Rossige Fransman klopt stoïcijnse Ier: Dorian Godon verrassende winnaar Brabantse Pijl Wielrennen
Wielrennen

Rossige Fransman klopt stoïcijnse Ier: Dorian Godon verrassende winnaar Brabantse Pijl

Rossige Fransman klopt stoïcijnse Ier: Dorian Godon verrassende winnaar Brabantse Pijl

Dorian Godon heeft de Brabantse Pijl op zijn naam weten te schrijven na een lange finale met verrassende namen. De coureur van AG2R Citroën was in de finale beter dan zijn medevluchter Ben Healy (EF Education-EasyPost), met wie hij in de laatste fase van de koers op pad was.

Om 12.37 uur stipt werden de aanwezige coureurs op gang geschoten vanuit Leuven, waar de Brabanste Pijl 2023 aan 205 kilometer dit jaar aanving. Een editie zonder echt grote favorieten als Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock en Tadej Pogacar, maar wel veel interessante namen.

Vier renners kozen in de openingsfase het hazenpad: Rory Townsend (Bolton Equities), Sander De Pestel (SportVlaanderen-Baloise), Johan Meens (Bingoal-WB) en Tord Gudmestad (Uno-X) waren de gelukkigen, terwijl Silvia Persico Demi Vollering klopte bij de dameseditie van deze Brabantse Pijl.

De Lie krijgt pech op slecht moment

Op goed honderd kilometer van de aankomst daalde er ook flink wat water neer op de gezichten van de aanwezige renners, wat voor een extra cachet zorgde voor de koers. Ploegen als INEOS Grenadiers en Lotto-Dstny nestelden zich hierdoor toch wat vroeger op kop van de grote groep, hoewel die tweede wel kopman Arnaud De Lie door materiaalpech tijd zag verliezen. De jonge Belg wilde terugkeren, maar zijn ploegleider moest er wel een officiële waarschuwing voor opofferen.

Op tachtig kilometer van de finish werd het plots chaos. Bij het opdraaien van de Hertstaat schoof Lawrence Naesen onderuit, waarna ook Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck) en Nick Schultz (Israel-Premier Tech) tegen het asfalt gingen. Ondertussen was De Lie nog altijd niet terug en moest een ander schaduwfavoriet, Quinn Simmons van Trek-Segafredo, lossen.

Door die crashes brak het peloton in verschillende groepen uiteen, met jongens als Greg Van Avermaet en Oliver Naesen op afstand. Hun ploeggenoot Benoit Cosnefroy gooide ondertussen op 63 kilometer van de meet zijn klasse in de strijd, met Gianni Vermeersch op zijn wiel. Topfavorieten als Michal Kwiatkowski en Søren Kragh Andersen zagen we in deze fase al niet meer van voren.

Lotto-Dstny was met meerdere mannen aanwezig in de vuurlinie, waar Rémi Cavagna op goed zestig kilometer van Overijse solo op avontuur ging. De TGV van Clérmont-Ferrand reed in zijn uppie naar de overgebleven koplopers toe. Daarachter ontstond een groepje met Andreas Kron (Lotto-Dstny), Healy (EF Education-EasyPost), Godon (AG2R Citroën) en Lucas Eriksson (Tudor), die na een korte achtervolging de aansluiting maakten met Cavagna.

Healy had daar echter nog niet genoeg van; hij knalde op veertig kilometer van de aankomst solo weg vooraan, maar liet zich vervolgens weer inlopen. Door de hardrijderskwaliteiten van hemzelf en vooral Cavagna was de voorsprong wel gewaarborgd; die liep stilletjes op tot boven de minuut, ondanks het werk van ploegen als Cofidis, Arkéa Samsic en Israel-Premier Tech in de achtergrond.

Healy trekt zich van niets of niemand wat aan, alsook Godon

Vooraan roken ze stilaan de zege, wat tot een tactisch steekspel leidde. Godon en Cavagna leken het op een Frans akkoordje te gooien, waar enkel Healy een antwoord op klaar had. Het lossen van Kron voorin betekende wel dat Lotto-Dstny plots met overschot zat in de achtervolgende groep. En zo geschiedde, Florian Vermeersch en Pascal Eenkhoorn mochten aan de bak.

De stoïcijnse Ier Healy zette in eerste instantie Cavagna buitenspel, maar had nog wel altijd met Godon van doen. Die beet zich op de laatste Moskesstraat vast in het wiel van de EF-klimmer, die al veel krachten had verbruikt. Zodoende bolden de twee samen verder naar aankomstplaats Overijse, waar het na een schouwspel in de laatste twee kilometer tot een venijnig sprintje kwam. Benoit Cosnefroy maakte het AG2R-feest compleet door derde te worden.

Uitslag Brabantse Pijl 2023 mannen

Results powered by FirstCycling.com

Lees Brabantse Pijl 2023 terug via in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws