Sagan is back: Hulk uit Slowakije troeft iedereen af met machtige spurt in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Sagan is back: Hulk uit Slowakije troeft iedereen af met machtige spurt in Zwitserland

Sagan is back: Hulk uit Slowakije troeft iedereen af met machtige spurt in Zwitserland

Peter Sagan heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van TotalEnergies rekende af met de concurrentie in een massasprint in Grenchen.

Na twee heuvelachtige en punchy etappes was ook de derde dag voor mannen met explosieve benen. De renners begonnen om 13.00 uur aan een rit van 176,9 kilometer, met onderweg geen meter vlak, vier gecategoriseerde beklimmingen en een lastige finale richting Grenchen. Het was een speeltuin voor aanvallers en dus kregen we ook een meer dan sterke kopgroep. Stefan Bissegger (EF), Manuele Boaro (Astana), Quinn Simmons (Trek) en Mathias Reutimann (Team Vorarlberg) namen het initiatief en kregen gezelschap van Joey Rosskopf (Human Powered Health) en Philippe Gilbert (Lotto Soudal).

Gilbert virtueel leider, Simmons pakt bergpunten

De zes hadden na vijf kilometer een voorsprong van een dikke minuut bij elkaar en na een mislukte poging van onder meer Benoït Cosnefroy (AG2R) om nog de oversteek te maken, lag het voorlopig in de plooi. TotalEnergies en Intermarché-Wanty-Gobert namen na dertig kilometer koers de controle in het peloton voor kopman Peter Sagan en Alexander Kristoff, op inmiddels dik drie minuten van de kopgroep. Met die voorsprong stond Gilbert virtueel in de leiderstrui.

Simmons kon op zijn beurt gouden zaken doen in het bergklassement, waar hij voor de derde rit al leider in was. Hij ging de dag in met 13 punten en pakte op de eerste twee gecategoriseerde cols de volle buit. Met één van eerste categorie en één van tweede categorie boerde de Amerikaan met 18 punten erbij goed en zat hij steviger in de bergtrui. Er kwamen bovendien nog twee beklimmingen van derde categorie aan, al was de vraag of de kopgroep die allebei nog vooraan zou bedwingen. Op 65 kilometer van de streep was het verschil nog 2.30 minuten naar het peloton.

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer lag het verschil voor het eerst onder de twee minuten en maakten we ons op voor de derde klim van de dag, de Vauffelin. Daar spatte het vooraan uit elkaar. Bissegger was de aanstichter, maar hij werd al rap ingehaald én voorbij gereden door Simmons. Die pakte bovenop de bergpunten en wachtte vervolgens op steun. Die kwam van Bissegger, Gilbert en Rosskopf, waarmee we nog vier leiders hadden.

Bissegger weert zich kranig, grote crash op vier kilometer van de finish

In de afdaling probeerde Bissegger het nog eens, met alle risico's van dien. De Zwitser pakte tien seconden, maar had het peloton inmiddels ook binnen een minuut van zich. Daar hadden de sprintersploegen het heft inmiddels volledig in handen, met naast TotalEnergies en Intermarché ook het BikeExchange-Jayco van Michael Matthews op de voorposten. Ze kwamen bij de eerste passage van de finishlijn in Grenchen (met nog 24 kilometer voor de wielen) op een minuutje door van de kop van de koers.

Bissegger keek op een hellende strook eens om en zag het peloton met rasse schreden dichter bij komen, wat zijn zwanenzang betekende op twaalf kilometer van de finish. Vanaf dat moment kon de focus volledig op de inmiddels wel aangekondigde sprint in Grenchen.

Team DSM liet zich nadrukkelijk zien op kop van het peloton in de laatste vijf kilometer, terwijl het peloton nog werd opgeschrikt door een grote valpartij. Onder meer Maximilian Schachmann en veel Quick Step-Alpha Vinyl-renners (waaronder Kasper Asgreen) lagen op het asfalt, op zo'n vier kilometer van de finish.

In het peloton werd gewoon doorgekoerst, wat een ontzettend hectische finale opleverde. Intermarché-Wanty-Gobert slaagde erin om Alexander Kristoff voorbeeldig af te zetten, met Sagan in zijn wiel. Het was de Slowaak die alles en iedereen de loef afstak met een machtige spurt. Bryan Coquard werd tweede, Kristoff derde.

Uitslag etappe 3 Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws