Pascal Eenkhoorn loopt bergtrui mis in Giro: 'Het plan kwam van Koen Bouwman' Wielrennen
Wielrennen

Pascal Eenkhoorn loopt bergtrui mis in Giro: 'Het plan kwam van Koen Bouwman'

Pascal Eenkhoorn loopt bergtrui mis in Giro: 'Het plan kwam van Koen Bouwman'

Pascal Eenkhoorn deed in de derde etappe van de Giro d’Italia een dappere poging om de blauwe bergtrui te veroveren. Uiteindelijk slaagde hij daar niet in door een mindere positie in het algemeen klassement ten opzichte van Rick Zabel. ‘Ik lag bij een val in de eerste etappe, anders had ik zeker bovenaan gestaan.’

De derde etappe – de laatste in Hongarije – bracht het peloton naar Balatonfüred. Daar werd uiteindelijk gesprint. Mark Cavendish was de snelste. Waar het merendeel van de etappe weinig enerverend was, bracht Pascal Eenkhoorn als één van de weinige wat leven in de brouwerij. Hij demarreerde op de laatste klim van vierde categorie om een gooi te doen naar de blauwe bergtrui.

Eenkhoorn: 'Het plan kwam van Bouwman'

Eenkhoorn – die al twee punten had verzameld in de tijdrit van zaterdag – kreeg Rick Zabel met zich mee, die de blauwe trui droeg, daar Mathieu van der Poel al de roze trui om de schouders had. Hoewel Eenkhoorn Zabel versloeg in de sprint om de drie bergpunten, veroverde hij niet de blauwe trui, die ging nu officieel naar Zabel. Beide renners hadden na de klim evenveel punten. Het voordeel ging echter naar Zabel, die een betere klassering had in het algemeen klassement.

Het plan-bergtrui begon allemaal met de tijdrit van dag twee, waar voor de renners die als snelste het laatste klimmetje opreden punten waren te verdienen. Eenkhoorn noteerde de tweede tijd. Een ploeggenoot inspireerde hem daartoe. ‘Eigenlijk heeft Koen Bouwman het bedacht’, legt Eenkhoorn uit aan de NOS. ‘Hij zei na de verkenning (van de tijdrit, red.): ‘’je moet voor de bergpunten gaan.’’ Ik zei: bergpunten, hoezo? Hij antwoordde: ‘’daar zijn punten te verdienen.’’ Zo werd het een doel om in de tijdrit voor de punten te gaan.’

Eenkhoorn: 'Mijn ketting lag er toen af'

In de derde etappe waagde Eenkhoorn dus een nieuwe poging. ‘Als de vluchters zouden worden teruggepakt, dan zou ik er voor gaan.’ Dat scenario voltrok zich. ‘Het was een heel rustige dag en ik zat goed gepositioneerd. INEOS deed wel een beetje lastig, maar op een kilometer van de top vond ik nog de ruimte om er voor te gaan. Helaas was Zabel mee; ik had gehoopt dat ik iemand anders mee zou krijgen, dat ik zo de trui kon pakken’, aldus Eenkhoorn.

Al met al kost een mindere positie in het klassement hem de bergtrui. ‘Het is zeker balen, vooral omdat ik in de eerste etappe bij een valpartij betrokken was. Mijn ketting lag er toen af; anders had ik wel bovenaan gestaan. Dinsdag krijgt Eenkhoorn een nieuwe kans om de bergtrui, dan wacht een aankomst bergop op de Etna. ‘Wie weet’, lacht de Nederlander.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws