Pogacar en (vooral) Vingegaard geven visitekaartje af, Vauquelin boekt zege van zijn leven in Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Pogacar en (vooral) Vingegaard geven visitekaartje af, Vauquelin boekt zege van zijn leven in Tour de France

Pogacar en (vooral) Vingegaard geven visitekaartje af, Vauquelin boekt zege van zijn leven in Tour de France

Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels) heeft in Bologna na een felbetwiste finale de tweede etappe van de Tour de France 2024 naar zijn hand weten te zetten vanuit een kopgroep. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard maakten er op de San Luca een mooi duel af en zetten de meeste andere klassementsmannen op achterstand.

Met Romain Bardet in het geel en Frank van den Broek in het groen ging de meeste aandacht bij de start in Cesenatico uit naar het duo van dsm-firmenich PostNL, terwijl ook de andere ploegen de balans opmaakten na afloop van de openingsetappe. Zo was er blijheid bij Visma | Lease a Bike en UAE-Team Emirates, terwijl Groupama-FDJ en EF Education-EasyPost met iets meer chagrijn opstapten nadat het de doelen in de ouverture niet wist te behalen.

In andermaal snikhete omstandigheden ging de etappe om 12.35 uur van start aan de Italiaanse kust, waar na het startschot direct weer enkele aanvallen kwamen. Krists Neilands (Israel-Premier Tech) ging als eerste en ook onder meer Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) toonde zich in de openingsfase, maar uiteindelijk was het bij poging twee of drie raak.

Elf mannen kregen een vrijgeleide. Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Axel Laurence (Alpecin-Deceuninck), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Nelson Oliveira (Movistar Team), Kévin Vaquelin, Cristian Rodriguez (Arkéa-Samsic) , Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Bram Welten (Team dsm-firmenich PostNL), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Jordan Jegat (TotalEnergies) waren de namen.

Michael Matthews (Jayco-AlUla) en Brent Van Moer (Lotto-Dstny) zagen het gevaar en probeerden de oversteek te maken, maar zij kwamen in de welbekende chasse patate terecht. Op het moment dat ze zagen dat ze het niet meer dicht kregen, lieten zij zich weer uitzakken naar het peloton. Daar nam dsm-firmenich PostNL de controle in handen op het moment dat de voorgift zes minuten bedroeg, en nog steeds oplopende was.

Valpartij Van Aert en Jorgenson schrikt peloton op

Vanaf dat moment kwamen we in een soort status quo terecht, waardoor de renners alle tijd hadden om te genieten van bijvoorbeeld het circuit van Imola. De vrede werd rondom de door Jonas Abrahamsen gewonnen tussenspurt echter verstoord door een valpartij in het peloton, en niet van de minste renners: Matteo Jorgenson, Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Laurens De Plus (INEOS Grenadiers) gingen tegen het hete, Franse asfalt.

Daarmee zat de Nederlandse ploeg opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. Zowel Jorgenson (rechterelleboog) als Van Aert (rechterbil) moest geschaafd verder en bezochten ter behandeling ook de ondersteunende medische wagen, terwijl De Plus gebutst én geïrriteerd zijn weg moest vervolgen. Alledrie kwamen ze vlot weer aansluiten in het peloton.

Door deze gebeurtenis liep de voorsprong naar de koplopers ook weer op van zes naar negen minuten, waardoor het er voor de mannen voorin plots een heel stuk beter uit zag. Welten was daar overigens al niet meer bij: de Nederlander liet zich uitzakken om in het peloton wat extra ondersteuning te geven. Zijn voormalige metgezellen bereikten Bologna, op circa vijftig kilometer van de aankomst, met een fikse voorsprong.

Lotto-Dstny besloot het er echter op te wagen en gooide het tempo omhoog ten dienste van kopman Maxim Van Gils, die zaterdag vijfde werd en nog eens mee wilde doen voor de overwinning. Hiermee losten ze punchers als Mathieu van der Poel en Alberto Bettiol, nog voordat de San Luca-beklimming vanuit Bologna werd aangedaan.

Visma | Lease a Bike pakt de kop bergop, Pogacar en Vingegaard vallen aan

Op 33 kilometer van de aankomst bedwongen we die heuvel voor een eerste keer, waar de kaarten opnieuw geschud werden. Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) voerde voorin de forcing, in het peloton was het opvallend genoeg Visma | Lease a Bike dat pontificaal de kop nam. Wout van Aert offerde zichzelf op, wat ook groene trui Frank van den Broek de kop kostte. Andere gelosten op dat moment: Pavel Sivakov, Marc Soler (UAE) en ook Oscar Onley van dsm-firmenich PostNL.

Bovenop beschikte de kopgroep doordat er niet écht werd doorgedrukt nog altijd over drieënhalve minuut voorgift, waardoor men stilaan aan de etappezege begon te denken. Dan kom je ook uit bij mannen die gaan anticiperen, waar Oliveira, Abrahamsen en Vauquelin in slaagden. Dit trio reed met de klap een halve minuut weg van de overige vluchters.

Op vijftien kilometer begonnen we nog eens aan de twee kilometer lange San Luca-klim, waar Vauquelin nog maar eens een versnelling plaatste. De stuk zwaardere Abrahamsen moest zijn eigen tempo hanteren om de Fransman niet te ver uit het oog te verliezen, maar leek te plaffoneren met de top in zicht. Vauquelin kwam met 45 seconden boven.

In het peloton haalde Visma | Lease a Bike de sloophamer nog maar eens boven, waar Geraint Thomas direct bij moest passen. Adam Yates pakte nog eens over, waarna er circa tien renners overbleven. Net voor de top kwam dan de aanval van Pogacar, die op een reactie mocht rekenen van zijn Deense evenknie Vingegaard. Samen reden ze door, terwijl onder meer Remco Evenepoel en Primoz Roglic in de achtervolging moesten.

De twee kwamen boven met circa vijftien tellen op de andere concurrenten, waarna Pogacar de druk nog eens wat extra opvoerde in de afzink. Evenepoel en Carapaz volgden daarbij op vijftien tellen, de andere klassementsmannen op bijna veertig seconden. Net voor de meet sloten Evenepoel en Carapaz nog aan, op het moment dat Vingegaard en Pogacar elkaar het wit uit de ogen keken. Pogacar pakte wel geel.

Ondertussen werkte Vauquelin zijn solo richting het centrum van Bologna verder af, waarmee hij veruit de mooiste zege in zijn loopbaan boekte op 23-jarige leeftijd.

Uitslag etappe 2 Tour de France 2024

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 2 Tour de France in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws