Reacties na etappe 15 Giro d'Italia: Wat zeggen de natgeregende hoofdrolspelers? Wielrennen
Wielrennen

Reacties na etappe 15 Giro d'Italia: Wat zeggen de natgeregende hoofdrolspelers?

Reacties na etappe 15 Giro d'Italia: Wat zeggen de natgeregende hoofdrolspelers?

Het was een onderonsje van de lage landen in het slot van de vijftiende Giro-etappe. De Belg Victor Campenaerts en de Nederlander Oscar Riesebeek streden voor de overwinning, maar daarachter was er ook volop strijd. In de Leiderstrui verzamelde de reacties.

Hermans moet meerdere erkennen in anderen

Met sterke sprinters als Simone Consonni (UAE Team Emirates) en Nikias Arndt (Team DSM) in de vluchtgroep, wisten de mindere sprinters dat ze die jongens achter moesten laten op de heuvels. Quinten Hermans (Intermarché - Wanty Gobert) probeerde dit, maar zonder succes. 'Ik was sterk op de beklimmingen', vertelt hij. 'Maar Campenaerts en Riesebeek waren echt te ver vooruit. Petje af voor hen!'

Dries De Bondt zat samen met zijn ploeggenoot en nummer twee van de etappe Oscar Riesebeek in de ontsnapping. Nadat Riesebeek in de finale wegreed, fungeerde de Belg bij de achtervolgers als stoorzender. ‘Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk af te stoppen. Ik heb ook nog aanvalspogingen van Oldani en Hermans proberen te counteren, maar op den duur was het vat af. Jammer dat Oscar het net niet haalt in de sprint met twee, maar hij heeft zichzelf niks te verwijten’, zo citeert Het Nieuwsblad De Bondt na afloop.

Reacties na etappe 15 Giro d'Italia: Wat zeggen de natgeregende hoofdrolspelers?

Naast Riesebeek en Bauke Mollema was Lars van den Berg de derde Nederlander in de kopgroep. Het was de tweede keer dat de Girodebutant va Groupama-FDJ meezat in de ontsnapping. De vorige keer was in de etappe die gewonnen werd door Taco Van der Hoorn. Van den Berg finishte in etappe vijftien uiteindelijk als veertiende. Volgens de neoprof had er meer ingezeten. ‘Op de laatste klim probeerden vier renners naar de eerste groep te rijden (Riesebeek en Campenaerts, red.). Ik miste net een beetje kracht om met hen mee te gaan. Ik bleef hangen op zo’n twintig tot dertig meter’, aldus Van den Berg op de ploegsite.

Vervolgens zakte Van den Berg terug in een groepje met wat snelle mannen en andere renners die al iemand verder vooraan hadden zitten. ‘Daardoor moest ik de laatste kilometers alleen de achtervolging leiden. Op het laatste klimmetje voor de finish probeerde ik nog weg te rijden, maar ze pakten mij weer terug. Toen verloor ik in de sprint. Ik deed het niet zo slecht, maar uiteindelijk is het geen perfecte dag. Als je in een kopgroep van vijftien zit, wil je niet als veertiende eindigen.

Movistar en Lotto Soudal tandem schiet tekort

Met Albert Torres en Dario Cataldo had Movistar Team twee coureurs die mee konden strijden in de finale. Beide hadden ze echter niet de benen om het verschil te maken. 'Het was te explosief voor mij vandaag', aldus Cataldo. 'Ik wist van tevoren dat het voor mij niet gemakkelijk zou worden vandaag. Maar we blijven natuurlijk strijdbaar. We zijn als ploeg vastberaden en willen succes behalen in het restant van de Giro.

Torres beaamt wat Cataldo benoemde. 'Voor mij was het ook erg zwaar, niet helemaal mijn terrein. Ik probeerde Dario (Cataldo, red) zo goed mogelijk te helpen. Helaas kon hij niet meedoen voor de overwinning.' Hij vertelt verder over de zware ritten die er nog aankomen. 'Vanaf morgen zitten er constant hele zware bergen in het parcours. We hebben een hele goede klimmersploeg die daarvan kunnen profiteren!'

Stefano Oldani spurtte deze Giro al verschillende keren naar een mooie ereplaats en had zondag de kans om voor de overwinning te gaan. De rappe Italiaan van Lotto Soudal kon echter niet met de besten mee en finishte teleurstellend als dertiende. ‘Wat was dat een zware dag in het zadel! Voordat de wedstrijd geneutraliseerd werd, moet ik al over mijn limiet gaan om in de ontsnapping te geraken. Misschien betaalde ik daar in de finale de prijs voor’, aldus Oldani via de kanalen van zijn ploeg. Ook de andere aanwezige renner van Lotto Soudal in de kopgroep, Harm Vanhoucke, kon niet imponeren. De Belgische klimmer werd vijftiende.

Buchmann slachtoffer van grote val na start

De vijftiende etappe werd vlak na de start ontsierd door een grote valpartij waarbij onder andere klassementsrenner Emanuel Buchmann bij betrokken was. De Duitser moest vervolgens ook opgeven. Na afloop sprak Cyclingpro Felix Großschartner, de meesterknecht van Buchmann. ‘Het was een normale valpartij in het peloton op hoge snelheid, ongeveer 60 à 65 kilometer per uur. Ik hoop dat het met iedereen die gevallen is goed gaat en dat ze volledig herstellen. Zo snel mogelijk.’

Volgens de Oostenrijker was het goed dat de organisatie de koers tijdelijk stillegde. ‘Iedereen was behoorlijk geschrokken. Ik zag Emu (bijnaam Buchmann, red.) liggen en het is nooit fijn om een vriend zo te zien. Ik weet niet precies wat hij heeft, maar ik hoorde via de radio dat het wel redelijk goed met hem ging’, aldus Großschartner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws