Peloton maakt zich zorgen: 'Sommige coureurs vergeten dat ze ook remmen hebben' Wielrennen
Wielrennen

Peloton maakt zich zorgen: 'Sommige coureurs vergeten dat ze ook remmen hebben'

Peloton maakt zich zorgen: 'Sommige coureurs vergeten dat ze ook remmen hebben'

De Ronde val Vlaanderen, kopte de Belgische krant HLN maandag. Want dat is één ding wat zeker was: naast de fenomenale zege van Tadej Pogacar gingen ook de verschillende horrorcrashes in de Ronde van Vlaanderen de wereld over.

Al in de eerste wedstrijduren was het meermaals raak: onder meer Danny van Poppel lag er ineengekrompen bij, om even later Taco van der Hoorn met bebloed gezicht op de grond te zien. Dé val moest toen nog komen. Filip Maciejuk (Bahrain Victorious) kegelde op onorthodoxe wijze het halve peloton omver aan hoge snelheid, met Tim Wellens als eerste slachtoffer. De Belg kon geen kant op en zodoende gingen er nog pak 'm beet 45 renners tegen de vlakte.

Sjoerd Bax reed op dat moment naast zijn ploegmaat van UAE-Team Emirates. 'Er staat gewoon zoveel op het spel, sommigen denken dan gewoon niet meer na', vertelde de Nederlandr na afloop aan In de Leiderstrui. 'Ik heb zelf ook wel eens een lullig valpartijtje meegemaakt, maar dit was wel wat anders: ze springen overal overheen, blijven dan haken en nemen het halve peloton mee. Het is lastig, soms wordt er niet meer nagedacht. Dat is in bijna elke koers wel zo, maar in zo’n Ronde van Vlaanderen toch weer net wat meer.’

Matteo Trentin, eveneens UAE-Team Emirates en gekend voorvechter voor veiligheid in het peloton, nam na afloop ook de handschoen op. 'Ik denk dat ze eens wat eerder moeten gaan remmen, dan voorkom je dat je 25 renners tegen de grond hebt. Het ligt er ook aan dat we alleen maar sneller gaan rijden. Elke bocht wordt belangrijker, maar we zijn in een mood dat alles belangrijk wordt. En dan vergeten renners dat ze überhaupt remmen hebben.’

Tim van Dijke: 'Vier keer zit je er niet bij, maar de vijfde keer dan wel'

En het bleef niet bij de val van Wellens en co. Even later knalden Biniam Girmay en Matej Mohoric hard tegen het asfalt, waardoor beide favorieten uit koers verdwenen. En ook Tim van Dijke (Jumbo-Visma) was betrokken bij één van de vele crashes. Met bebloede vinger kwam hij over de meet.

'Vier keer zit je er niet bij, maar de vijfde keer dan wel', stelde de Zeeuw. 'Die grote val, daar ontsnapte ik net aan. Dat is allemaal niet nodig', aldus Van Dijke, die zelf bekend staat als een goede stuurman. 'Je hebt gewoon jongens die panikeren. Je zit erachter en ik snap niet dat ze vallen. Heel dom was het weer', aldus de jonge Nederlander, die na zijn goede koers zichtbaar baalde van het voorval.

Dan, het medische bulletin: Wellens liet na afloop weten dat het naar omstandigheden oké ging. 'Mijn sleutelbeen ligt in vier stukken en ik heb veel pijn, maar het zou snel beter moeten gaan.' Bij Intermarché-Circus-Wanty moeten Girmay en Van der Hoorn voorlopig dealen met een hersenschudding, terwijl Aimé De Gendt zijn sleutelbeen brak. BORA-hansgrohe zag naast Van Poppel ook Marco Haller en Shane Archbold uit koers verdwijnen, al viel de schade bij hen mee.

Ben Turner (INEOS Grenadiers) brak na zijn elleboogbreuk in de Omloop nu zijn linkerarm, terwijl de precieze schade bij onder meer Van Aert (wonde aan de knie), Stuyven (schaafwonden) en Sagan (kneuzingen) nog opgemeten moet worden. En de veroorzaker, Maciejuk? Die betuigde spijt. 'Het was een grote fout van mij, hier ga ik de komende tijd veel van wakker liggen. Sorry aan al mijn collega's.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws