Overzicht afgelastingen 2021 | Ook in 2021 geen Cyclassics Hamburg, China schrapt drie koersen Wielrennen
Wielrennen

Overzicht afgelastingen 2021 | Ook in 2021 geen Cyclassics Hamburg, China schrapt drie koersen

Overzicht afgelastingen 2021 | Ook in 2021 geen Cyclassics Hamburg, China schrapt drie koersen

Het coronavirus zorgt ook voor 2021 voor de nodige wijzigingen op de wielerkalender. Verschillende koersen in de voorbereiding werden reeds afgelast, maar anderen volgen wellicht nog. In de Leiderstrui houdt de belangrijkste wijzigingen aan de kalender bij in dit overzicht.

Januari 2021

Tour Down Under en Cadel Evans Great Ocean Road Race:

In Australië was men snel met het maken van een beslissing: dit jaar geen Tour Down Under en Cadel Evans Great Ocean Road Race. Vanwege de maatregelen in het land kozen de organisaties ervoor om de internationale teams niet naar het land te laten afreizen. Wel kwam men met een vervangend evenement, waar bijvoorbeeld ook Richie Porte aan meedeed: het Santos Festival of Cycling.

Vuelta a San Juan

Peter Sagan had zijn deelname al toegezegd, maar het uitkijken naar de koers in Argentinië was van korte duur. Op maandag 11 januari hakte de organisatie de knoop door: geen Vuelta a San Juan in 2021, vanwege de gevolgen van het coronavirus.

Challenge Mallorca

Ook de Challenge Mallorca moest zich medio januari overgeven. De opening van het seizoen voor veel wielerprofs besloot dat het verstandiger was om de wedstrijd voorlopig te schrappen en te focussen op een plek op de kalender in mei. Een hard gelag voor onder meer Tadej Pogacar. De wedstrijd kreeg in maart een nieuwe datum toegewezen van de UCI. De vier losse races zullen van 13 tot en met 16 mei alsnog verreden worden.

Overige afgelaste wedstrijden:

- Tour Torquay
- Tour de Langkawi

Februari 2021

Ronde van Valencia:

Geen rittenkoers in Valencia in februari. De Ronde van Valencia, die van 3 tot 7 februari op de planning stond, werd uitgesteld. Dat maakte de organisatie op donderdag 28 januari bekend. Dit vanwege de verslechterde coronasituatie in de regio. Er werd wel naar een nieuwe datum gezocht en die werd halverwege maart gevonden. De Ronde van Valencia wordt nu verreden van 14 tot en met 18 april.

Tour Colombia:

Ook in Colombia besloot men om de wedstrijd van hun thuisland af te gelasten. De organisatie achtte het niet verstandig om de wedstrijd met de toen geldende maatregelen door te laten gaan. De wedstrijd stond begin februari gepland.

Vuelta a Murcia

In navolging van de Challenge Mallorca werd de Vuelta a Murcia ook uitgesteld. Dat meldde de regionale sportzender Deportes en La 7 TV. Het uitstel had uiteraard te maken met het coronavirus. De organisatie hoopte de Vuelta a Murcia te verplaatsen naar de maand mei. Dat lukte. Op 23 mei zal de Spaanse koers gereden worden, dit keer wel als eendagskoers en niet als race over twee dagen.

Ruta del Sol

Een streep door de Ruta del Sol in februari. De Spaanse rittenkoers stond gepland van 17 tot en met 21 februari, maar net als de Ronde van de Algarve (zie hieronder) bood het coronavirus simpelweg te veel tegenwerking. Ook de Ruta del Sol kreeg van de UCI een nieuwe plek op de kalender, en wel van 18 tot en met 22 mei. Daarmee valt de koers dus wel samen met de Giro d'Italia.

Ronde van de Algarve

Op 21 januari sneuvelde de Ronde van de Algarve. De Portugese rittenkoers stond gepland voor 17 tot en met 21 februari, maar de organisatie moest op zoek naar een nieuwe datum. De organisatie meldde via de officiële kanalen dat het inzette op 5 tot en met 9 mei, waarmee Giro-deelnemers het alvast niet kunnen gebruiken als voorbereiding op de Ronde van Italië, die op 8 mei begint. De UCI bevestigde in maart dat er inderdaad van 5 tot en met 9 mei gekoerst zal worden in Portugal.

Setmana Ciclista Valenciana

Ook de vrouwen ontkwamen niet aan afgelastingen. Net als bij de heren ging de Tour Down Under er al vroeg uit en ook de Setmana Ciclista Valenciana kon geen doorgang vinden. In tegenstelling tot de mannen werd er voor de vrouwenkoers geen nieuwe datum gevonden.

Overige afgelaste wedstrijden:

- Saudi Tour (nu van 19 tot en met 23 oktober)
- Tour of Oman
- Tour of Antalya
- Volta ao Alentejo

Maart 2021

Ronde van Drenthe:

Geen Ronde van Drenthe in maart, bij de mannen en de vrouwen. De Nederlandse eendagskoers mikte door het coronavirus al snel op een datum in oktober, al had de UCI daarin nog niets toegezegd. Organiseren in maart kwam simpelweg te vroeg. De koers zal voor mannen en vrouwen nu verreden worden op 23 (vrouwen) en 24 (mannen) oktober, als afsluiter van het seizoen.

Grand Prix de Denain:

Naast de Ronde van Drenthe werd er ook in Frankrijk al een koers vroegtijdig van de kalender gehaald. Het ging om de Grand Prix de Denain. De Franse eendagskoers stond voor 18 maart op het programma. De organisatie hoopte wel de wedstrijd naar een latere datum in het jaar te verschuiven. Dat lukte, en wel op 21 september.

Olympia's Tour

De Olympia's Tour ging net als in 2020, ook in 2021 niet door. Oorspronkelijk wilde de organisatie van 9 tot en met 12 maart de wedstrijd organiseren, maar daar was voor het huidige deelnemersveld, met deel amateursporters, geen ruimte voor. De coronaregels gooiden roet in het eten, waardoor er geen enkel perspectief mogelijk was. De volgende Olympia's Tour staat voor het voorjaar van 2022 op het programma. Een wedstrijd later dit jaar kon niet voldoen aan een geschikte datum om een goed deelnemersveld aan de start te krijgen, zo meldde de organisatie op haar website.

April 2021

Tour de Yorkshire:

De wedstrijd stond 'pas' voor april gepland, maar de organisatie van de Tour de Yorkshire besloot reeds in november van 2020 om de koers in 2021 niet door te laten gaan. Het is het tweede jaar op rij dat de rittenkoers niet doorgaat, daar het in 2020 ook al werd afgelast door het virus. Het gaat hier om zowel de edities voor mannen als vrouwen.

Klasika Primavera

Naast de Tour de Yorkshire ging er nog een streep door een koers, die ook in 2020 al geen doorgang vond. De Klasika Primavera, een eendagskoers in Spanje, zou op 11 april worden verreden, maar door het heersende coronavirus in Zuid-Europa, ging het feest andermaal niet door. De wedstrijd gaat wel 'een speciale inspanning leveren' voor de junioren en beloften. In tegenstelling tot de elite zijn er in die twee leeftijdscategorieën al weinig wedstrijden, waardoor er wordt gekeken of er met louter Spaanse renners iets kan worden geregeld.

Circuit Cycliste Sarthe

Geen Circuit Cycliste Sarthe in april van 2021. De Franse rittenkoers, die op 6 april zou beginnen, werd op 21 januari al afgelast. De race zou gaan over vier etappes, maar door het coronavirus kon er geen passende uitvoering worden gevonden.

Mei 2021

Itzulia Basque Country

Slecht nieuws vanuit het Baskenland: de Itzulia Basque Country zou in 2021 voor het eerst voor vrouwen worden georganiseerd, maar volgens Cyclingnews werd deze wedstrijd uitgesteld. Alleen voor de mannen gaat de wedstrijd in april wel door.

Prudential RideLondon Classique

De eendagskoers RideLondon vindt in 2021 geen doorgang. De organisatie liet op vrijdag 29 januari weten dat de wedstrijd op 30 mei wordt doorgestreept. Er wordt in 2021 een virtueel evenement georganiseerd, alvorens de blik gaat op 2022.

Vuelta a Madrid

Ook in de Spaanse hoofdstad werd bekend dat er in mei niet gekoerst ging worden. De organisatie oordeelde dat het vanwege de gezondheidssituatie 'onmogelijk is' om een koers te organiseren.

Itzulia Women

Van 14 tot en met 16 mei stond de Itzulia Women op het programma, de vervanger van de Clásica San Sebastián voor vrouwen. De datum was verplaatst naar mei, om niet tegelijk met de Tour de France gehouden te worden, zo meldt de organisatie. Nu wordt de Clásica San Sebastián voor vrouwen net als in 2019 verreden op dezelfde dag als de mannen, op zaterdag 31 juli.

Veenendaal-Veenendaal

De afgelasting van Veenendaal-Veenendaal op 22 mei kwam misschien een beetje als een verrassing. De organisatie vindt echter dat de koers niet zonder publiek verreden kan worden. 'De organisatie maakt dit besluit vanwege de aanhoudende maatregelen rond het coronavirus en ziet geen mogelijkheid om in mei een publieksevenement te organiseren. Vanuit de organisatie wordt hoopvol gekeken naar nieuwe data in september.'

Ronde van Noorwegen

De Ronde van Noorwegen stond oorspronkelijk gepland van 21 tot en met 24 mei. Door de grote onzekerheid over hoe de Noorse coronasituatie in de maand mei zal zijn, is de rittenkoers verplaatst naar de maand augustus. De openingsetappe is op 19 augustus en de wedstrijd zal worden afgesloten op 22 augustus.

Vierdaagse van Duinkerke
De Vierdaagse van Duinkerke kan voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. De koers, die gepland stond van 4 mei tot en met 9 mei, werd ook in 2020 door corona gecanceld. Mike Teunissen blijft daardoor de laatste winnaar is. Volgens La Voix Du Nord is de nieuwe tegenvaller financieel een grote klap, waardoor de toekomst van de koers op het spel staat.

Juni 2021

Tacx Pro Classic

Ook in Nederland moest al een koers geschrapt worden van de wielerkalender: de Tacx Pro Classic zal niet verreden worden door onder meer het coronavirus. Ook problemen met het personeel deden de organisatie besluiten de wedstrijd vroegtijdig af te gelasten.

Halle-Ingooigem

De Belgische eendagskoers Halle-Ingooigem gaat net zoals vorig jaar niet door, meldt onder meer Sporza. De organisatie van de koers, die aanvankelijk op 16 juni zou plaatsvinden, verwacht niet dat het mogelijk is om de koers met publiek te organiseren en kiest er zodoende voor om dit jaar over te slaan.

Women's Tour

Vanwege de onzekerheid rond het coronavirus besloot de organisatie van de Women's Tour de geplande editie in juni voorlopig uit te stellen. Een nieuwe datum werd al snel gevonden, van 7 tot en met 12 juni.

ZLM Tour

De ZLM Tour kan in 2021 geen doorgang vinden, zo meldt de organisatie in een persbericht. De organisatie had aanvankelijk goede hoop vanwege de positieve geluiden vanuit de Nederlandse overheid. De versoepelingen rondom topsportwedstrijden werden echter uitgesteld, waardoor met name de gemeenten te weinig vertrouwen hadden om het evenement door te kunnen zetten. De rittenkoers stond voor 9 t/m 13 juni op de kalender.

Ronde van Oostenrijk

Net als vorig jaar zal ook dit jaar de Ronde van Oostenrijk niet plaatsvinden. De wedstrijd werd in eerste instantie verplaatst, maar daar ziet de organisatie nu van af. Er is besloten om vanwege het hoge economische risico de wedstrijd helemaal niet door te laten gaan. De wedstrijd stond oorspronkelijk van 26 juni tot en met 1 juli op het programma.

Juli 2021

Tour of Utah

De Tour of Utah lijkt dit jaar geen doorgang te vinden. Verschillende media melden dat de Amerikaanse rittenkoers van de UCI-kalender is gehaald. De wedstrijd zou aanvankelijk plaatsvinden van 26 juli tot en met 1 augustus. Vorig jaar werd de wedstrijd ook afgelast. De laatste winnaar dateert dus alweer van 2019, toen won de Belg Ben Hermans.

GP Cerami

De Grand Prix Cerami is voor het tweede jaar op rij afgelast. De organisatie van de Belgische wielerkoers gaat gebukt onder de veiligheidsvoorschriften van de UCI. De organisatoren hadden graag publiek uitgenodigd, maar nu dit niet kan, kiezen zij liever voor een afgelasting. De wedstrijd stond gepland voor 25 juli en zal niet later in het jaar plaatsvinden. Wel wordt er gemikt op een terugkeer in 2022 op de kalender.

Slag om Norg

Ook op de volgende editie van de Slag om Norg moeten we nog een jaartje wachten, zo meldt RTV Drenthe. Net als in 2020 kan de wedstrijd geen doorgang vinden vanwege de coronapandemie. 'De gemeente maakt zich zorgen over te verwachten hoeveelheid publiek dat zich over het parcours verspreidt', zo klinkt het vanuit de organisatie. De race stond voor 11 juli op de kalender.

Augustus 2021

Cyclassics Hamburg

Geen sprintfestijn in het Duitse Hamburg dit jaar, meldt de organisatie. De eendagskoers met WorldTour-status werd in 2020 ook al afgelast vanwege het coronavirus en dat is een jaar later niet anders. Elia Viviani blijft op die manier de laatste winnaar van de koers in 2019. 'We betreuren het, maar na gesprekken met de stad Hamburg was een afgelasting dit jaar de beste beslissing', zo klinkt het.

September 2021

Grand Prix van Montréal en Quebec

De Grand Prix Cyclistes de Quebec et Montréal worden in 2021 niet verreden. De koersen in Canada, gepland op 10 en 12 september, worden wegens de coronapandemie afgelast, zo maakt de UCI via een persbericht bekend. De koersen staan voor 2022 nog wel op de kalender voor de data 9 en 11 september.

Oktober 2021

Tour of Guangxi en Tour of Chongming Island

China heeft een streep gezet door drie WorldTour-koersen. De Tour of Guangxi gaat voor mannen en vrouwen niet door. De vrouwenkoers Tour of Chongming Island zal door het coronavirus ook geen doorgang vinden.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws