Thijssen verslaat Ackermann op de streep in Bredene Koksijde Classic, pechdag Merlier Wielrennen
Wielrennen

Thijssen verslaat Ackermann op de streep in Bredene Koksijde Classic, pechdag Merlier

Thijssen verslaat Ackermann op de streep in Bredene Koksijde Classic, pechdag Merlier

Gerben Thijssen heeft de Bredene Koksijde Classic 2023 weten te winnen. De Belg van Intermarché Circus-Wanty legde iedereen erop tijdens de massasprint en bleef Pascal Ackermann (UAE-Team Emirates) en Sam Welsford (Team DSM) voor. Tim Merlier (Soudal-Quick Step), woensdag glorieus winnaar van Nokere Koerse, kon door een val en materiaalpech niet meedoen om de zege.

Het parcours van de Belgische koers kon eigenlijk in drieën worden verdeeld. Alles begon met een vlakke aanloop, waarna er vier heuveltjes zou wachten in het middenstuk. Nadien was het weer een biljartlaken op het plaatselijke circuit rond Koksijde. Vier renners vormden de kopgroep van de dag. Andreas Goeman, Thomas Joseph (beide Tarteletto - Isorex), Tomas Kopecky (TDT-Unibet Cycling Team) en Timo de Jong (VolkerWessels Cycling Team) pakten al snel zes minuten voorsprong en het peloton vond het allemaal welletjes.

Campenaerts en Merlier vallen, UAE-Team Emirates trekt door

De vraag was of de koers ging losbarsten op de lastige heuveltjes. Het antwoord was ja, want een viertal probeerde weg te rijden uit het peloton. Onder hen waren Laurenz Rex (Intermarché Circus-Wanty) en Brent Van Moer (Lotto-Dstny), toch niet de minste namen. Het groepje reed op een gegeven ogenblik een kleine minuut voor het peloton uit, dat langzaam maar zeker het tempo opvoerde om de kopgroep terug te pakken.

Na de klimmetjes was het al snel weer gedaan met de plannen van Rex en Van Moer. Zij werden teruggepakt en de koers keerde terug in een plooi, totdat Lotto-Dstny er wederom aan begon in De Moeren. Daar had de wind kortstondig vrij spel en de Belgische formatie probeerde het peloton uit elkaar te trekken. Het was tegen beter weten in.

Nadien ging het flink mis. Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), pechvogel van de week, ging tegen de grond en nam Merlier en vooral Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) mee. Campenaerts schreeuwde het uit van de pijn. De Belg en Hofstetter moesten opgeven, terwijl Merlier in de achtervolging ging. UAE-Team Emirates nam ondertussen iedereen weer op sleeptouw en trok op verschroeiende wijze door.

Merlier doet er alles aan om terug te keren

Het leek erop dat UAE probeerde om Merlier uit te schakelen en ook Lotto-Dstny deed ondanks het wegvallen van Campenaerts een duit in het zakje. Vijftig kilometer rammen leek in eerste instantie net een brug te ver, al werd wel de kopgroep opgeraapt. Merlier ging zelfs in eigen persoon achtervolgen en moest ook van een nieuwe terugslag bekomen toen hij materiaalpech kreeg.

De problemen van de Belgisch kampioen zorgde er wel voor dat de kansen van andere sprinters groter werden. Merlier leverde een flinke inspanning en de vraag was in hoeverre hem dat parten ging spelen in de sprint. UAE bleef in dienst van Ackermann het peloton controleren, waardoor Merlier wel een klein beetje kon herstellen.

Op 350 meter van de streep wachtte nog een rechterbocht en daar was het zaak om vooraan te zitten. Juan Sebastián Molano deed een perfecte lead-out voor Ackermann, maar het was Thijssen die er met veel snelheid overheen kwam. Welsford kwam ook nog opzetten, maar startte een meter of tien te laat aan zijn sprint. Merlier was nergens te bekennen.

Uitslag Bredene Koksijde Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws