Spartaans schema, (geen) KOM-jacht, PowerPoint, tijdrit- en hittetraining: hoe finetune je voor de Tour? Wielrennen
Wielrennen

Spartaans schema, (geen) KOM-jacht, PowerPoint, tijdrit- en hittetraining: hoe finetune je voor de Tour?

Spartaans schema, (geen) KOM-jacht, PowerPoint, tijdrit- en hittetraining: hoe finetune je voor de Tour?

Nog enkele nachtjes slapen en dan gaat de Tour de France van start in het Italiaanse Firenze. De verschillende toppers voor het algemeen klassement legden elk op hun eigen manier de laatste hand aan hun voorbereiding, maar hoe zag dat er precies allemaal uit? Een overzicht van de 'finetuning' voor La Grande Boucle.

Hetgeen iedereen ambieert voor de eerste zware ritten in Italië (of later in de Tour), is het fenomeen supercompensatie. Hierbij staat trainen en rust centraal, om op die manier de ideale cocktail qua vorm te bewerkstelligen. Een interessante puzzel, waar de performance-afdeling van ploegen als Visma | Lease a Bike, UAE-Team Emirates, Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe al het gehele jaar nauwgezet aan werken.

Het Nederlandse Visma | Lease a Bike kreeg de afgelopen maanden natuurlijk het nodige voor de kiezen, waardoor de ideale Tourvoorbereiding al lang en breed in het water viel. Uiteindelijk slaagt de ploeg er wel degelijk in om een zeer competitief achttal op de been te krijgen, bestaande uit titelverdediger Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Sepp Kuss, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Jan Tratnik en Christophe Laporte.

Vingegaard is natuurlijk de man waar het normaliter allemaal omdraait. De Deen werkte in Tignes de nodige trainingen af voor de start van de Tour de France, waar beoordeeld werd dat hij klaar is voor de ronde. 'Hij heeft in de afgelopen weken laten zien wat voor een kampioen hij is, mentaal en fysiek. Natuurlijk weten we nog niet hoe ver hij kan komen. Daarin zijn we voorzichtig, hij heeft immers geen wedstrijden kunnen rijden en de voorbereiding was op zijn zachtst gezegd verre van ideaal. Maar hij staat er straks wel, gezond en gemotiveerd', aldus sportief directeur Merijn Zeeman.

Kelderman kende als belangrijke adjudant een goede test in de Ronde van Zwitserland, na drie maanden uit competitie te zijn geweest. Een andere belangrijke klimknecht, Kuss, had het iets moeilijker. Hij viel - net als tal van andere coureurs - ziek uit in het Critérium du Dauphiné en daardoor moest hij de Tour uiteindelijk ook missen. Bart Lemmen vervangt hem.

Matteo Jorgenson rondde zijn voorbereiding, waarin hij tweede werd in het Critérium du Dauphiné zondag af rondom Nice. 'Ik wilde eigenlijk voor de KOM op de Col de Braus gaan, maar de trainer veranderde last minute van gedachten. Dan moet ik hem maar over een maandje pakken', knipoogde de Amerikaan met oog op de passage van deze beklimming in de voorlaatste rit van de Tour.

Lees verder onder de Strava-file.

Van Aert en Benoot werkten een succesvol BK af, wat ook gold voor Laporte - die uitviel in de Giro - op het Frans kampioenschap. 'Geruststellend dat ik opnieuw bij de besten was', klonk het bij Van Aert. 'Dit kampioenschap was alvast een goede test, maar de Tour is van een nog hoger niveau. Al ben ik blij dat ik opnieuw bij de beteren hoorde.'

UAE-Team Emirates is natuurlijk de ploeg van Tadej Pogacar, die we nog niet in actie zagen na de Giro d'Italia. De Sloveen bereidde zich te Isola 2000 - aankomst van de negentiende rit van de Tour de France van dit jaar - voor op de Ronde van Frankrijk, waar zijn ploeggenoten uit de Tour zich bij hem aansloten. Ook was er tijd voor de nodige meetings met het oog op de Tour. 'TDF 24 plan', viel er te lezen op de powerpoint.

Lees verder onder de foto.

tdf isola

Van de achtkoppige selectie - die naast Pogacar uit Joao Almeida, Juan Ayuso, Adam Yates, Pavel Sivakov, Marc Soler, Tim Wellens en Nils Politt bestaat - reden enkel Wellens en Politt nog het nationale kampioenschap. Met succes, want beide heren pakten in eigen land de titel tegen de klok tegenover de specialisten.

De Belg sprak na zijn nationale titel in België met Het Nieuwsblad over de vorm van Pogacar, die het hoogtekamp vanwege een overleden familielid wel wat eerder moest verlaten. 'Zéér, zéér, zéér goed', liet Wellens daar geen misverstanden over bestaan. 'Een paar dagen geleden waren we nog in de bergen aan het trainen. Zijn conditie is fenomenaal! Ik kan je vertellen dat mijn ploegmaten een heel heel hoog niveau hebben. Indrukwekkend. Maar de Tour winnen is niet zo simpel als het lijkt. Het is niet altijd de sterkste renner die wint.'

Isola 2000 en Tignes populaire bestemmingen voor klassementsrenners Tour

Remco Evenepoel koos er als kopman van Soudal Quick-Step omwille van een verkoudheid voor om het BK wielrennen in België te laten voor wat het is. 'Het zou een privilege zijn om de trui te verdedigen en ik ben niet heel erg ziek, maar ik kan mij niet voor honderd procent smijten als ik meedoe. Daarom denken we dat het beter is om niet te veel risico te nemen met het oog op de Tour.'

Diezelfde Evenepoel werd enkele uren eerder nog gespot op het parcours van de tijdrit in de Tour de France, richting Gevrey-Chambertin. Eerder trok ook hij naar Isola 2000, waar hij na het Critérium du Dauphiné op een steenworp afstand van Geraint Thomas en Laurens De Plus van INEOS Grenadiers zijn laatste hand legde aan zijn voorbereiding op de Tour de France. De man uit Ninove legde Evenepoel op de slotdag van de Dauphiné op de pijnbank, maar Evenepoel zal hopen dat de rollen binnen enkele weken omgedraaid zijn.

Lees verder onder de video.

Dan het BORA-hansgrohe van Primoz Roglic, die na zijn overstap van Jumbo-Visma naar BORA-hansgrohe niet al teveel tornde aan zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk: ook ditmaal trok hij naar Tignes, waar hij in de ochtend ook nog wel eens wat hardlooprondjes rondom het Lac de Tignes wil afwerken.

Bij BORA-hansgrohe organiseren ze woensdag een groot persmoment in de Red Bull Hangar bij het vliegveld van Salzburg, waar ze de komst (en het nieuwe tenue) vanuit Red Bull gaan presenteren. Hier zijn ook de renners en het management bij aanwezig, die vervolgens zullen doorreizen naar de Tourstart in het Italiaanse Firenze.

Sowieso hebben die coureurs er de laatste tijd een Spartaans schema op aangehouden, getuige een social media-bericht van Nico Denz. 'Ik ben 42 dagen onderweg geweest voor trainingskampen en races, dus kan voorafgaand aan het Duits kampioenschap eindelijk weer in nacht in mijn bed slapen', schreef één van de hardrijders van Roglic.

Lees verder onder de tweet.

INEOS Grenadiers liet de renners wat de vrije loop: De Plus en Thomas trokken naar Isola 2000, Egan Bernal trainde na Zwitserland in Monaco en Tom Pidcock bleef na de WorldTour-koers in Crans Montana om daar nog mee te doen aan de wereldbeker mountainbiken. Waarom hij dat deed? De Brit wil graag scoren in de eerste dagen van de Tour en kon zo nog wat aan zijn explosiviteit werken.

En de andere (semi-)klassementsrenners? Simon Yates en Chris Harper werkten namens Jayco AlUla in alle rust - niet gezien de klimtijden - af naar de start van de Tour, Romain Bardet nam voor zijn laatste Tour de hittetraining-afslag en leuke potentiële verrassingen als Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Derek Gee (Israel-Premier Tech) gaven via Strava vanuit Andorra goede signalen qua vorm, zoals we natuurlijk in het Critérium du Dauphiné al zagen. Aan de andere kant ook nog types als David Gaudu (Groupama-FDJ) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek), die net als Kuss door ziekte wat terug werden geworpen. En Mathieu van der Poel? Die bereidde zich na de hoogtestage in La Plagne in Spanje voor.

Wat het allemaal concreet waard is, dat zien we vanaf zaterdag in de Tour de France. Bring it on!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws