Sterke Démare verslaat Theuns en aanvaller Bennett in Parijs-Tours na massasprint Wielrennen
Wielrennen

Sterke Démare verslaat Theuns en aanvaller Bennett in Parijs-Tours na massasprint

Sterke Démare verslaat Theuns en aanvaller Bennett in Parijs-Tours na massasprint

Arnaud Démare heeft Parijs-Tours gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ won na een interessante koers in de massasprint. Het is de tweede keer op rij dat de Fransman deze wedstrijd op zijn naam schrijft. Lang was een massasprint onzeker, gezien de sterke kopgroep en achtervolgende groep.

Traditioneel is Parijs-Tours één van de laatste grote koersen van het jaar, met kansen voor de sprinters en de klassieke renners. Sinds de organisatie in 2018 onverharde wegen in het parcours opnam, is de koers met name geschikt voor de laatste categorie renners. Dit jaar kende de finale tien onverharde stroken.

Alexis Gougeard (B&B Hotels), Clément Carisey (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Jonas Abrahamsen (Uno-X) waren de eerste aanvallers. Achter de drie leken Romain Cardis (St Michel-Auber93) en Maël Guégan (Team U Nantes Atlantique) bezig met een hopeloze achtervolging, maar het drietal vooraan was zo vriendelijk om op de twee te wachten. Zodoende ontstond een vroege vlucht van vijf renners, die een maximale voorsprong van zo'n vier minuten bijeen reed.

Valpartijen tekenen de koers, De Lie geeft op

Voor twee favorieten verliep de openingsfase alvast niet als gewenst. Fernando Gaviria (UAE) en Benoit Cosnefroy (AG2R) gingen hard tegen het asfalt. Hoewel beide renners hun weg konden vervolgen, was het allerminst een fijn begin van de koers. Van de outsiders ging even later Hugo Hofstetter (Arkéa) tegen de grond. Ook hij kon zijn koers voortzetten, maar helaas bleef het niet bij deze valpartijen.

Nog voor we bij de onverharde stroken aankwamen was er een nieuwe valpartij. De afscheidnemende Niki Terpstra (TotalEnergies) viel samen met Ben Turner (INEOS Grenadiers). Hierna was er nóg een val, met daarbij onder anderen de eveneens uitzwaaiende Sebastian Langeveld (EF), topfavoriet Jasper Philipsen (Alpecin) en schaduwfavoriet Arnaud De Lie (Lotto-Soudal). Laatstgenoemde was de enige die moest opgeven.

Gravel zorgt voor afsplitsing

Na de eerste onverharde strook waren Sam Bennett (BORA) en Kim Heiduk (INEOS Grenadiers) de eerste achtervolgers op drie minuten van de kopgroep. Zij werden vergezeld door Olivier Le Gac (Groupama), Alex Kirsch (Trek) en Clément Russo (Arkéa). Het kwintet maakte rap minuten goed op de kopgroep, maar had moeite met de laatste minuut dichten. Het peloton reed dan weer geruime tijd een ruime halve minuut achter hen.

In het begin van de finale moest Gougeard lossen uit de kopgroep, vlak daarna reed Carisey lek. Heel snel was de kopgroep dus flink uitgedund. Dat was terug te merken in de voorsprong, die daalde rap en het peloton kwam binnen een minuut van groep één, en op een halve minuut van groep twee (met daarbij nog altijd Bennett, ook de lekgereden Carisey kon daar aansluiten) met nog zeventien kilometers voor de wielen. Er was geen georganiseerde achtervolging in het peloton. Constant schoot de hoofdmacht weer in gang door een ferme demarrage en viel daarna weer stil.

Bennett past op de Côte de Rochecorbon 

Abrahamsen demarreerde bij zijn twee overgebleven medevluchters met nog dertien kilometer te gaan. Cardis en Guégan werden ingerekend door de groep Bennett. Op de Côte de Rochecorbon moest het dan gebeuren voor de minder rappe vluchters, met Bennett naar de streep rijden was voor hen natuurlijk geen verleidelijke optie. Russo trok hard door en de drie uit de vroege vlucht teruggewaaide jongens losten onmiddelijk. Russo plafonneerde echter volledig, waarna Kirsch over nam... Wie ook plafonneerde was Bennett. Kirsch, Heiduk en Le Gac gingen met zijn drieën achter Abrahamsen aan, de sterke Noor reed er nog altijd voor.

Met nog zeven kilometer te gaan kwam het trio bij de eenzame leider. De nieuwe kopgroep van vier had nog maar vijftien seconden voorsprong op het aanstormende peloton. Arnaud Démare zat er als rappe man zeker bij, evenals de teruggezakte Bennett. Zij konden in hun handjes wrijven.

Massasprint blijkt onvermijdelijk

De voorsprong zakte seconde voor seconde, maar de kilometers tikten sneller weg. Met nog twee kilometer had het kwartet zes seconden voorsprong, maar toen vielen de vier stil. Een massasprint bleek onvermijdelijk, maar veel organisatie was er niet meer. Groupama-FDJ kwam met een lead-out voor Démare, Bryan Coquard (Cofidis) zette als eerste aan, maar Démare bleek de snelste te zijn. Voor het tweede jaar op rij won de Fransman Parijs-Tours.

Uitslag Parijs-Tours 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws