Rudi Kemna en dsm-firmenich PostNL prediken realisme: ‘Kan wel heel stoer doen, maar we weten hoe het werkt’ Wielrennen
Wielrennen

Rudi Kemna en dsm-firmenich PostNL prediken realisme: ‘Kan wel heel stoer doen, maar we weten hoe het werkt’

Rudi Kemna en dsm-firmenich PostNL prediken realisme: ‘Kan wel heel stoer doen, maar we weten hoe het werkt’

Lastig, zo zouden we het wielerjaar 2023 van dsm-firmenich PostNL in één woord kunnen samenvatten. De wil om te presteren druipt ervan af bij de Nederlandse ploeg, maar tegelijkertijd wordt het in een steeds sneller wordende rat race af en toe met de neus op de feiten gedrukt. Sportief directeur Rudi Kemna vertelde richting de start van het wielerjaar aan In de Leiderstrui hoe de Nederlandse ploeg zich wil positioneren het komende seizoen.

De kennis en kunde om van strategie te veranderen is bij de ploeg, het voormalige Skil/Shimano/Argos/Giant/Sunweb, hoe dan ook aanwezig. Van lelijk eendje ontwikkelde zich het tot dé spurtploeg bij uitstek met Marcel Kittel aan boord, waarna het succesvol de transitie maakte naar de grote ronde-plannen van Tom Dumoulin en co. Tussendoor schoot het ook raak met klassieke mannen c.q. vrijbuiters als John Degenkolb, Warren Barguil en Michael Matthews op meerdere fronten. Toeval dat die eerste twee weer terug zijn gekomen? Waarschijnlijk niet.

Feit is echter ook dat de wereld om hen heen mogelijk nóg sneller is gegaan. Sky en later UAE-Team Emirates en Visma | Lease a Bike hebben de grenzen op sportief en budgettair niveau verlegd, en zet daar ook maar toptalenten als Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel bij. Dat PostNL er voor 2024 bij is gekomen bij de formatie van Iwan Spekenbrink, is dus zeker geen overbodige luxe om zich op termijn te kunnen wapenen tegen al dat geweld.

Kemna: ‘We willen ons tonen. Dat lukt bij de vrouwen al een aantal jaar, maar bij de heren zijn we nog niet altijd tevreden’

‘Wat we elk jaar doen, is kijken op welk niveau het wielrennen in het algemeen staat’, legt de energiek ogende Kemna uit tijdens het trainingskamp in Calpe. ‘Bij het Development is het grootste doel om ze op te leiden, daar is de basis heel belangrijk. Bij de dames en heren willen we ons ook tonen, op WorldTour-niveau’, stelt hij ten doel. ‘Dat is bij de dames de laatste paar jaar al heel goed gelukt, maar bij de heren zijn we niet altijd tevreden. Het niveau is verschrikkelijk hoog, dus wij moeten goed kijken waar we ons kunnen tonen met de kwaliteiten en mogelijkheden die we hebben. Het is niet dat we geen goede talenten hebben, maar de concurrentie is zó moordend.’

dsm-firmenich PostNL vat 2024 aan met twee grote kopmannen: Romain Bardet en Fabio Jakobsen, die de moordende concurrentie beiden gaan tegenkomen in de Giro d’Italia én Tour de France. ‘‘Wij denken dat we met Romain een heel goede leider hebben, waar de allerhoogste top ook voor hem lastig zal zijn. En daarnaast hebben we goede talenten die meegaan in de ontwikkeling van het klassementswerk, terwijl we in het sprintwerk ook al enkele jaren bezig zijn om terug aan te haken op het hoogste niveau. Af en toe gaat dat goed, af en toe gaat dat minder.’

fabio jakobsen

Voor iemand als Jakobsen is ‘af en toe goed, af en toe minder’ niet genoeg, zo vertelde hij zelf al. Met de Nederlandse spurtbom is er iemand binnengehaald die perfect past bij de kernwaarden van de ploeg: presteren, maar ook ontwikkelen, feedback teruggeven en bezig zijn met het proces. Want dat is het opzetten van een goede sprinttrein nu eenmaal, weten ze bij de ploeg vanuit de periode-Kittel nog maar al te goed.

‘We zijn al heel lang aan het praten met Fabio over wat wij zien in het sprinten wat hij ziet’, verklaarde Kemna de totstandkoming van de toptransfer. Wij hebben best wel veel ervaring daarin, maar Fabio heeft daar zelf ook een heel sterke view in. Die gedrevenheid is een sterke kant van hem, dus dat gaat heel goed samen. Vul dat aan met goede renners en staf en je ziet dat die connectie er is. Zo’n goede sprinter als Fabio kan de rest ook weer naar een hoger plan brengen.’

‘Wij denken met Jakobsen de ervaring binnen te hebben gehaald’

‘Vorig jaar hadden we met Sam Welsford best een goede sprinter, maar niet de ervaring. Hetzelfde gold voor onze Italiaanse jongen, Alberto Dainese. Daardoor sloop er wat vertwijfeling in de groep, ook door een sprinter met minder ervaring. Wij denken dat met Fabio wel binnen te halen.’ Niet alleen met Jakobsen overigens, maar ook Nederlandse hardrijders als Timo Roosen, Julius van den Berg, Bram Welten en de al langer voor de ploeg koersende Nils Eekhoff en Casper van Uden.

‘Wij zijn een ploeg met een Nederlandse licentie met Nederlandse partners, dus we kijken zeker naar die vijver’, aldus de man van dsm-firmenich PostNL. ‘Daar zitten – in het geval van PostNL – óók België en Luxemburg bij, dus daar kunnen die renners vandaan komen. Maar wij hebben vooral gekeken wat er in de selectie past en welke mogelijkheden we daarvoor hebben. Bij voorkeur kies je dan voor een Belg of Nederlander, maar dat kan net zo goed een Australiër, Duitser of Deen zijn. We kijken vooral naar de sportieve keuzes.’

Rudi Kemna en dsm-firmenich PostNL prediken realisme: ‘Kan wel heel stoer doen, maar we weten hoe het werkt’

Kemna spreekt de waarheid, want de ploeg neemt ook onder meer Tobias Lund Andresen, Emils Liepins, Alex Edmondson mee in dat traject. ‘Wij hebben drie programma’s, waar we een hele pool aan sprinters op in kunnen zetten. Daarbij kijken we naar ieders kwaliteiten en rol. Het is dus niet zo dat de samenstelling altijd hetzelfde is, maar die rol is dat wel. Vergelijk het met voetbal, waarbij je een linksbuiten kunt vervangen voor een andere linksbuiten.’

Aha, voetbal, altijd een interessante vergelijking. Is er dan ook een A-ploeg? Als PSV tegen Go Ahead Eagles (een willekeurige voorbereidingskoers) moet voetballen, stellen ze andere spelers op als dan tegen Ajax (de Tour de France). Kemna glimlacht om onze voorzet en geeft tegengas. ‘Daar zit verschil in. Het hangt ervan af of je de wedstrijd moet dragen of niet. In de Tour zijn ook andere belangen, dus we gaan zeker kijken naar hoe dat allemaal zit. Voor ons is het echter heel belangrijk dat we de juiste vibe en mentaliteit in de groep hebben, waardoor je altijd die sprinter op zijn plek kan brengen’, houdt hij de precieze rolverdeling nog in het midden.

Klimmen en klassiekers: ‘Kan wel stoer doen, maar daar gaan we de boventoon niet voeren’

Naast sprinttalent loopt het team ook over van jong klimgeweld: Max Poole, Matthew Dinham. Oscar Onley, Gijs Leemreize, Frank van den Broek en ga zo maar even door. Voor hen is het fijn dat Bardet voor nu heel wat aandacht af- en opvangt. ‘Romain is al een aantal jaar bezig om die groep mee te nemen daarin. Hij roept niet heel de dag door het peloton, maar als hij wat zegt staan alle oortjes gespitst. Talenten als Max en nu Frank kunnen daar heel erg door groeien. Wel is het zo dat wij nu bewust die sprintkant zijn opgegaan, omdat we denken dat daar nu veel valt te winnen. Het wordt lastiger als je het tegen Pogacar of Vingegaard moet opnemen. Daar ligt nu een gat, maar wij hebben talenten waarvan we verwachten dat ze heel ver kunnen komen’, duidt Kemna de plannen van zijn berggeiten.

romain bardet

Blijven over, de klassiekers. We hebben het persbericht van de formatie echt goed doorgespit, maar kwamen niet echt tegen wat de voorjaarsdoelstelligen zijn. Rudi, kom er maar in. ‘John Degenkolb is nog altijd heel goed, maar er zit nog een smak renners boven die nog veel harder rijden. We maken ons niet de illusie dat we daar zomaar mee kunnen doen om de zeges, maar stellen wel andere ambities: dan gaat het om teamwork en kansen creëren’, formuleert Kemna het.

‘Ik kan wel heel erg stoer doen, maar wij denken niet dat we daar de boventoon kunnen gaan voeren’, beseffen ze bij de ploeg. ‘Zoals John het in Roubaix afgelopen jaar deed; dat was vooral tactisch heel goed. Wij weten wel hoe klassiekers werken. Als je drie heuveltjes na elkaar hebt en ze trekken er al twee hard door, dan kunnen we de derde keer niet mee. Dat is de realiteit, als die echte mannen gaan brommeren. Maar de realiteit is ook dat er op andere manieren kansen liggen’, bekijkt Kemna het bredere plaatje.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws