Stewart kent verdict na zware val aan hoge snelheid in Hongarije, jury declasseert Liepins (dsm-firmenich PostNL) Wielrennen
Wielrennen

Stewart kent verdict na zware val aan hoge snelheid in Hongarije, jury declasseert Liepins (dsm-firmenich PostNL)

Stewart kent verdict na zware val aan hoge snelheid in Hongarije, jury declasseert Liepins (dsm-firmenich PostNL)

De Giro is inmiddels al weer bijna een week bezig, maar ook elders in Europa is men deze dagen weer aan het koersen: Sam Welsford (BORA-hansgrohe) wist vrijdag de openingsetappe van de Ronde van Hongarije te winnen, die vooral werd ontsierd door een zware crash.

Voorafgaand aan de Ronde van Hongarije 2024 waren er toch wel wat interessante storylines op te pikken. Zo mochten een aantal mannen die gepasseerd waren voor de Giro d'Italia hun opwachting maken in de Hongaarse rittenkoers: Wout Poels van Bahrain Victorious en het BORA-hansgrohe-duo Sam Welsford en Emanuel Buchmann.

Daarnaast traden er met Lotto-Dstny, Thibau Nys, TDT-Unibet, dsm-firmenich PostNL en Dylan Groenewegen nog wat interessante coureurs/teams uit Belgische en Nederlandse hoek aan, wat het een leuke koers maakt om de komende vijf dagen in de gaten te houden. Met name die laatste stond scherp aan de start van de koers, daar hij op rit één direct een grote mogelijkheid zag. En dan waren er ook nog Mark Cavendish van Astana Qazaqstan Team en Peter Sagan namens Pierre Baguette, waarbij de huidige mountainbiker weer eens op de weg kon koersen.

Sagan komt ten val en rijdt lek, valpartij ontsiert finale

Vanuit Karcag stapte het peloton op voor een rit van 166 kilometer. Vier renners namen in de openingsfase van de etappe de benen, met daarbij Mikel Bizkarre (Euskaltel-Euskadi), Balasz Rosza (Epronex), Mortin Voltr (Pierre Baguette) en Viktor Filutas (Karcag). In het peloton lagen enkele mannen jammer genoeg snel tegen de grond, met daarbij... Sagan. Ook Matthijs Paasschens (Lotto-Dstny) zat met pijn na de tuimelperte.

Jayco AlUla en Astana Qazaqstan Team namen het tempo in het peloton op zich, waarbij het verhaal van de aangekondigde massaspurt zich weer afspeelde. Sagan zou daar in ieder geval meer bij zijn, daar hij lek reed. Diens concurrenten mochten het vervolgens uitmaken, waarbij Dylan Groenewegen een beetje ingesloten kwam te zitten, terwijl zijn lead-out Campbell Stewart zwaar ten val kwam bij het terugzakken en meerdere renners meenam.

Lees verder onder de video.

Cavendish zette zijn spurt ondertussen van ver in, maar uiteindelijk was Welsford de man die namens BORA-hansgrohe de overwinning pakte. Een mooie opsteker voor de Aussie. 'Het was een vrij rustige dag, tot de finale begon. We pakten de ontsnapping pas in de laatste ronde en ik kwam in goede positie, vanwaar ik het af kon maken. Ik ben dan ook heel blij met het gevoel.

Jayco AlUla liet net na de meet alvast weten dat Stewart, vermoedelijk één van de grootste slachtoffers, bij bewustzijn was. 'Campbell is onderweg naar het ziekenhuis voor controles en we zullen meer van ons laten horen zodra we iets weten.' Later op de avond kwam er goed nieuws vanuit de ploeg van de Nieuw-Zeelander.

'Nadat Campbell betrokken was bij een crash, heeft hij röntgenfoto's laten maken. Daarbij kwamen gelukkig geen breuken naar boven, maar hij heeft wel veel oppervlakkige wonden, waarvoor ook de nodige hechtingen nodig zijn. Hij zal nu een periode van rust nemen en geobserveerd worden door onze medische staf', aldus Jayco AlUla in een perscommuniqué.

De jury wees niet al te lang na de finish Emils Liepins van dsm-firmenich PostNL aan als schuldige in de zaak. De ploeg bracht in een bericht op X ook naar buiten dat de Letse sprinter vanwege een gevaarlijke manoeuvre is gestraft (teruggezet in de uitslag).

Uitslag etappe 1 Ronde van Hongarije 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws