Mark Cavendish rondt lange sprint knap af in derde etappe Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Mark Cavendish rondt lange sprint knap af in derde etappe Giro d'Italia

Mark Cavendish rondt lange sprint knap af in derde etappe Giro d'Italia

Mark Cavendish heeft de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een weinig enerverend koersverloop werd de etappe beslist in een zinderende massasprint. Daarin was Cavendish de snelste. Mathieu van der Poel behield de roze leiderstrui.

De derde etappe van de Giro was de laatste in Hongarije, voordat het peloton maandag – op de eerste rustdag - de oversteek maakt naar Sicilië. Het parcours kende geen noemenswaardige obstakels en beloofde zodoende de eerste kans voor de pure sprinters te worden. Net zoals in de openingsetappe was er weinig animo bij de renners om in de vlucht van de dag plaats te nemen. Dus voelden Mattia Bais en Filippo Tagliani van Drone Hopper zich geroepen om de koers net als in etappe één wat kleur te geven. Ditmaal hoefden ze het echter niet met zijn tweeën te doen, want Samuele Rivi van EOLO-Kometa trok met hen mee.

Alpecin-Fenix hield het verschil met de drie vluchters kort; veel meer dan drie minuten kregen ze niet. Heel even leek de Belgische ploeg van roze trui Mathieu van der Poel de koers te maken toen ze het peloton op een lint trok. Hoewel de wind uit een gunstige richting (rugwind) kwam, stond deze bij lange na niet hard genoeg om waaiers te trekken.

Topsprinters mengen zich in tussensprint voor paarse trui

Bij gebrek aan een uitdagend parcours, moest het vermaak van kleine dingetjes komen, zoals de tussensprint! Achter de eerste drie plekken - die vanzelfsprekend naar de vluchters gingen – toonden verschillende topsprinters zich geïnteresseerd in de overige punten. Van hen was Fernando Gaviria de snelste. De Colombiaan troefde Arnaud Démare af. Ook Giacomo Nizzolo en Biniam Girmay snoepten wat punten voor de paarse trui mee.

Het was verder met name een lange tocht richting de slotfase, waar alle gespaarde krachten ongetwijfeld tot uiting zouden komen in een nerveuze aanloop naar een zinderende massasprint. Tot het zover was, werd er het nodige gegrapt en gegrold door verschillende renners. In de kopgroep zocht Rivi wat afleiding door contact te maken met wat meerijders, die op het fietspad de professionals probeerden bij te houden.

Van der Poel en Eenkhoorn dollen met Dumoulin

In het peloton was het met name Pascal Eenkhoorn van Jumbo-Visma die zich ontpopte als de grapjas van het Giro-peloton. Hij kreeg daarbij steun van roze trui Van der Poel. Hun slachtoffer was Tom Dumoulin. Zo zaten de twee samen aan zijn zadel te friemelen.

Het tekende het gezapige verloop van de etappe, die onderhand toch richting de finale ging. Voorin leidde dat tot een strijd tussen de vluchters, voor wie het klassement van de meeste kilometers in de aanval van groot belang was. Tagliani en Bais van Drone Hopper hadden daarin vooralsnog de beste papieren. Dus besloot Rivi daar iets aan te doen. Na zijn eerste demarrage wist hij zich te ontdoen van Tagliani.

Bais vergde meer werk. Tot meermaals toe probeerde Rivi met acceleraties ook Bais af te schudden. Tot zijn ergernis wist zijn landgenoot – al was het met enige moeite – steeds weer terug te keren in zijn wiel. Helaas voor Rivi kreeg hij geen nieuwe kans om Bais te lossen, daar het peloton de twee op 28 kilometer van de finish inliep.

De snelheid lag alvast hoog met de ploegen van de klassementsrenners die begonnen met het veilighouden van hun kopmannen richting de laatste drie kilometer. Zo’n zeven treintjes breed aan ploegen raasde het peloton de laatste twintig kilometer in. Daarin volgde de enige gecategoriseerde klim van de dag, de Tihany (1,6 km aan 3,1%). Zelfs voor de totale niet-klimmer Jakub Mareczko mocht dat geen enkel probleem zijn.

Zabel en Eenkhoorn strijden om de bergtrui

Wel was de klim het toneel van een mooie strijd om de bergtrui. Zo probeerde Pascal Eenkhoorn met een aanval Rick Zabel te verrassen. De Duitser droeg de blauwe bergtrui, daar Van der Poel al het roze om de schouders had. Zabel pareerde de aanval van Eenkhoorn, maar werd in de sprint uiteindelijk toch afgetroefd door de Nederlander, die dankzij de drie punten op gelijke hoogte kwam te staan met Zabel. De laatste nam echter wel de leiding in het bergklassement vanwege een betere positie in het algemeen klassement.

Waar Zabel zich weer liet terugzakken naar het peloton, zette Eenkhoorn door. Hij kreeg echter slechts tien seconden voorsprong en was daarmee bezig aan een onmogelijke opgave. Op zes kilometer van de streep werd de Jumbo-Visma-renner weer ingelopen door het peloton.

Saaie etappe kent zinderend besluit

In dat peloton toonden de sprintersploegen zich intussen vooraan. Israel-Premier Tech, Groupama-FDJ, Quick Step-Alpha Vinyl en Intermarché waren allemaal present voor respectievelijk Nizzolo, Démare, Mark Cavendish en Girmay. Ook Ewan kwam naar voren, goed omringd door zijn knechten van Lotto Soudal.

Ook de trein van Alpecin-Fenix kwam opstomen, met Van der Poel als luxe lead-out voor Mareczko. Alpecin won de eerste slag, maar voelde richting de slotkilometer de hete adem van de andere ploegen. De Belgische ploeg werd overvleugeld door Quick Step. Uiteindelijk ging een renner van UAE als eerste aan, waarna de topsprinters gelijk kwamen. Cavendish nam de leiding en hield een lange sprint knap vol, waarmee hij sinds 2013 weer een etappe in de Giro won. In totaal was het zijn zestiende (!) ritzege in de Italiaanse rittenkoers. Van der Poel verloor geen tijd en trekt zodoende in de roze trui naar Sicilië, waar de Giro dinsdag verder gaat na een rustdag

Uitslag etappe 3 Giro d'Italia 2022

Liveblog


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws