Thomas kan het ook vanuit de vlucht niet waarmaken in Vuelta: Herrada zegeviert, Evenepoel en co houden zich rustig Wielrennen
Wielrennen

Thomas kan het ook vanuit de vlucht niet waarmaken in Vuelta: Herrada zegeviert, Evenepoel en co houden zich rustig

Thomas kan het ook vanuit de vlucht niet waarmaken in Vuelta: Herrada zegeviert, Evenepoel en co houden zich rustig

Jesús Herrada heeft de elfde etappe in de Vuelta a España naar zich toegetrokken. De Spanjaard van Cofidis toonde zich vanuit de kopgroep de allersterkste op de slotklim naar La Laguna Negra. Romain Grégoire werd tweede, Andreas Kron derde. Geraint Thomas was ook aanwezig in de kopgroep, maar moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

Daags na de individuele tijdrit in en rondom Valladolid, welke werd gewonnen door INEOS Grenadiers-hardrijder Filippo Ganna, stond er een 163 kilometer lange etappe in de richting van La Lugana Negra, een van de meest bezochte plekken in de provincie Castilië en León, op het Spaanse wielermenu. De coureurs zouden starten in Lerma, een plaatsje in de provincie Burgos. Vanuit daar zou er over grote wegen in oostelijke richting getrokken worden, waarbij er hoofdzakelijk (Spaans) vlakke kilometers op het programma stonden. De slotklim naar het fameuze meer was dus met recht de scherprechter van de dag. Ondanks dat de karakteristieken (6,5 kilometer aan 6,8 procent) deden vermoeden dat de klim niet superzwaar is, was dat een vertekend beeld: hoe meer je richting het einde gaat, des te steiler het wordt. De laatste vijfhonderd meter lopen aan meer dan elf procent de lucht in, waarmee de verwachting heerste dat er zich het nodige spektakel zou voordoen.

Thomas mee in flinke kopgroep, ook Grégoire en Kron present

Helemaal aan het begin van de etappe werd het peloton 'opgeschrikt' door een opmerkelijke val. UAE Team Emirates-kopman Juan Ayuso, de nummer acht in het algemeen klassement, maakte een ietwat vreemde smak tegen het asfalt. De Catalaan kon zijn weg redelijk snel vervolgen, al zocht hij niet veel later wel de medische auto op. Op voorhand werd gedacht dat de ritzege in etappe elf een kolfje naar de hand van een baroudeur zou zijn. Het duurde echter vrij lang vooraleer de kopgroep van de dag een feit was, daar het peloton niemand liet begin. Er werd slag om slinger gedemarreerd, maar niemand wist zich te ontdoen van het pak.

Pas na zestig kilometer koers was er sprake van een kopgroep die een vrijgeleide kreeg. Maar liefst 26 (!) renners kozen gezamenlijk het hazenpad. Er zaten op zich geen gevaarlijke klanten voor de rode trui bij, dus vonden Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step het wel prima. Thomas, die een onfortuinlijke Vuelta kende, was de best geplaatste coureur in de tête de la course. Ook Groupama-FDJ-talent Romain Grégoire en Andreas Kron (Lotto-Dstny), winnaar van de tweede etappe, hadden zich in de voorste groep weten te nestelen.

Verslag loopt verder onder de tweet.

Ganna verricht beulswerk voor Thomas, die het niet kan afmaken: Herrada kraait victorie op La Laguna Negra

De voorsprong van de flinke kopgroep liep al snel op tot meer dan vijf minuten, waarmee snel duidelijk was geworden dat de ritzege naar een van de vluchters zou gaan. Naarmate La Laguna Negra dichterbij kwam, nam ook de spanning in de 26-koppige kopgroep toe. Het was wachten op een eerste speldenprikje. Julius Johansen (Intermarché-Circus-Wanty) was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide. De 23-jarige Deen werd echter al snel bij de lurven gevat, waarop Paul Ourselin (TotalEnergies) het maar probeerde. De 29-jarige Fransman reed in een mum van tijd een halve minuut voorsprong bijeen. Tijdritwinnaar Ganna, die ook was meegeslopen in de kopgroep, zorgde er echter voor dat niemand écht wegkwam. De Italiaan neutraliseerde vrijwel elke aanval, zowel op het vlakke als bergop. Ook Ourseliin moest er dus, op de flanken van de slotklim, aan geloven.

Met nog vijf kilometer te gaan, bestond de kopgroep nog uit zo'n vijftien renners. Ganna legde een dusdanig hoog tempo op dat de overige koplopers er één voor één af moesten. Met nog anderhalve kilometer voor de boeg was het Caicedo die demarreerde. Iedereen keek als vanzelfsprekend naar Thomas, die het gaatje wist te dichten. Wie o wie zou het Thomas vervolgens lastig maken? Caicedo probeerde het precies onder de vod nog maar eens. En met succes: de Ecuadoriaan pakte met zijn vlijmscherpe aanval direct een flink gat. Toch had hij zijn kruit iets te vroeg verschoten en werd hij met nog 300 meter te gaan ingehaald. Een 'sprintje' moest uitkomst bieden in het duel om de etappezege. Het was Herrada die over de beste punch beschikte en daarbij Grégoire en Kron naar de dichtste ereplaatsen verwees. Thomas moest genoegen nemen met een vijfde stek. De klassementsmennen roerden zich niet op de slotklim.

Uitslag etappe 11 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van de elfde etappe in de Vuelta a España 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws