A.S.O. hakt knoop door na massale val met Evenepoel, Roglic en Visma-mannen: geen winnaar in etappe 5 Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

A.S.O. hakt knoop door na massale val met Evenepoel, Roglic en Visma-mannen: geen winnaar in etappe 5 Dauphiné

A.S.O. hakt knoop door na massale val met Evenepoel, Roglic en Visma-mannen: geen winnaar in etappe 5 Dauphiné

Het is helemaal misgegaan donderdagmiddag in de vijfde rit van het Critérium du Dauphiné, waar een groot deel van het peloton tegen de grond ging in de voorfinale. Onder meer Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Dylan van Baarle behoorden tot de geslagenen op het natte Franse wegdek, waardoor de organisatie besloot om geen winnaar toe te kennen.

Voorafgaand aan de etappe was het vooral de vraag hoeveel renners de wens koesterden misschien wel voor de vroege vlucht te kiezen. Immers, het heuvelachtige parcours van de vijfde etappe was best een geschikt terrein voor een poging van de allrounders in de meute. Met een vlakke finish in Saint-Priest was het ook de laatste kans voor de sprinters. Hoeveel controle gingen Lidl-Trek en bijvoorbeeld Decathlon AG2R La Mondiale op zich nemen?

Le Berre sprokkelt verder voor de bollen, controle van Soudal Quick-Step en Lidl-Trek

Uiteindelijk bleef de echte strijd voor de vlucht uit. Dat mag nog een understatement genoemd worden. Drie man gingen er al vroeg vandoor, kregen de zegen van het peloton en reden een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar: bollentruidrager Mathis Le-Berre (Arkéa-B&B Hotels), Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) en Adne Holter (Uno-X Mobility). Le Berre ging succesvol op zoek naar meer punten voor zijn bergtrui, hij mocht op de heuveltjes onderweg de punten sprokkelen.

In het peloton was er controle vanuit klassementsploegen BORA-hansgrohe, UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers. Lidl-Trek deed ook een duit in het zakje en hield de voorsprong binnen schootsafstand. In een gladde afdaling viel Holter even weg na een toch wel nare valpartij. Zijn kompanen wachtten op hem, zagen hun voorsprong van de toch al weinig kansrijke vlucht iets slinken en reden vervolgens stoïcijns weer door. Zo leverde het linke parcours weinig spektakel op.

Glibberen en glijden in opmaat naar de sprint, als het helemaal misgaat in afdaling

Het was behoorlijk glad donderdagmiddag op de Franse wegen. Waar de Noor eerder al viel, was het later in het peloton ook raak. Grote slachtoffers vielen er niet, iedereen kon weer op de fiets klimmen, maar het toonde wel aan dat het oppassen geblazen was. De voorsprong van het nobele drietal liep weer iets op, naar een kleine twee minuten. Holter liet zien helemaal klaar te zijn met het afdalen. Hij verloor zijn fietscomputer en liet in een aflopend stuk Le Berre en Bayer gaan.

Op circa 25 kilometer van de aankomst kwam het peloton, na enkele eerdere kleine crashes onderweg, plots op een natte weg door de Franse bossen. Daarbij schoof ongeveer de helft van de grote groep onderuit, wat tot totale carnage leidde. Renners lagen bebloed verspeid over de weg en de A.S.O. handelde adequaat: de rit werd direct geneutraliseerd.

Groene trui Roglic en gele trui Evenepoel bleven even achter, maar stapten uiteindelijk wel weer op hun fiets omverder te koersen. Ook Visma | Lease a Bike was andermaal flink getroffen: Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle moesten behandeld worden aan hun verwondingen, waarbij die tweede er het ergst aan toe leek. Beide mannen moesten uit koers met de ambulance.

Namens UAE-Team Emirates lagen Juan Ayuso, Tim Wellens en Nils Politt er lelijk bij, maar dan hebben we het nog maar over het topje van de ijsberg van deze val in het Critérium du Dauphiné.

Lidl-Trek reed op het moment van de val op kop en besloot direct tempo te minderen, maar achterin het peloton werd er mer de vinger gewezen naar het tempo dat de mannen van de Duits-Amerikaanse formatie hanteerde. Voorin wisten ze echter van niets, daar het geschuif achter hen begon en er vanaf dat moment absoluut geen houden meer aan was.

Naast de eerder genoemde toppers lagen ook onder meer Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Oliver Naesen (Decathlon AG2R), Neilson Powless (EF), Magnus Cort (Uno-X), Quentin Pacher (Groupama-FDJ) en tal van andere coureurs erbij in het slagveld van deze rit. Zodra we meer weten over de medische gevolgen, vind je dat op onze site.

Beelden: groot deel peloton onderuit in vijfde rit Critérium du Dauphiné

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news