Philipsen klopt Pedersen en Van Aert, Vingegaard houdt geel op rampdag Jumbo-Visma Wielrennen
Wielrennen

Philipsen klopt Pedersen en Van Aert, Vingegaard houdt geel op rampdag Jumbo-Visma

Philipsen klopt Pedersen en Van Aert, Vingegaard houdt geel op rampdag Jumbo-Visma

Jasper Philipsen heeft in Carcassonne zijn eerste ritzege in de Tour de France weten te boeken. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was nipt sneller dan Mads Pedersen en Wout van Aert. Jonas Vingegaard behield de leiding in het klassement.

Vluchters of toch sprinten? Het leek voorafgaand aan de vijftiende etappe twee kanten op te kunnen gaan. Onder een felle zon moesten de renners dus vanaf de start bij de les zijn, zodat zij eventueel deel konden uitmaken van een succesvolle vlucht. Wie dat ook dacht, was Wout van Aert. De groene man van Jumbo-Visma was zelfs een van de aanstichters van de ‘juiste’ groep. Hij kreeg Nils Politt en Mikkel Honoré met zich mee.

Van Aert vooraan weg, Politt en Honoré gaan door

In het peloton vonden de sprintersploegen dat eigenlijk wel best. Drie renners waren voor BikeExchange-Jayco, Alpecin-Deceuninck en Trek-Segafredo goed te controleren. Zij lieten het drietal een paar minuutjes pakken, maar ook niet meer dan dat. Van Aert kwam zodoende dus in een zeer kansloze vlucht terecht. Zo kansloos dat hij besloot om na veertig kilometer koers zichzelf maar weer uit te laten zakken.

Politt en Honoré vervolgden hun weg wel gewoon, ondanks de troosteloze vooruitzichten. Het warme weer drukte niet op hun stemming. De twee sterke kerels draaiden lekker rond, deelden wat ijs met elkaar en zorgden ervoor dat we tijdens de rit iets te kijken hadden. Nog voordat het peloton echter goed en wel op gang was gekomen, werden zij alweer ingerekend. Op dat moment moest er nog meer dan vijftig kilometer gereden worden.

Klap op klap voor Jumbo-Visma: abandon Kruijswijk

Waar het een rustige dag voor Jumbo-Visma leek te worden, sloeg plots toch het noodloot toe voor de ploeg. Het team van geletruidrager Vingegaard had in de ochtend Primoz Roglic al niet meer van start zien gaan, maar verloor tijdens de race nóg een belangrijke helper. Steven Kruijswijk ging tegen de grond en greep direct naar zijn schouder. Hij kon zijn weg niet meer vervolgen.

Daarna bleef het chaos in het kamp van Jumbo-Visma. Niet lang na de abandon van Kruijswijk ging Vingegaard zélf tegen het asfalt. Hij kon gelukkig zijn race snel vervolgen en werd door verschillende helpers teruggebracht naar het peloton. Wie meer hinder had, was Tiesj Benoot. De Belgische coureur was eveneens betrokken bij de val en had zichtbaar meer pijn.

Trek-Segafredo tart de sprinters, maar Groenewegen keert terug

Waar Trek-Segafredo in het begin van de etappe nog lekker samenwerkte met BikeExchange, maakte het in de finale waarschijnlijk minder vrienden. Toen draaide de ploeg op een van de klimmetjes de gashendel volledig om. Vele sprinters kwamen daardoor in moeilijkheden, waaronder Dylan Groenewegen van de Australische ploeg. Net als Fabio Jakobsen, Caleb Ewan en Alexander Kristoff moest hij lossen.

De ploeg van Mads Pedersen kon echter niet voorkomen dat een tweetal renners een nieuwe vluchtpoging op touw zette. Benjamin Thomas en Alexis Gougeard sloten een Franse alliantie en maakten het peloton het lastig. Daar moest opnieuw een samenwerkingsverband gesmeed worden, zodat de koplopers niet te ver weg zouden rijden.

Toch liet BikeExchange zich niet kennen: de ploeg zette zich op kop van de achtervolging en deed alle moeite om Groenewegen terug vooraan te krijgen. Zelfs Michael Matthews, een dag daarvoor nog ritwinnaar, keerde zichzelf in allerlei bochten om de snelle Amsterdammer te laten terugkeren. Én met succes. Hij kon weer aansluiten en had zelfs nog even de tijd om in het peloton te herstellen.

Thomas probeert het solo

Gougeard en Thomas, twee erkende hardrijders, wisten lang vooraan stand te houden. Het peloton had voldoende moeite om het gat met de twee te dichten in de finale. Onder aanvoering van INEOS Grenadiers kon er echter niet gesteld worden dat het langzaam ging in het peloton. Het dreigde met de aanwezige wind zelfs een paar keer te breken in het peloton.

Met nog vijf kilometer te gaan was het batterijtje van Gougeard echter opgebruikt. De man van B&B moest zijn kompaan laten gaan, die op zijn beurt vertrokken was voor een solo. Thomas kroop volledig in zijn stuur om het peloton op afstand te houden, maar tegen al dat geweld was zelfs hij niet opgewassen. Met nog vijfhonderd meter te gaan werd hij ingerekend.

Philipsen sprint nu wel naar zege

Op dat moment was de massasprint al in volle vaart ingezet. Peter Sagan werd door een ploeggenoot naar voren gebracht, maar de man van TotalEnergies kwam er in de sprint net niet aan te pas. Het was juist aan mannen als Van Aert en Pedersen, die sterk kwamen opzetten. Die twee werden echter brutaal ingehaald door Philipsen aan de zijkant van de weg. Net voor het passeren van de lijn drukte hij het wiel voorbij die van zijn concurrenten.

Groenewegen kwam er na het zware achtervolgingswerk niet meer helemaal aan te pas. Hij sprintte in de achtergrond naar de zesde plek, achter landgenoot Danny van Poppel. Vingegaard finishte middenin het peloton als 23e. Hij was naast Van Aert de enige renner van Jumbo-Visma die in het peloton was gefinisht. Dat geeft de ploeg op de rustdag van maandag in ieder geval voldoende stof tot nadenken.

Uitslag etappe 15 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 15 van de Tour de France 2022 terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws