Voorbeschouwing Parijs-Bourges 2022 | Frans sprintfestijn met Groenewegen, Philipsen, Ewan en meer! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Bourges 2022 | Frans sprintfestijn met Groenewegen, Philipsen, Ewan en meer!

Voorbeschouwing Parijs-Bourges 2022 | Frans sprintfestijn met Groenewegen, Philipsen, Ewan en meer!

De Münsterland Giro leverde met Olav Kooij een prachtige winnaar op. Meerdere sprinters hadden hun vizier in het najaar op de Duitse eendagskoers gezet: er waren dan ook veel teleurgestelde gezichten na afloop van de race. Voor enkelen van hen is donderdag dan ook kans op revanche: in Parijs-Bourges kunnen de snelle mannen een tweede poging wagen. In de Leiderstrui neemt de koers met u door.

Praktische informatie Parijs-Bourges 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Parijs-Bourges

2021 Jordi Meeus
2020 Niet verreden
2019 Marc Sarreau
2018 Valentin Madouas
2017 Rudi Barbier
2016 Sam Bennett
2015 Sam Bennett
2014 John Degenkolb
2013 John Degenkolb
2012 Florian Vachon

Parijs-Bourges 2022: Parcours, weer en tijden

De koers Parijs-Bourges zal toch wel starten in Parijs en finishen in Bourges, toch? Nou, bijna. Dat laatste klopt, maar de start ligt in Gien, een kleine stad op 150 kilometer van Parijs. Een bedrieglijke naam voor de koers dus, maar wel logisch: een eendagskoers van Parijs naar Bourges zou op zijn kortst 250 kilometer zijn en dat is als je de snelweg pakt. Afijn, wat ligt er op het parcours te wachten voor het peloton op donderdag? Een koers van 198 kilometer met zo'n tweeduizend hoogtemeters. Dat klinkt als heel wat, maar als je de erelijst ziet zijn het toch altijd de sprinters die met de zege aan de haal gaan.

Toch moeten de renners hier en daar nog een venijnig heuveltje bedwingen. Er staan vier hellingen op het programma, namelijk de Côte de Jars, de Côte du Graveron, de Côte du Bué en de Côte de la Chapelotte. De eerste is de minst moeilijke, met 1,5 kilometer aan 6,6 procent. de Côte du Graveron is de kortste, maar de steilste, met 1,1 kilometer aan 9,2 procent. De laatste twee zijn wat langer en geleidelijker, met de Côte du Bué aan 2,3 kilometer en 5,1 procent. De Côte de la Chapelotte is de laatste en langste, die is drie kilometer aan 4,9 procent. De top van deze heuvel ligt op ruim veertig kilometer van de streep, waarna het parcours in vlakke en licht dalende lijnen naar Bourges trekt. De heuvels onderweg kunnen ervoor zorgen dat de pure sprinters het toch lastig krijgen.

Voorbeschouwing Parijs-Bourges 2022 | Frans sprintfestijn met Groenewegen, Philipsen, Ewan en meer!

Weer
Het zit niet tegen in Bourges wat betreft het weer. Het zal niet warm worden, maar de renners houden het in ieder geval droog. Een maximumtemperatuur van 18 graden lijkt ideaal te zijn voor een mooi rondje fietsen door centraal Frankrijk. De wind staat de renner voor een groot deel in de rug, met een noordoostenwind van windkracht 2.

Laatste weercheck: 4 oktober 2022, 9:45

Tijden
Start: 12:40 uur
Finish: rond 17:15 uur

Favorieten Parijs-Bourges 2022

Als we naar de mogelijke kanshebbers kijken voor de winst op donderdag, moeten we het vooral zoeken bij de snelle mannen. De sprinterstop is breed aan de start van Parijs-Bourges. Op papier is Jasper Philipsen misschien wel de topfavoriet. De Belg van Alpecin-Deceuninck liet in de Tour zien een van de snelste sprinters te zijn, en bovendien over genoeg inhoud te beschikken. Maar Caleb Ewan is een geduchte tegenstander en zou dit parcours ook moeten aankunnen, alhoewel hij met ziekte verstek moest laten gaan voor de koers in Münster. Daarnaast heeft hij in Arnaud de Lie een beresterke ploeggenoot die zou kunnen verrassen met de overwinning.

Arnaud Démare (Groupama-FDJ) werd al twee keer tweede en een keer vierde in Bourges, en zal graag de koers aan zijn erelijst toevoegen. Dan moet hij wel afrekenen met Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), die vorig jaar te sterk was voor de Fransman en dus titelverdediger is. Naast Meeus heeft de Duitse ploeg ook Sam Bennett. Dylan Groenewegen is een van de snelste mannen aan de start, maar kan hij de heuvels onderweg overleven? Zo ja, dan doet de renner van BikeExchange-Jayco zeker mee. Na zijn gemiste kans in de Münsterland Giro zal Groenewegen staan te trappelen. Bij UAE Team Emirates kan men op twee paarden wedden, waar Pascal Ackermann - die ten val kwam in Duitsland - en Fernando Gaviria beiden hun kans schoon zullen zien.

Bij Cofidis zullen de pijlen gericht zijn op de man in vorm Bryan Coquard. Intermarché-Wanty-Gobert heeft met Alexander Kristoff een man in vorm, kijkend naar zijn zesde plaats op het WK in Australië. Elia Viviani (INEOS Grenadiers) sloot de CRO Race goed af met een zege in de slotrit en wil nu doorzetten. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) rijdt zijn eerste koers sinds zijn uiterst succesvolle Vuelta. Of hij fit genoeg is om te strijden voor de zege is nog maar de vraag.

Voorbeschouwing Parijs-Bourges 2022 | Frans sprintfestijn met Groenewegen, Philipsen, Ewan en meer!

Naast deze snelle mannen zijn er nog een hoop outsiders. Marc Sarreau (AG2R-Citroën), Pierre Barbier, Luca Mozzato, Jérémy Lecroq (allen B&B Hotels-KTM), Dan Mclay (Arkea-Samsic), Stanislaw Aniolkowski, Timothy Dupont (beiden Bingoal-Pauwels Sauces), Jason Tesson (St Michel-Auber 93), Rudy Barbier en Itamar Einhorn (beiden Israel-Premier tech) hebben allen dit seizoen laten zien over razendsnelle benen te beschikken. Door het enorme sprintgeweld in deze koers staan zij echter als outsiders aan de start.

TV Parijs-Bourges 2022

We zullen u moeten teleurstellen: helaas wordt Parijs-Bourges niet uitgezonden. Wel komt In de Leiderstrui met een uitgebreid wedstrijdverslag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws