Philipsen komt als duveltje uit een doosje en verslaat Démare in Parijs-Bourges Wielrennen
Wielrennen

Philipsen komt als duveltje uit een doosje en verslaat Démare in Parijs-Bourges

Philipsen komt als duveltje uit een doosje en verslaat Démare in Parijs-Bourges

Jasper Philipsen heeft donderdag Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. De Belg van Alpecin-Deceuninck was de hele wedstrijd niet te zien, liet andere teams al het werk doen en overklaste Arnaud Démare in de laatste meters.

In de Franse eendagskoers Parijs-Bourges moest het peloton 198 kilometer afleggen. Vanuit de startplaats Gien moesten de renners een relatief heuvelachtig parcours afleggen, maar de sprinters roken ondanks de hellingen onderweg hun kans. Traditiegetrouw wordt er om de zege gesprint in Parijs-Bourges. Net als vorig jaar, toen Jordi Meeus Démare versloeg in de laatste meters.

De vlucht van de dag werd gevormd door drie renners. Jonathan Couanon (Nice Métropole Côte d'Azur), Otto Vergaerde (Trek-Segafredo) en Stefan Bissegger (EF Education - EasyPost) kozen na zo'n 25 kilometer het hazenpad. Het drietal kreeg de ruimte van het peloton en had maximaal bijna zeven minuten voorsprong op het pak. Daar werd het tempo bepaald door Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal. De twee Belgische teams voerden het tempo in de laatste honderd kilometer op, waardoor de vluchters terrein begonnen te verliezen. Met 66 kilometer te gaan kroop het tijdsverschil voor het eerst onder de drie minuten.

In het meest heuvelachtige deel van de koers ging het tempo omhoog. Cofidis trok hard door voor kopman Bryan Coquard. Dat zorgde ervoor dat de vluchters met 52 kilometer te gaan gegrepen werden. Ook brak het peloton in tweeën, maar veel slachtoffers vielen er niet: onder andere Arnaud De Lie, Alexander Kristoff, Philipsen en Démare waren nog voorin te vinden. Wel was er sprake van flinke onrust in het voorste deel van het peloton. Onder anderen Philippe Gilbert probeerde weg te springen, maar het was Groupama-FDJ dat het tempo hoog hield op de lastige stroken. Ook Lotto Soudal, onder leiding van de beresterke Victor Campenaerts, droegen hun steentje bij. Met een demarrage pakte Morne van Niekerk (St-Michel-Auber 93) een kleine voorsprong, maar zijn avontuur duurte niet lang waardoor een uitgedund peloton begon aan de laatste twintig kilometer.

Sprintersteams houden tempo hoog, spurt gloort

De moeilijkste kilometers lagen achter ons, dus kon het peloton zich opmaken voor een massasprint. Hoewel een groot deel was gelost, waren er nog steeds ongeveer tachtig renners voorin te vinden. Het tempo werd hooggehouden door de sprintploegen, waar Lotto Soudal, Cofidis, FDJ-Groupama nog steeds het meeste werk deden. Ook TotalEnergies zette zich op kop. In de laatste tien kilometer lag het tempo enorm hoog, waar Campenaerts nog steeds het meeste werk deed. Hij zorgde er samen met zijn ploeggenoten voor dat De Lie in uitstekende positie aan de laatste vijf kilometer begon.

In de absolute finale nam de nervositeit weer toe. De sprintersploegen begonnen zich nu te mengen aan de kop van de koers. Meerdere sprinttreintjes meldden zich vooraan. Intermarché-Wanty-Gobert nam het voortouw, evenals Trek-Segafredo. Door de lange, rechte wegen bleven valpartijen gelukkig uit. Een laatste aanval van een renner van Arkea-Samsic liep op niets uit, waarna FDJ-Groupama Démare perfect bracht. Hij ging vroeg de sprint aan, maar plots kwam Philipsen uit zijn wiel. De Belg kwam als een duveltje uit een doosje langs Démare en won met een fietslengte afstand. Démare werd tweede, voor Coquard.

Uitslag Paris-Bourges 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws