Het Orakel van Slovenië: Pogacar zegeviert na 50 km (!) solo in Strade Bianche Wielrennen
Wielrennen

Het Orakel van Slovenië: Pogacar zegeviert na 50 km (!) solo in Strade Bianche

Het Orakel van Slovenië: Pogacar zegeviert na 50 km (!) solo in Strade Bianche

Tadej Pogacar heeft er in Strade Bianche geen twijfel over laten bestaan: hij is de beste wielrenner ter wereld. De Sloveen schudde in de Toscaanse grindkoers een ongelofelijk nummertje van vijftig kilometer uit zijn mouw.

Op kilometer nul zagen we een aanval en dat was meteen de goede deze editie van Strade Bianche: Simone Bevilacqua, Sergio Garcia (EOLO-Kometa), Leon Heinschke, Marco Brenner (DSM), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Davide Martinelli (Astana), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Edoardo Zardini (Drone Hopper-Androni Giocatolli) en Simone Zoccarato (Bardiani).

Dit zevental kreeg alle ruimte, terwijl in het peloton Lotto Soudal en UAE-Team Emirates het heft in handen namen. Op honderd kilometer van de finish werd de koers op zijn kop gezet: een windvlaag zorgde ervoor dat het halve peloton tegen de grond/grind ging. Onder meer topfavorieten als Julian Alaphilippe en Tadej Pogacarmoesten aan een inhaalrace beginnen, terwijl onder meer Tiesj Benoot, Matej Mohoric, Gianni Vermeersch, Victor Campenaerts, Michael Gogl en Michael Matthews de wedstrijd zelfs moesten verlaten. Een heel kransje topfavorieten minder, en dat na een windvlaag.

Terwijl bijvoorbeeld Alaphilippe aan een helse inhaalrace moest beginnen, nam Bahrain Victorious in het peloton het heft in handen voor hun reservekopman Pello Bilbao. Met behulp van ploeggenoot Mikkel Honoré slaagden Alaphilippe en consorten er echter in om op tijd weer de aansluiting te vinden met de voorwacht van dat wat overgebleven was van het peloton. Sterker nog, de Fransman vatte meteen post vooraan de groep.

Op de volgende twee lange gravelstroken nam Lotto Soudal het tempo op zich, met de Monte Sante Marie als absolute scherprechter. De strook van Fabian Cancellara, letterlijk en figuurlijk. Op die foto was ook de kopgroep met Van der Hoorn eraan voor de moeite: de race lag dus weer volledig open!

Het was Alaphilippe die de finale opende met een kleine versnelling. Tim Wellens zat direct op zijn wiel, met ook Sepp Kuss opvallend aandachtig in de buurt. De Belg kreeg het daardoor wellicht wat op zijn heupen, hij plaatste de volgende speldenprik, met Pogacar ook voor het eerst bij de pinken.

Pogacar gaat er op vijftig kilometer van de meet voor

Pogacar maakte van die situatie gebruik door op vijftig kilometer van de meet zijn putsch te plegen. Dit betekende alle hens aan dek bij de concurrentie, die in al zijn voegen kraakte. Enkel de - even jonge klimmer - Carlos Rodriguez van INEOS Grenadiers kon bergop nog enigszins in de buurt blijven, de rest paste. Met Alaphilippe voorop.

Het Orakel van Slovenië keek ondertussen niet op of om, terwijl de pedaalslagen maar maalden en maalden. Zijn voorsprong werd maar groter en groter, ondanks dat in de achtergrond een jagend peloton van 50 man (!) ontstond. Zelfs wereldkampioen Julian Alaphilippe offerde zich op, maar het mocht allemaal niet baten. Ondertussen hield ook de Spanjaard Rodriguez zich meer dan sterk staande, al verloor hij naarmate de tijd vorderde wel wat pluimpjes.

Rodriguez werd net voor de volgende grindstrook, 23 kilometer na de Monte Sante Marie, ingelopen door het jagende peloton. Dat werd op die strook gemend door Kasper Asgreen, gevolgd door Quinn Simmons, Alejandro Valverde, Jhonatan Narváez en Wellens. Zij brachten het verschil terug tot één minuut en daaronder zelfs.

Asgreen maakt indruk in de achtervolging

Goed samenwerken deden de vijf echter niet. Wellens probeerde daarom als eerste wat voorgift te pakken op zijn medevluchters, maar werd op zijn beurt weer ingerekend door een ijzersterke Asgreen. De Deen heeft in één week veel conditie en kracht opgedaan, zoveel was duidelijk. Pogacar bedreigen was ook voor hem echter geen optie.

Op de laatste grindsectie sprong Valverde nog naar Asgreen toe, waardoor zij de mannen zouden worden op de overige podiumplekjes. Eén minuutje daarvoor was het echter de ontketende Super-Sloveen die op het Piazza del Campo arriveerde.

Uitslag Strade Bianche mannen 2022

Lees Strade Bianche 2022 terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws