Philipsen bekroont machtige lead-out Van der Poel met zege in Tirreno-Adriatico, coup Jumbo-Visma blijft zonder succes Wielrennen
Wielrennen

Philipsen bekroont machtige lead-out Van der Poel met zege in Tirreno-Adriatico, coup Jumbo-Visma blijft zonder succes

Philipsen bekroont machtige lead-out Van der Poel met zege in Tirreno-Adriatico, coup Jumbo-Visma blijft zonder succes

Jasper Philipsen heeft de derde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De finale werd gekleurd door een mislukte couppoging van Jumbo-Visma, waarna de Belg van Alpecin-Deceuninck in de massasprint Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Biniam Girmay (Intermarché Circus-Wanty) voor bleef. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) was de gehele finale alert en behield zijn leiderstrui.

Ondanks dat het er meer hoogtemeters moesten worden overwonnen, leek het op voorhand wederom een massasprint te worden. De Italiaanse ploegen wilden toch een poging wagen om dat feestje te verstoren. Mocht het niet lukken, reden ze toch de hele dag in beeld. Daarom was het aan de broertjes Davide en Mattia Bais (EOLO-Kometa), Alessandro Iacchi en voorlopige bergkoning Stefano Gandin (beide Team Corratec) om de kopgroep te vormen. Het peloton stond het meer dan toe en volgde al snel op zes minuten.

Mannen van Team Corratec waaien er meteen af, Jumbo-Visma schudt peloton wakker

Zoals gezegd moesten er wel wat hoogtemeters worden overwonnen en dat zorgde voor een mooi beeld vooraan. Op de Passo del Lume Spento moesten Gandin en Iacchi namelijk na een aanval van de broertjes Bais verstek laten gaan. Davide pakte de punten en nam de bergtrui over van Gandin. Terugkeren deden de mannen van Team Corratec niet meer, terwijl in het peloton op een laag tempo werd doorgeakkerd.

Echt kans op de ritzege maakten de broertjes niet, al leek dat blijkbaar ook niet het doel. De sprintersploegen reden fluitend het gat van zes minuten dicht en het duo nam al zwaaiend afscheid van de camera's. De hergroepering vond op zeventig kilometer van de meet plaats, waarna er een status quo volgde. Niemand leek zich echt in te willen spannen.

Er was af en toe wel wat nervositeit op de open stukken en uiteindelijk was Jumbo-Visma de ploeg die de knuppel in het hoenderhok gooide. Wout van Aert reed op tien kilometer van de meet haast in zijn uppie het hele peloton uit elkaar. Er ontstond kortstondig een gaatje van pakweg tien seconden, maar de samenwerking verliep niet soepel genoeg. Zo werd het ondanks de hectiek alsnog een massasprint.

Op een kilometer van de meet lag een scherpe bocht naar rechts en die bleek cruciaal. Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) kwam op het perfecte moment naar voren, maar het was Mathieu van der Poel die een beestachtige lead-out deed voor Philipsen. De Belg hoefde maar honderd meter te sprinten en dat bleek een eitje. Het was de eerste zege voor Alpecin-Deceuninck in 2023.

Uitslag etappe 3 Tirreno-Adriatico 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news