Team DSM-sprinter Dainese kraait victorie in voorlaatste Giro-massasprint: Milan wordt tweede, Matthews derde Wielrennen
Wielrennen

Team DSM-sprinter Dainese kraait victorie in voorlaatste Giro-massasprint: Milan wordt tweede, Matthews derde

Team DSM-sprinter Dainese kraait victorie in voorlaatste Giro-massasprint: Milan wordt tweede, Matthews derde

Alberto Dainese heeft victorie gekraaid in de zeventiende Giro-etappe, die uitmondde in een massasprint. De Italiaan van Team DSM moest van ver komen, maar sprintte in extremis naar de overwinning. Jonathan Milan (Bahrain Victorious) werd tweede, Michael Matthews (Team Jayco AlUla) derde.

Daags na de door Joao Almeida gewonnen bergetappe in de richting van Monte Bondone, die de Giro op tamelijk zijn kop zette, stond er op woensdag 24 mei een ultra-vlakke rit op het wielermenu. Op donderdag stond de klassementsrenners weer een nieuwe mogelijkheid tot het creëren van tijdsverschillen te wachten, waarmee de 197 kilometer lange rit tussen Pergine Valsugana en Caorle 'tussen wal en schip viel' en bestempeld kon worden als een tussenrit, waarin de kans ook zeer aanwezig was dat de dienstdoende baroudeurs er met de overwinning vandoor gingen.

Van alle ritten in lijn was de zeventiende de rit met de minste hoogtemeters. Vanuit de start in Pergine Valsugana, een 20.000 inwoners tellende gemeente in de provincie Trente, zouden de coureurs langzaam maar zeker afdalen naar iets boven zeeniveau, waarna een ellenlang en bovenal biljartvlak parcours zou volgen. Een traditionele strijd tussen sprintersploegen en aanvallers leek andermaal in de maak. Het feit dat verscheidene sprintersploegen ook een goedgeplaatste klassementsrenner in de gelederen hadden, speelde in het voordeel van zij die ten aanval wilden trekken. Sprinters als Mark Cavendish en Fernando Gaviria hadden echter nog geen zege weten mee te snoepen en leken derhalve gebrand op een overwinning in de voorlaatste kans op een massasprint.

Viertal renners krijgt de zegen van het peloton, dat de voorsprong beperkt houdt

Nadat rond klokslag één uur het startschot gegeven was, koos direct een kwartet het ruime sop. Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) en Charlie Quarterman (Team Corratec) mochten zich al snel de kopgroep van de dag noemen. Het was nota bene Milan die in het peloton trachtte de boel stil te leggen. Daar slaagde de Italiaan in, want de ietwat late aanvallen van Michael Matthews en zijn Team Jayco AlUla-ploegmakkers werden in de kiem gesmoord. Ook Davide Gabburo (Bardiani) probeerde het, maar geraakte in een chasse patate en werd vervolgens weer ingerekend door het peloton.

Wat volgde, was een weinig verheffende etappe waarin de sprintersploegen het gat met de vier koplopers zo klein mogelijk probeerden te houden. Het waren voornamelijk Bahrain Victorious (Milan), Movistar (Gaviria) en Astana Qazaqstan Team (Cavendish) die de touwen niet lieten vieren. Onderweg was er dusdanig weinig spektakel te beleven dat het stoppen van Marco Frigo (Israel-Premier Tech) bij zijn toegestroomde fans en het ter plaatse uitvoeren van een 'ad fundum' tot de meest verheffende gebeurtenissen in koers behoorden.

Verslag loopt verder onder tweet.

Koplopers zijn als een vogel voor de kat, Dainese is nipt de sterkste in de massasprint

Ongeveer halfweg koers was er met de tussensprint tóch nog een interessant koersfeit waarneembaar. De vier vluchters gingen er met de meeste punten vandoor, al was er voor het peloton nog genoeg te sprokkelen. Milan toonde zich bijzonder gretig en won de sprint van het peloton. Ook Giro-revelatie en rasaanvaller Derek Gee (Israel-Premier Tech), die als gevolg van zijn vele aanvallen en topvijfnoteringen zowaar tweede stond in het puntenklassement, mengde zich in de tussensprint. De Canadees finishte kort achter Milan en behield dus (tijdelijk) zijn tweede plek.

Er was in het vervolg van de etappe allesbehalve sprake van een thriller van het kaliber Hitchcock. Het kat-en-muisspel werd gekarakteriseerd door het peloton dat de drie van de vier ontsnapten één voor één gecalculeerd bij de lurven vatte. Het was enkel Leysen die nog voor het peloton uit bleef zwemmen. De 27-jarige Vlaming had met nog vijftien kilometer te gaan een voorsprong van één minuut te verdedigen.

Het mocht niet baten voor Leysen, die op vijf kilometer van de finish werd ingerekend, waarna alles en iedereen zich kon gaan opmaken voor een sprint in de straten van Caorle, een plaatsje onder de rook van het door toerisme gevelde Venetië. In die sprint ging Michael Matthews als eerste aan, maar het was Dainese die nipt de sterkste was. Milan werd voor de vierde keer tweede, Matthews derde.

Uitslag etappe 17 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 17 Giro d'Italia 2023 terug! 

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws