Pogacar en UAE 1 - 0 Vingegaard en Visma | Lease a Bike na formidabele show op Galibier Wielrennen
Wielrennen

Pogacar en UAE 1 - 0 Vingegaard en Visma | Lease a Bike na formidabele show op Galibier

Pogacar en UAE 1 - 0 Vingegaard en Visma | Lease a Bike na formidabele show op Galibier

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) heeft de eerste bergetappe van de Tour de France weten te winnen. De Sloveen rondde formidabel werk van zijn ploeggenoten af op de Galibier, waar Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) - net als alle andere concurrenten - tijd prijs moesten geven. In de afdaling breidde Pogacar die voorsprong verder uit, wat hem ook de gele trui opleverde.

Amper drie dagen Tour de France achter de rug en dan al de Alpen over: anno 2024 is de A.S.O., organisator van de Tour de France, tot dergelijke dingen in staat. Na twee listige heuvelritten in de Italiaanse hitte en een veredelde (230 kilometer lange) wandelrit naar Turijn ging men in Pinerolo van start voor een korte, maar venijnige bergetappe naar Valloire.

Om 13.05 uur stonden de coureurs klaar voor de 139 kilometer koers, waarbij het direct hard fietsen was op het moment dat directeur Christian Prudhomme met zijn vlag zwaaide. Victor Campenaerts schoot als een komeet uit de startblokken namens Lotto-Dstny en kreeg Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) met zich mee, maar bij het omkijken gaf de rest van het peloton niet direct ruimte.

Eén van de volgende aanvallen kwam van Mads Pedersen van Lidl-Trek, die met een duidelijke intentie begon aan deze etappe: de tussensprint na twintig kilometer. De beresterke Deen kreeg onder meer Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL) en Wout Poels (Bahrain Victorious) met zich mee en leek even een vrijgeleide te krijgen, maar dat was buiten de andere spurtersteams gerekend.

Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Wanty zorgden er met een uiterste inspanning voor dat de boel na twintig kilometer rijden weer tot Pedersen kwam, maar die klopte de andere rappe mannen Jasper Philipsen en Biniam Girmay vervolgens alsnog. Het eerste kruisje van de dag was daarmee gezet, waardoor de focus nu echt op de vroege vlucht kon.

Lees verder onder de tweet.

Van der Poel met knappe inspanning in kopgroep

Na goed tien kilometer over en weer demarreren ontstond de vroege vlucht in twee etappes. Daarin present: Chris Juul-Jensen (Jayco AlUla), Julien Bernard (Lidl-Trek), Bruno Armirail (Decathlon-AG2R La Mondiale), David Gaudu, Romain Gregoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Oier Lazkano (Movistar Team), Raúl García Pierna, Cristian Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Warren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Odd Christian Eiking, Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies)

Met name de aanwezigheid van Van der Poel was opvallend, daar de Nederlander bergop lang mee ging en met één krachtige demarrage knap de sprong naar voren maakte. Echte bedreigingen voor het algemeen klassement waren daar niet aanwezig, maar met Barguil en Eiking op 2.31 minuut nam EF Education-EasyPost liever geen risico. UAE-Team Emirates stak een handje bij richting Sestrieres, de eerste lange beklimming van deze Tour.

Een handje werd een hand, daar Nils Politt terugkeerde in de grote groep en direct op kop werd geposteerd om de boel te controleren. Zodoende kwam de zeventien koppige vluchtgroep met maar twee minuten voorgift boven op Sestrieres, waar Williams de punten afsnoepte van Madouas. In de afzink wierp Van der Poel zich vervolgens als een steen naar beneden, waardoor de voorgift weer opliep richting de tweede hindernis van de dag: de Col de Montgenevre.

Op die klim zagen we vooral een status quo: het peloton deed er weer wat vanaf met Politt, Williams pakte de bergpunten en Van der Poel nam de afdaling weer voor zijn rekening. In het stukje vallei tot de voet van de Galibier kwam er vanuit het peloton vervolgens een korte verrassingsaanval, vanuit de troepen van UAE-Team Emirates. Simon Yates raakte even achterop, maar keerde even snel weer terug.

Lees verder onder de foto.

Het weerhield Politt er niet van om de gashendel te blijven opendraaien, waarmee de sterke Duitser op de inleidende stroken van de Galibier het gat naar voren goed verkleinde. Tim Wellens mocht als volgende zijn ding doen, waarmee de ernst van de situatie ook doordrong in de kopgroep: daar reed Lazkano de boel aan bonken - al was het vooral de wind die aan het bonken was - en liet een verstandige Van der Poel lopen.

UAE-Team Emirates rijdt alles en iedereen op een hoop op Galibier

Na Wellens was het aan Marc Soler en Pavel Sivakov, die op de steilere kilometers de boel in handen mocht nemen. De Fransman haalde de laatste overgebleven vluchter, Lazkano, in en zorgde voor de eerste slachtoffers onder de overige klassementsmannen: Tom Pidcock moest er zeer vroeg af, net als Simon Yates van Jayco AlUla.

Daarna was het nota bene de gele trui zelf die het niet meer kon bolwerken, Richard Carapaz. Enric Mas (Movistar), Louis Meintjes (Intermarché), Guillaume Martin (Cofidis), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Pello Bilbao (Bahrain) en Laurens De Plus (INEOS) zaten in hetzelfde schuitje door het moordende tempo dat UAE-Team Emirates hanteerde.

De ploeg uit de Emiraten slaagde er ook in om de enige overgebleven Visma-man naast Vingegaard, Matteo Jorgenson, kapot te rijden. Dat gold ook voor Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Egan Bernal (INEOS) en Felix Gall (Decathlon AG2R), maar ook de eigen Adam Yates. Almeida was de man die op kop reed, maar ook hulp nodig had. Bleven over? Ayuso, Almeida, Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Mikel Landa, Primoz Roglic en Carlos Rodriguez.

Dit achttal bereikte de laatste kilometer van de Galibier, waar Pogacar zijn allesverwoestende aanval plaatste. Vingegaard was de enige die ook maar een poging deed om het wiel van de Sloveen te behouden, maar ook hij moest richting de top meter voor meter toegeven. De Deen bereikte de kale top van de beklimming tien seconden na zijn opponent, die ook wat extra bonificatieseconden pakte. Evenepoel volgde nog iets later.

Volgende vraag: wat zou men doen in de afdaling? Pogacar daalde duidelijk door, maar Vingegaard toonde ook niet bang te zijn. Evenepoel gaf op zijn beurt wel wat van zijn pluimen prijs, waar de Deen gedurende de afzink ook wat aan moest geloven. Rodriguez, Evenepoel, Roglic en Ayuso sloten aan bij hem.

Uitslag etappe 4 Tour de France 2024 

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 4 Tour de France 2024 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws