Alaphilippe loopt over van motivatie na rotjaar: 'Niets zal mij tegenhouden in 2023' Wielrennen
Wielrennen

Alaphilippe loopt over van motivatie na rotjaar: 'Niets zal mij tegenhouden in 2023'

Alaphilippe loopt over van motivatie na rotjaar: 'Niets zal mij tegenhouden in 2023'

Wie niet gelooft in de vloek van de regenboogtrui zal hebben getwijfeld na het dramatische seizoen van Julian Alaphilippe. Dankzij meerdere valpartijen wist de wereldkampioen geen potten te breken. Dat geeft hem extra motivatie om in 2023 weer te knallen.

'2022 was zeker een seizoen van veerkracht', vertelt Alaphilippe aan Cyclingnews. 'Ik was nooit helemaal honderd procent dit jaar, ik was me altijd aan het terugvechten. Het was moeilijk om dat te balanceren met mijn normale ambities, al helemaal wanneer je de regenboogtrui draagt. Ik wilde winnen zoals ik dat altijd wil, maar de tegenslagen bleven komen.' De 30-jarige Fransman viel in de Strade Bianche en niet veel later weer in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij meerdere botbreuken en een klaplong opliep. In de Vuelta lag Alaphilippe weer tegen de grond, wat zijn voorbereiding op het WK verpestte.

'Ik trainde heel hard, deed mijn best en vocht terug, maar het was een moeilijk seizoen', vervolgt Alaphilippe. 'Om iedere keer terug te komen was moeilijker dan de crashes zelf. De pijn was wellicht minder acuut, maar duurde langer. Het was het moeilijkste seizoen in mijn loopbaan en mijn familie was een cruciale helpende hand in het overwinnen van de tegenslagen.' Dat was het enige lichtpuntje in het jaar van Alaphilippe: door alle pech was hij meer thuis. 'Het waren moeilijke maanden, maar aan de andere kant had ik meer tijd voor mijn zoon en familie. Dat hielp enorm. De steun en liefde van familie is de mooiste reden om te blijven lachen en om terug te vechten.'

'Voel meer angst in de afdalingen dan voorheen'

Na zijn valpartijen voelt Alaphilippe dat er iets is veranderd in zijn koersbrein. 'Wanneer het gevaarlijk wordt in de afdalingen voel ik wat meer angst om te vallen dan voorheen. Dat betekent niet dat ik harder zal remmen of dat ik het nu niet meer kan, maar ik geef toe dat ik de gevaren iets meer voel. Wanneer je veel valt, ben je voorzichtiger dan diegenen die nooit erg gevallen zijn en niet lang hebben moeten herstellen.' De Fransman zal 2022 achter zich laten en de focus verleggen op de voorjaarsklassiekers en de Tour. 'Gelukkig heb ik geen pijn meer als ik op mijn fiets zit, dus ik ben niet bang om te koersen. Niets zal mij tegenhouden in 2023.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws