichten, evenals de snelle Henri Uhlig en Zwift-koning Luca Vergallito van Alpecin-Deceuninck. Last minute voegden zij ook nog Axel Laurance toe.

Favorieten etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Thibau Nys (Lidl-Trek) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Wout van Aert, Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Axel Laurancr (Alpecin-Deceuninck), Marco Brenner (Tudor) en Magnus Cort (Uno-X)
Long shots: Koen Bouwman (Visma | Lease a Bike), Alexander Kristoff (Uno-X), Fransesco Busatto, Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Emil Herzog (BORA-hansgrohe), Adam Toupalik (TDT-Unibet), Mathias Vacek (Lidl-Trek) en Tyler Stittes (Project Echelon)

Poll

Wie wint rit 1 in de Ronde van Noorwegen?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news