Rui Costa begint avontuur bij Intermarché meteen met winst in Trofeo Calvia, Vervaeke tweede Wielrennen
Wielrennen

Rui Costa begint avontuur bij Intermarché meteen met winst in Trofeo Calvia, Vervaeke tweede

Rui Costa begint avontuur bij Intermarché meteen met winst in Trofeo Calvia, Vervaeke tweede

Rui Costa heeft de 22e editie van de Trofeo Calvia gewonnen. Na een prachtige wedstrijd kwam de winnaar uit een groep die zich in de beginfase én in de finale had samengevoegd. Pascal Eenkhoorn deed lang mee, maar haakte in de absolute slotfase toch af. In een strijd tussen drie was Costa uiteindelijk in een sprintje de sterkste.

De Trofeo Calvia was woensdag traditioneel de opening van de Mallorca Challenge, vijf eendagskoersen in vijf dagen op Mallorca. Er moest 150,1 kilometer worden afgelegd, met start en finish in Palmanova. Onderweg vijf gecategoriseerde beklimmingen klaar, maar beloofde het sowieso de hele dag op en af te gaan. Brandon McNulty stond namens UAE Team Emirates als titelverdediger aan het vertrek, na zijn indrukwekkende solo van meer dan zestig kilometer van een jaar geleden.

Aangevallen werd er in deze editie door vier mannen: Ben Healy (EF), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), Mirco Maestri (EOLO) en Matt Zimmer (Project Echelon). Het peloton liet het kwartet al snel gaan in de heuvelachtige openingsfase. Met de Coll des Tords, de Coll des Grau en de Coll den Claret moesten er drie cols bedwongen worden in de eerste 36 kilometer, waarvan twee gecategoriseerd. Op de top van de Claret was het verschil tussen de kopgroep en het peloton 2.40 minuten.

Eenkhoorn en Healy rijden weg, groep met Alaphilippe achtervolgt

Na de eerste 36 kilometer volgde een lange afdaling, een stuk vallei en vervolgens weer een zware fase met drie beklimmingen. Het was de fase waarin er in het peloton ook gekoerst werd. Op de top van de tweede keer Coll den Claret (dit keer vanaf de andere kant) had een elite-groep met Tim Wellens (Lotto), Julian Alaphilippe, Louis Vervaeke, Casper Pedersen, Andrea Bagioli (allen Quick Step), Carlos Canal (Euskaltel), Rui Costa, Kobe Goossens (beide Intermarché), Axel Zingle (Cofidis) en Ben Zwiehoff (BORA) zich losgemaakt van het peloton. Ze zaten op slechts een kleine minuut van de vier koplopers.

Vanaf de top van de Claret moest er nog 55 kilometer gekoerst worden en hadden we het gecategoriseerde klimwerk achter de rug. Vlak werd het echter nergens en dus werd ook in de kopgroep het kaf van het koren gescheiden. Maestri en Zimmer verloren de aansluiting met Healy en Eenkhoorn, die duidelijk het sterkst waren. Het duo hield uiterst knap een voorsprong van een minuut naar de groep-Alaphilippe, waar Soudal-Quick Step met maar liefst vier renners uiteraard het gros van het werk deed. Wellens was er helaas niet meer bij na een crash. Ilan Van Wilder en titelverdediger McNulty moesten eerder in de koers al opgeven na een val.

Costa en Vervaeke maken oversteek, Eenkhoorn haakt af

In de laatste 35 kilometer van de wedstrijd ging het nog drie keer ongecategoriseerd heuvelop en werden Eenkhoorn en Healy langzaam maar zeker binnengehengeld door de achtervolgende groep van negen. Toch kregen ze het gat niet dicht en besloten Vervaeke en Costa het met z'n tweeën te proberen. De twee reden tot op twintig seconden van Eenkhoorn en Healy, terwijl Alaphilippe en consorten hun achterstand weer zagen oplopen naar een klein minuutje. In zijn trui van de Nederlands kampioen beukte Eenkhoorn aan het front lekker door, hij rook kansen voor de laatste 25 kilometer.

In de voorlaatste afdaling van de dag (en nog één ongecategoriseerd klimmetje op het menu) kwamen Costa en Vervaeke bij de twee vroege vluchters. Vier leiders, al waren het er officieus maar drie. Vervaeke deed geen trap te veel met Alaphilippe in de groep erachter, op zo'n 35 tellen. Toen die groep echter weer tijd begon te verliezen, besloot Vervaeke er zelf maar eens voor te gaan. De Belg sloeg meteen een gat en het betekende het einde van Eenkhoorn, die Costa en Healy als achtervolgers moest laten gaan.

Vervaeke, Costa of Healy?

Binnen de laatste tien kilometer had de groep met Alaphilippe nog altijd een minuutje achterstand, waarmee zij wel waren geslagen in de strijd om de dagzege. Toch? Het ging tussen drie, toch? Vervaeke en Costa nog wat frisser na een vlucht vanuit de finale, Healy als laatste overblijver van de vroege vlucht, toch? Normaliter wel, maar de voorste drie maakten het nog spannend door in de laatste vijf kilometer naar elkaar te kijken. Hollen en stilstaan bovendien, na een aanval van Healy. Bij de achtervolgers was er plots weer hoop, met Bagioli die zichzelf uit elkaar trok voor Alaphilippe. Laatste drie kilometer, nog dertig seconden!

Vervaeke had de situatie begrepen, hij stak constant een stok in de wielen van de andere twee, die zichzelf natuurlijk niet volledig gaven met Vervaeke op de bagagedrager. De drie bereikten desondanks de laatste kilometer met nog vijftien seconden voorsprong. Genoeg? Healy maakte tempo en het was nét genoeg om de aanstormende groep erachter voor te blijven. Healy nam genoegen met plek drie en hij zag Costa in een sprintje winnen van Vervaeke.

Uitslag Trofeo Calvia (Mallorca Challenge) 2023

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws