Opvallend sterke Roglic test de benen op kasseien GP de Denain, Walscheid wint de wedstrijd Wielrennen
Wielrennen

Opvallend sterke Roglic test de benen op kasseien GP de Denain, Walscheid wint de wedstrijd

Opvallend sterke Roglic test de benen op kasseien GP de Denain, Walscheid wint de wedstrijd

Max Walscheid heeft een heel leuke editie van de GP de Denain gewonnen. De Franse kasseienwedstrijd was reden voor Primoz Roglic en Jonas Vingegaard om de benen al eens te testen, met het oog op de kasseienrit in de Tour de France. Nadat een kopgroep met Roglic in de slotkilometer werd ingerekend, was het Walscheid die de massasprint won.

200,3 kilometer in totaal, maar bovenal 20 kilometer kasseien in de laatste 100 kilometer; het was reden voor meerdere klassementsrenners om de benen eens te testen, met het oog op de Tour de France komende zomer. Naast Roglic en Vingegaard (Jumbo-Visma) stond Daniel Felipe Martínez (INEOS) aan de start en zij zouden zeker niet voor spek en bonen meedoen. Maar daarover later meer...

Terpstra mee in vlucht van de dag

Eerst de vlucht van de dag, want die vertrok in de kassei-loze openingsfase van de race. Niki Terpstra was namens TotalEnergies van de partij en hij kreeg Floris De Tier (Alpecin-Fenix), Milan Fretin (Sport Vlaanderen), Yoann Paillot (St Michel-Auber93) en Emiel Vermeulen (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) mee. UAE Team Emirates controleerde in het peloton voor kopman Pascal Ackermann, zij lieten de voorsprong oplopen naar een dikke vijf minuten.

De eerste kasseistrook van de dag doemde na dik 100 kilometer op en het verschil tussen kopgroep en peloton was op dat punt al gedaald tot onder de drie minuten. Het was de fase waarin het kaf van het koren werd gescheiden aan het front. Terpstra was uiteraard bij de beteren, samen met Fretin en Paillot. De Tier en Vermeulen vielen terug in een achtervolgend groepje. Kevin Vauquelin (Arkéa) en Hugo Page (Intermarché) waren vanuit het peloton weggereden. Deze vier achtervolgers gaven op 75 kilometer van de streep echter wel anderhalve minuut toe op Terpstra en consorten. Het peloton zat op twee minuten.

Dat er in het peloton nog niet vol werd doorgetrokken op de stroken, bleek wel uit het feit dat er meer renners de oversteek wilden maken naar de achtervolgende groep. Jumbo-Visma had de controle in het pak en liet Martin Urianstad (Uno-X), Maxime Urruty (Nice Métropole Côte d'Azur) en Mäel Guégan (Team U Nantes Atlantique) nog oversteken. Zo hadden we plots zeven achtervolgers achter de drie leiders, maar ze kwamen geen steek dichterbij. Terwijl het peloton wel seconden van de voorsprong af knabbelde, slaagden de achtervolgers daar niet in.

INEOS pleegt coup, Roglic kan mee

Op die manier schoof het veld in elkaar in de laatste vijftig kilometer. Op 44 kilometer van de streep werden eerst de achtervolgers ingerekend door het peloton en op 32 kilometer van de meet was ook de kopgroep met Terpstra eraan voor de moeite. We hadden op dit punt al negen kasseistroken gehad, waarbij het Jumbo-Visma niet meezat. Mick van Dijke viel, Timo Roosen reed lek en ook Vingegaard moest van fiets wisselen. Roglic bleef uit de problemen en was vaak van voren te vinden op de onverharde stroken. Hij wilde zichzelf duidelijk testen.

Zo was de Sloveen bij de pinken toen INEOS Grenadiers op de elfde strook van de dag een coup probeerde te plegen. Jhonatan Narváez, Ben Turner en Magnus Sheffield reden indrukwekkend weg uit het peloton en naast Roglic kon alleen Damien Touzé van AG2R volgen. De vijf pakten een voorsprong van twintig seconden op het pak, waar Intermarché-Wanty-Gobert de achtervolging leidde. B&B Hotels stak bij het ingaan van de laatste twintig kilometer een handje toe, want Roglic en consorten breidden hun voorsprong uit naar 25 tellen. Zouden zij het dan gaan uitmaken?

Terwijl Roglic op de onverharde stroken af en toe een gaatje moest dichten op de hard rijdende INEOS-trein, kon de kopman van Jumbo-Visma tegelijkertijd in het wiel blijven. De Britse formatie had per slot van rekening het overtal en die verantwoordelijkheid namen ze dan ook. De voorsprong werd richting de laatste tien kilometer nog een stukje groter. Intermarché zag het verschil oplopen naar een dikke halve minuut. Na de laatste onverharde strook kregen ze wel extra hulp, van Cofidis en Alpecin-Fenix. Walscheid was daarbij één van de gangmakers met fikse beurten.

Massasprint of sprint-á-cinq?

Het was alle hens aan dek in de laatste tien kilometer. Met ook Groupama-FDJ op kop van het peloton daalde de voorsprong van de voorste vijf naar 25 seconden, maar ook daar ging het hard. Turner keerde zichzelf met stevige beurten binnenstebuiten en ook Narváez en Sheffield reden hard door. Roglic deed af en toe een beurtje, Touzé eigenlijk niet. Het ging desondanks hard genoeg om de laatste vijf kilometer in te gaan met nog altijd een kloof van twintig seconden.

Wel of niet? Wel of niet? Dat het hard ging, bleek wel uit het feit dat Sheffield alle moeite had om er vooraan bij te blijven. De energie liep weg uit de kopgroep en dat was spek naar de bek voor het peloton, waar Groupama-FDJ inmiddels met een volledige trein de achtervolging leidde. Pas in de allerlaatste kilometer werden de dappere leiders teruggehaald, ondanks een late uitval van Narváez. Van voorbereiding voor de sprint was amper meer sprake, dus was het overal sprinten voor je leven zonder leadout. Adrien Petit leek het af te maken voor Intermarché, totdat Walscheid er in de laatste meters nog overheen kwam.

Uitslag GP de Denain 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws