Openhartige Wout van Aert: 'Grootste mentale dip was na de Ronde van Zwitserland' Wielrennen
Wielrennen

Openhartige Wout van Aert: 'Grootste mentale dip was na de Ronde van Zwitserland'

Openhartige Wout van Aert: 'Grootste mentale dip was na de Ronde van Zwitserland'

Wout van Aert is zich momenteel in de Tour of Britain nog aan het voorbereiden op zijn laatste doelen van het seizoen, maar blikte met HLN-journalist Bram Vandecapelle wel alvast terug op zijn jaar 2023. Dat leverde enkele interessante en eerlijke invalshoeken op vanuit de kant van de renner van Jumbo-Visma.

Zo gaf hij aan dat hij na het WK wel echt even toe was aan een pauze, ook door de hectiek van de Tour en daaromheen nog de geboorte van zijn tweede zoon. 'Toen was ik gewoon echt toe aan een break. De Tour was intens, meteen nadien de geboorte van Jerome en dan meteen het WK. Het was niet gemakkelijk om na die geboorte op de koers te focussen.'

Mentaal was het sowieso niet het allermakkelijkste seizoen voor Van Aert, die in het voorjaar zo'n beetje het gewicht van de natie moest dragen. 'Na die pech in Roubaix voelde ik mij klote, maar lang heb ik daar niet wakker van gelegen. De grootste mentale dip was na de Ronde van Zwitserland. Het liep niet zoals ik wou en het overlijden van Gino Mäder deed ook geen goed aan het koppeke. Ik zat toen niet goed in mijn vel en heb fysiek en mentaal een paar rustdagen genomen', stelt hij eerlijk.

Openhartige Wout van Aert: 'Grootste mentale dip was na de Ronde van Zwitserland'

Van Aert over strijd met Van der Poel en mogelijke plannen voor 2024

Ook kwam de Belg van Jumbo-Visma terug op de duels met Mathieu van der Poel, onder meer in Roubaix, Sanremo en Glasgow. Daar heeft hij naar eigen zeggen van geleerd. 'Als je ziet welke aanval Mathieu op zijn beste dagen in huis heeft, lijkt het voor niemand een goede tactiek om met hem mee rond te draaien want op een bepaald moment word je toch achtergelaten. Niet alleen ik, maar ook andere kopmannen zullen voortaan de kat uit de boom kijken en hem laten doen', verwacht Van Aert.

Over zijn precieze ambities voor 2024 wou Van Aert, die dit seizoen nog het EK, Coppa Bernocchi, Gran Piemonte en WK gravel rijdt, nog niet te veel kwijt tegenover HLN. 'Dat is nog niet besproken met de ploeg. Ik sta er zeker voor open om eens iets anders te doen', waarmee de 'andere grote rondes' weer om de hoek komen kijken. 'Het speciale van de Tour is er af. De ene dag steekt dat circus meer tegen dan vroeger, maar als ik dan zie hoeveel reacties ik krijg van de mensen, dat ga je nooit hebben in de Giro of Vuelta, al wil ik hier zeker geen pleidooi houden voor de Tour.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws