Philipsen kraait victorie in Omloop van het Houtland, Groenewegen finisht op plaats drie Wielrennen
Wielrennen

Philipsen kraait victorie in Omloop van het Houtland, Groenewegen finisht op plaats drie

Philipsen kraait victorie in Omloop van het Houtland, Groenewegen finisht op plaats drie

Jasper Philipsen heeft de Omloop van het Houtland gewonnen. Nadat de vroege vlucht in de laatste kilometers werd ingerekend, was hij de snelste in de massasprint door Arnaud De Lie nipt te verslaan. Dylan Groenewegen moest genoegen nemen met de derde plaats.

Niet de eerste Vlaamse koers in deze periode en ook zeker niet de laatste. Er werd al een boel gesprint en ook nu waren heren zoals Dylan Groenewegen, Arnaud de Lie, Gerben Thijssen en Jasper Philipsen van de partij. BikeExchange, BORA, Alpecin-Deceuninck, Intermarché en Lotto Soudal namen voor hun kopmannen het voortouw, door te controleren achter een kopgroep van vijf.

Vijf koplopers, sprintersploegen houden het kort

Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Iver Skaarseth (Uno-X), Samuel Leroux en Tom Mainguenaud (beide Go Sport-Roubaix) en Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) waren de vijf aanvallers die dik twee minuten voorgift kregen. Toen ze na dik tachtig kilometer het lokale circuit betraden, was er nog slechts anderhalve minuut over. Wat nu nog restte, waren negen lokale rondjes rond Lichtervelde.

Het was Jumbo-Visma dat de eerste lokale ronde aangreep om het tempo in het peloton te verhogen. De Nederlandse ploeg reed het gat naar de vroege vluchters bijna dicht, maar ingerekend werden ze nog niet. Na de inspanning van Jumbo-Visma verdween de ploeg weer van het front en lieten Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal het gat weer oplopen naar twee minuten en nog zeventig kilometer (ruim vijf rondjes) te gaan.

Kopgroep groeit, peloton klaar voor de sprint

In de laatste twee koersuren was het een kat-en-muisspel voor het peloton. Ze reden het gat telkens bijna dicht, maar weigerden er al definitief een klap op te geven. Het gaf wel ruimte aan anderen om de oversteek te maken naar de kopgroep van vijf. Warre Vangheluwe (Team Elevate), Tom Sexton (Bolton Equities) en Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen-Baloise) sloten aan, met nog dertig kilometer te gaan. Het peloton had desondanks alles onder controle.

Late demarrages in de kopgroep van Sexton en Marchand mochten niet baten. Op twee kilometer van de finish werden alle vluchters gegrepen en stond niets een massasprint in de weg. Op de lange rechte finishstraat in Lichtervelde was het De Lie die al van ver aan zijn sprint begon. Philipsen wist echter nog uit het wiel van De Lie te springen en passeerde hem net voor de meet. Hij boekte zo zijn achtste seizoenszege. Groenewegen maakte het Belgisch-Nederlandse podium compleet.

Uitslag Omloop van het Houtland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws