Philipsen overklast Kooij in Jumbo-Visma-land en krikt seizoensaantal op naar 15 (!) Wielrennen
Wielrennen

Philipsen overklast Kooij in Jumbo-Visma-land en krikt seizoensaantal op naar 15 (!)

Philipsen overklast Kooij in Jumbo-Visma-land en krikt seizoensaantal op naar 15 (!)

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft woensdag victorie gekraaid in de Elfstedenrace (1.1). De 25-jarige Belg was in Leeuwarden de snelste van een dertienkoppige kopgroep en klopte in het spurtje op de Balthasar Bekkerweide de Nederlander Olav Kooij (Jumbo-Visma) en de Belg Davide Bomboi (Tour de Tietema-Unibet Cycling Team). Daarmee brengt de groene trui van de afgelopen Tour de France zijn zegeaantal dit seizoen tot op vijftien, eentje minder dan de voorlopige zegekoning Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates).

De koers, die pas vorig jaar het levenslicht zag, werd dit jaar opgekrikt van een categorie 1.2 naar een 1.1 en dat was te merken aan het deelnemersveld. Zo lokte de organisatie maar liefst drie topsprinters naar het Noorden van Nederland. Philipsen was dé topfavoriet, Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) en Kooij moesten de Belg het vuur aan de schenen leggen. Daarnaast tekenden ook sprinters uit de tweede lijn present, zoals het duo Sam Welsford en Alberto Dainese bij DSM-firmenich of Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty). Tot slot waren vrijbuiters als Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma), die dinsdag nog de Münsterland Giro won, en de Noorse beer Søren Wærenskjold (Uno-X) van de partij.

Waaierspektakel zorgt voor vroege forcing

Net als vorig jaar speelde de wind een bepalende rol. Eerst kozen zeven renners het hazenpad, maar na twee uur koers voerden de grote kanonnen al de forcing. Philipsen en Kooij waren wel mee in de waaier, Groenewegen had de slag gemist. De Belg kon nog rekenen op de steun van twee ploegmaats: Lionel Taminiaux en Fabio Van den Bossche, De Nederlander moest het doen met Edoardo Affini en Lars Boven. Ook Tour de Tietema-Unibet was voorin vertegenwoordigd door twee renners: Davide Bomboi en Hartthijs de Vries. Hun voorsprong schommelde constant rond de minuut.

Ondanks dat Jayco AlUla Luka Mezgec in de ruime kopgroep had, probeerde het Australische team alsnog de kloof te dichten. Op iets meer dan twintig kilometer van de streep slonk de voorsprong van de kopgroep dan ook tot een halve minuut, maar op het biljartvlakke parcours mochten de vluchters sprinten om de zege. Door de constante druk van het peloton en de sterke wind was er van aanvallen in de kopgroep nooit sprake. In de sprint ging Kooij van ver aan, maar Philipsen troefde hem makkelijk af en rondde het werk van zijn teammaats perfect af.

Uitslag Elfstedenrace 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws