Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui? Wielrennen
Wielrennen

Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?

Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?

Fantasy-spellen over sport zijn hot in Nederland, merken we. De pooltips voor de grote rondes worden steevast goed lezen bij In de Leiderstrui, maar hoe hebben ze het er in de Giro d'Italia eigenlijk vanaf gebracht?

Redelijk goed, zo denken we! Als eerste kwamen we met Phil Bauhaus op de proppen. We tipten de Duitser als snelle sprinter die mogelijk last zou kunnen hebben van de klassementsaspiraties van zijn ploeg Bahrain Victorious. En zo geschiedde: Bauhaus reed uiteindelijk slechts vier keer top tien, won wel één keer ei zo na, maar moest uiteindelijk flink aan de bak voor Mikel Landa en Pello Bilbao. Zonde, want we denken nog steeds dat de sprinter over ongelofelijk veel snelheid beschikt.

Guillaume Martin was de tweede op de lijst. De Fransman sprak zelf vooraf uit dat hij voor top vijf wou gaan, maar op de Etna was het al wel duidelijk dat dit niet ging lukken. Martin werkte zich via de vlucht nog naar de top vijf, maar moest bergop gewoon weer passen. Met zijn grillige conditie bleef hij er desondanks nog voor gaan, wat ereplaatsen opleverde in het slotweekend. Uiteindelijk reed hij dus geen top vijf of zelfs top tien, maar Martin eindigde wel weer acht keer bij de beste top twintig in de daguitslag.

Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?
Het was niet de Giro van Guillaume Martin

Net als Martin finishte ook Edward Theuns vier maal in de top tien van de etappe. De Belg sprintte dus helemaal niet verkeerd, maar moest flink aan de bak voor zijn ploeg. Juan Pedro López had hem nodig als man voor het vlakke toen hij in het roze reed en later moest Theuns zijn kansen opofferen toen López in de laatste spurtersrit op achterstand geraakte. Al bij al reed Theuns dus een prima Giro.

Dat valt iets minder te zeggen van Atilla Valter. De Hongaar, die vorig seizoen al even in het roze reed, ging met grote verwachtingen voor de bergtrui en etappezeges van start in zijn thuisland. Drie weken later concluderen we dat hij slechts één keer meezat in de ontsnapping (en vierde werd), maar vooral zijn ding heeft gedaan voor kopman Arnaud Démare. Die maakte het dan ook wel weer goed af, dat moet ook gezegd worden. Valter zelf liet weten dat hij er pas in week drie door wist te komen, en dat de start in Hongarije veel energie heeft gekost.

De volgende die we tipten was Matteo Sobrero van Team BikeExchange-Jayco, als mogelijke superknecht van Simon Yates en tijdritspecialist. Dat eerste lukte niet echt, daar Yates al snel op achterstand geraakte en uiteindelijk de Giro verliet met twee etappezeges. Als tijdrijder heeft Sobrero zich des te meer bewezen, door vierde te worden in Boedapest en de slotetappe in Verona te winnen.

Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?
Matteo Sobrero won de afsluitende tijdrit

Ook Vincenzo Albanese van EOLO-Kometa stond op de lijst. De puncher annex sprinter heeft de verwachtingen dubbel en dik waargemaakt, door maar liefst negen keer bij de beste vijftien van een etappe te eindigen. Zowel in de aanval, punchritten als spurtetappes heeft de kleine man zich dus bewezen.

Jan Hirt zou ook een succes zijn geweest voor uw pooltje in deze Giro. De Tsjech werd door ons omschreven als een perfecte optie voor week drie, omdat hij dan vaak komt bovendrijven. En zo geschiedde: in de eerste twee weken had u niks gehad aan Hirt, maar in week drie finishte hij bergrit na bergrit bij de besten, met als kersen op de taart een ritzege in Aprica en een zesde plek in het algemeen klassement.

Wie niet veel punten had opgeleverd, is Felix Gall. De Oostenrijker leed aan het Cepeda-syndroom, verwijzend naar een heel goede Tour of the Alps en vervolgens een slechte Giro d'Italia. Gall reed slechts drie keer bij de beste twintig en finishte uiteindelijk als vijftigste in het eindklassement, terwijl hij zelf had aangegeven voor top vijftien te willen gaan.

Tijd voor zelfreflectie: Hoe verging het de Giro d'Italia-pooltips van In de Leiderstrui?
Felix Gall: het Cepeda-syndroom...

Ook Maximiliano Richeze namen we op in onze lijst. Richeze leverde an sich prima lead-outs af, maar kopman Fernando Gaviria wist het deze Giro niet af te maken. Tot overmaat van ramp viel kopman en zekere witte trui João Almeida namens UAE-Team Emirates uit met corona, dus in zijn laatste Giro had je niet heel veel gehad aan Richeze.

Tot slot benoemden we Mattias Skjelmose Jensen van Trek-Segafredo, die veelbelovend begon met een sterk gedeelte in Hongarije. In rit vier pakte Juan Pedro López echter het roze en hierdoor sprong de Spanjaard over zijn Deense ploegmaat heen in de pikorde. Skjelmose viel ook nog een paar keer, waardoor we zijn Giro geen groot succes kunnen noemen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws