Pogacar deelt Vingegaard met verschroeiende versnelling flinke tik uit in Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Pogacar deelt Vingegaard met verschroeiende versnelling flinke tik uit in Parijs-Nice

Pogacar deelt Vingegaard met verschroeiende versnelling flinke tik uit in Parijs-Nice

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft de vierde etappe van Parijs-Nice naar zijn hand weten te zetten. Op de La Loge des Gardes kwam het tot het langverwachte duel met Jonas Vingegaard (Jumvbo-Visma), die het wiel van zijn grote concurrent niet kon houden en de Sloveen ook leider zag worden.

Na twee ritten voor sprinters en een ploegentijdrit was het op dag drie aan de klimgeiten in Parijs-Nice. De etappe finisht op de top van La Loge des Gardes, een klim van 6,9 kilometer aan zeven procent gemiddeld. Voordat de etappe aan de voet van deze beklimming aan zou aan komen, moesten er 150 overwegend vlakke kilometers overwonnen worden.

Dit lijkt misschien koek en ei, maar in feite stond het gros van de renners met enige nervositeit aan de start. Het waaide namelijk flink in dit gedeelte van Frankrijk, waardoor er ook een kans op waaiers ontstond. ''Er is veel wind, dus het zal een hectische dag worden. Met deze aankomst bergop en het slechte weer verwacht ik een strijd tussen de klassementsrenners', vertelde Pascal Eenkhoorn van Lotto-Dsnty. Ook Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) liet weten dat zijn ploeg op de hoede zou zijn voor waaiers.

Eenkhoorn meldt zich in vlucht van de dag

De angst bleek niet nodig, daar enkele renners 'gewoon' zonder al te veel moeite ruimte kregen van de grote groep. Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) en Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck) vetrokken als eerste, waarna Anders Skaarseth (Uno-X) de oversteek maakte. Uiteindelijk sloten ook nog Eenkhoorn, Larry Warbasse (AG2R Citroën), Hugo Houle (Israel-Premier Tech) en bergtrui Jonas Gregaard (Uno-X) aan, waardoor we een sterke kopgroep van zeven man kregen.

Pogacar deelt Vingegaard met verschroeiende versnelling flinke tik uit in Parijs-Nice

Dit zevental kreeg bijna vijf minuten voorgift, waar met honderd kilometer te gaan nog een flinke knauw vanaf ging toen UAE-Team Emirates de boel op de kant trachtte te zetten. De mannen van Pogacar kregen er zo'n veertig renners vanaf, maar hielden zich na enkele minuten doorbeuken weer koest. Daardoor steeg de voorgift van de mannen voorin ook weer.

Even later kwam er een nieuwe poging om waaiers te trekken, ditmaal vanuit de kant van Groupama-FDJ. Pogacar en Vingegaard waren evenals leider Magnus Cort bij de les, terwijl onder meer Mattias Skjelmose en Mads Pedersen namens Trek-Segafredo in het nauw werden gedrongen. Ook ditmaal werd de scheve situatie weer rechtgezet.

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer pakten UAE-Team Emirates en INEOS Grenadiers opnieuw de kop, wat ook het sein was voor de mannen vooraan om een tandje bij te zetten. Calmejane en Skaarseth hielden het het langste vol, maar ook zij moesten uiteindelijk toegeven aan het naderende peloton.

Pogacar en Vingegaard beginnen er vroeg aan

Bij de tussensprint op vijftien kilometer van het einde was het afgelopen voor de vooruitgestuurde gezanten, die Michael Matthews en Pogacar nog met succes voorbij zagen vliegen voor de secondes. Nadien was het in volle vaart naar de voet van de La Loge des Gardes, waar UAE-Team Emirates gretig de kop pakte.

Tweevoudig winnaar Maximilian Schachmann en ploegmaat Bob Jungels moesten al vroeg passen, evenals de EF-mannen Neilson Powless en leider Magnus Cort. Het werk van de UAE-knechten zat er echter nog niet op, of ze zagen een gele bliksemschicht met zwarte broek voorbij vliegen. Pogacar counterde concurrent Vingegaard echter vakkundig, maar het spel was duidelijk al op de wagen met nog vier kilometer voor de boeg.

De twee kemphanen lieten zich uitzakken, waar David Gaudu van trachtte te profiteren. De Fransman reed op kousenvoeten weg en pakte met de klap twintig seconden voorsprong. Toen werd het Pogacar toch wel wat te heet onder de voeten, hij knalde uit de achtervolgende groep van Vingegaard en co weg.

Gaudu bleek nog lastiger dan verwacht bij te halen, terwijl Vingegaard het gat met Pogacar ook niet direct dicht kreeg. De Deen kwam tot op tien meter van de Sloveen, maar kon hem niet tot op het wiel naderen. Gaudu zette zich ondertussen nog in het wiel van Pogacar, waarmee ook de bebrilde Fransman een goede zaak deed. Vingegaard

In het sprintje met twee moest Pogacar nog af zien te rekenen met de eveneens snelle Gaudu, wat hem lukte. Vingegaard werd ook nog voorbij gereden door Gino Mäder van Bahrain Victorious, waarmee hij leek te bevestigen dat hij zichzelf in een eerder deel van de beklimming had overschat.

Uitslag etappe 4 Parijs-Nice 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws