Q36.5 Pro Cycling: Nieuwe Afrikaanse wielerploeg met Ryder, Nibali en Vierhouten gepresenteerd Wielrennen
Wielrennen

Q36.5 Pro Cycling: Nieuwe Afrikaanse wielerploeg met Ryder, Nibali en Vierhouten gepresenteerd

Q36.5 Pro Cycling: Nieuwe Afrikaanse wielerploeg met Ryder, Nibali en Vierhouten gepresenteerd

Er werd al maanden over gesproken, dus dat het nu officieel is gemaakt, mag geen grote verrassing meer heten. Toch is de nieuwe wielerploeg van Doug Ryder noemenswaardig. De 50-jarige Zuid-Afrikaan was jarenlang de drijvende kracht achter het Afrikaanse Qhubeka-project, maar toen die ploeg na 2021 omviel, keek hij snel verder. Met Q36.5 Pro Cycling is hij in 2023 terug in het peloton.

Q36.5 Pro Cycling, het bekt niet echt lekker. Ryder heeft er wel alles aan gedaan om meteen een competitieve selectie op papier te krijgen. Zo komen sprinter Matteo Moschetti en klimmer Gianluca Brambilla over van Trek-Segafredo, werd de Noor Carl Frederik Hagen opgepikt bij Israel-Premier Tech, Jack Bauer en Damien Howson verlaten Team BikeExchange-Jayco voor het nieuwe project en ook Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Mark Donovan (DSM) en Tom Devriendt (Intermarché) zijn bekende namen. In totaal bestaat de selectie uit 23 renners.

In de trainersstaf zien we ook bekende namen terug. Aart Vierhouten werkte in het verleden al onder Ryder bij Qhubeka en keert in dat opzicht terug als sportief directeur. Hij krijgt Alex Sans Vega en Gabriele Missaglia om zich heen als collega's. Carles Tur Carbonell en Mattia Michelusi zullen de trainersstaf gaan leiden. De ploeg wordt gesponsord door Q36.5, een Italiaans fietskledingmerk. Vincenzo Nibali sprak de afgelopen weken al openlijk uit dat hij als adviseur gaat fungeren bij de nieuwe ploeg. Bij de UCI is een procontinentale ProTeam-status afgedwongen, waarmee het team dus op het tweede niveau in de wielersport zal acteren. Het doel is naar verluidt om de komende drie jaar veel punten te scoren en zo een promotie naar de WorldTour af te dwingen.

Met de wielerploeg blijft Ryder met de blik gericht op Afrika, waar hij met Q36.5 hoopt impact te maken. 'Ons doel is om de fietscommunity te laten groeien. Fietsen brengen niet alleen mensen samen, ze helpen hen ook vooruit. We willen meer dan alleen winnen; we racen om de toekomst op een positieve manier te vormen, met de focus op mobiliteit, onderweg en ontwikkeling in Afrika', aldus Ryder.

Selectie Q36.5 Pro Cycling 2022

Negasi Haylu Abreha (Eth)
Matteo Badilatti (Zwi)
Jack Bauer (NZl)
Gianluca Brambilla (Ita)
Walter Calzoni (Ita)
Marcel Camprubi Pijuan (Spa)
Fabio Christen (Zwi)
Filippo Colombo (Zwi)
Filippo Conca (Ita)
Corey Davis (VS)
Tom Devriendt (Bel)
Mark Donovan (GBr)
Alessandro Fedeli (Ita)
Carl Fredrik Hagen (Noo)
Damien Howson (Aus)
Tobias Ludvigsson (Zwe)
Cyrus Monk (Aus)
Matteo Moschetti (Ita)
Nicolo Parisini (Ita)
Antonio Puppio (Ita)
Joseph Rosskopf (VS)
Szymon Sajnok (Pol)
Nickolas Zukowsky (Can)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws