Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten! Wielrennen
Wielrennen

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

De tijd van de Giro is aangebroken en dat betekent traditioneel ook weer puzzelen voor de verschillende spelletjes rondom de eerste grote ronde van het jaar. Zo ook bij In de Leiderstrui, waar we de deelnemerlijst van de Giro eens goed onder de loep namen en enkele interessante namen tegenkwamen.

Het is altijd een karwei: renner A, renner B of zelfs renner C? Voor jullie als lezers, maar ook voor deze Pooltips. Is de winnaar van Gent-Wevelgem onbekend genoeg om als pooltip te bestempelen? En hoe zit dat met een ritwinnaar in Tirreno-Adriatico of iemand die zichzelf in het voorseizoen nadrukkelijk liet zien? Of een Nederlander wiens achternaam begint met een A die elke wielerliefhebber inmiddels wel kent? Enfin, je leest het hieronder!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui:
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Nederlanders in de Giro d'Italia

Phil Bauhaus - Bahrain Victorious

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

De eerste naam die we uitlichten is die van Phil Bauhaus, een Duitse sprinter van Bahrain Victorious. Bauhaus, geboren op luttele kilometers van de Nederlandse grens in Bochtolt, lijkt het voor het eerst in jaren weer eens te gaan proberen in een grote ronde. Tot dusver reed hij enkel mee in de door Tom Dumoulin gewonnen Giro van 2017 en de Vuelta in 2019.

Namens de ploeg uit Bahrein laat hij zich de afgelopen jaren vooral zien in kleinere rondes. Afgelopen seizoen won hij ritten in de Rondes van Kroatië, Polen en Hongarije, terwijl hij dit voorjaar raak schoot in de slotrit van Tirreno-Adriatico. In de Ronde van Catalonië strandde hij tweemaal op plek twee.

Voor de Giro krijgt Bauhaus vaste lead-out Jasha Sütterlin, die afgelopen winter Marcel Sieberg verving, met zich mee. De andere Duitser die hem normaal bijstaat, Heinrich Haussler, is er niet bij. Bahrain Victorious mikt namelijk vooral op een goed klassement met Mikel Landa en Pello Bilbao, waardoor ook de sprintaspiraties van Bauhaus wel eens naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

Guillaume Martin - Cofidis

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Iemand die in de afgelopen Vuelta (negende) en Tour (achtste) top tien reed als echte verrassing bestempelen gaat misschien wat ver, maar toch is Guillaume Martin iemand die in de komende Giro d'Italia wel eens ver kan komen. De fietsfilosoof van Cofidis heeft in deze klimronde, met zeer weinig tijdritkilometers, namelijk zijn zinnen gezet op een serieuze notering in het eindklassement.

En zo kennen we hem toch eigenlijk niet, daar Martin normaal iemand is die veel tijd verliest in de eerste week en daar van kan profiteren in week en drie. Waar andere mannen op dat punt wegvallen, behoudt Martin dan vaak zijn plekje in de lagere regionen van de top tien. Daar eindigde hij dit seizoen ook al in Parijs-Nice (negende) en de Ronde van Catalonië (achtste).

Het interessante aan de Fransman is het feit dat hij er altijd voorgaat. Martin is iemand die altijd meedoet, of het nu om plek twee, tien of waar dan ook is. Mocht hij er alsnog niet in slagen om mee te doen om het klassement, dan kan hij in week drie nog altijd voor ritzeges en de bergtrui gaan.

Edward Theuns - Trek-Segafredo

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Iemand die niet geheel tevreden zal zijn met zijn voorjaar, is Edward Theuns. De Belg liet slechts een ereplaats noteren (vijfde in de Scheldeprijs) en dat is toch wat magertjes voor een coureur van zijn kaliber. Des te gemotiveerder zal Theuns zijn om zichzelf te laten zien in zijn eerste Giro, waar hij de sprinter van dienst lijkt bij Trek-Segafredo.

Theuns kan in de vrijbuitersploeg van Trek-Segafredo rekenen op landgenoot Otto Vergaerde en de Italiaan Jacopo Mosca. Verwacht niet direct heel grootste dingen van de 31-jarige renner, maar ereplaatsjes sprokkelen is normaliter wel aan hem en zijn ploeg besteed.

In de afgelopen Tour de France reed Theuns tweemaal top tien, terwijl hij in de Vuelta ook al meermaals naar stevige ereplaatsen is gespurt. Een ritoverwinning in een grote ronde is nog niet aan de orde geweest voor de sympathieke coureur.

Attila Valter - Groupama-FDJ

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Iemand die de laatste jaren steeds nadrukkelijker op de deur klopt, is Attila Valter van Groupama-FDJ. De Giro, met start in zijn thuisland Hongarije, is hét moment voor Valter om definitief door te breken. De ex-mountainbiker is één van de drie thuisrijders in de komende Giro en zal de eerste drie dagen alvast flink aangemoedigd worden.

Niet gek ook, want de klimmer laat zich de afgelopen tijd steeds meer zien. In de Giro van vorig jaar was het nog een tamelijke verrassing dat hij in rit zes plots de roze leiderstrui pakte, een twaalfde plek in de meest recente Ronde van Lombardije en een vierde plaats in Strade Bianche bevestigden zijn niveau.

Dit seizoen verloopt sowieso goed voor Valter, die ook nog tweede werd in de slotrit van de Ronde van Catalonië en als vijfde eindigde in de Tour of the Alps. Pré is dat hij carte blanche heeft bij zijn ploeg en over een vlot eindschot beschikt, nadeel is dat de overige zeven renners van Groupama-FDJ volledig ingesteld zijn op sprinter Arnaud Démare.

Matteo Sobrero - Team BikeExchange-Jayco

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Door naar de volgende in de lijst: Matteo Sobrero van Team BikeExchange-Jayco. Bij afwezigheid van Filippo Ganna dé Italiaanse tijdrijder om naar uit te kijken op de openings- en slotdag. Sobrero klopte Ganna op het meest recente Italiaanse kampioenschap tijdrijden en mag op die manier in de driekleur rijden, wat hem ongetwijfeld vleugels op zal leveren.

Sobrero, 24 jaar oud, is op papier ook een uitstekende klimmer en kan kopman Simon Yates normaliter dus goed bijstaan. Zijn grote liefde ligt echter bij het tijdrijden, wat hij vorig jaar al liet zien met een vierde plek in de afsluitende tijdrit van de Giro. Dit seizoen werd hij al vijfde in de Ronde van Romandië-tijdrit en tiende in de vlakke rit tegen de klok in Tirreno-Adriatico.

Als schoonbroer van Ganna, Sobrero gaat met de zus van de wereldkampioen, heeft Sobrero normaliter genoeg motivatie om zich volledig te laten gaan tegen de klok. Neemt hij ook nog zijn klimmersbenen mee van pakweg de Ronde van Slovenië van 2021, waar hij na Tadej Pogacar en Rui Costa als derde eindigde, dan is hij een potentiële puntenpakker.

Vincenzo Albanese - EOLO Kometa

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Elfde in Milaan-Sanremo en achtste op de Etna in de Ronde van Sicilië: dan heb je het normaal gesproken over een complete renner. En dat is Vincenzo Albanese van EOLO Kometa ook. Het gewezen toptalent, Albanese werd al op 19-jarige leeftijd prof in 2017, heeft dit jaar dan eindelijk de stap naar de subtop kunnen zetten.

Albanese rijdt dit seizoen ereplaats na ereplaats, van Mallorca tot Siena en van de Alpen tot Asturië, en is erop gebrand om die reeks voort te zetten in de Giro. Na afloop van de openingsrit van de Ronde van Asturië, waarin hij als tweede eindigde na Simon Yates, gaf hij alvast een voorzetje richting de komende Giro. 'Er zijn veel etappes die bij me passen', liet hij weten.

En dat is ook zo, want Albanese kan scoren in allerlei etappes. Hij gooit zich vaak in massaspurts, maar de grootste kans lijkt hij toch te hebben in de overgangsritten. De puncher gaat namelijk uitstekend omhoog en weet zich vaak goed te plaatsen voor een spurtje. Hij is dé ideale kandidaat om een rit te winnen zoals soortgenoot Andrea Vendrame dat deed in de Giro van vorig jaar.

Jan Hirt - Intermarché-Wanty-Gobert

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Als er één ploeg is die op een wolk fietst, is het Intermarché-Wanty-Gobert wel. De ploeg van Hilaine van der Schueren en Aike Visbeek is bezig aan een topjaar en wil dat ongetwijfeld voortzetten in de komende Giro. Kopman is op papier de 39-jarige Domenico Pozzovivo, maar in zijn spoor merken we nog een uitstekende klimmer op: Jan Hirt.

Het parcours is op het papier op het lijf geschreven van de lange Tsjech, die steevast boven komt drijven in de loodzware derde week van een grote ronde. In zijn eerste grote ronde, de Giro van 2017, reed hij in de laatste week maar liefst vijf keer top twintig. Het jaar daarna won hij ei zo na een etappe, terwijl hij ook ijzersterk was in het slotweekend van de Ronde van Italië van vorig jaar.

Dit voorseizoen won Hirt al op imponerende wijze de Tour of Oman na een hoogtestage in Colombia, waar hij richting de Giro ook weer heen is getrokken met ploegmaat Lorenzo Rota. Het verraadt de ambities van Hirt en zijn ploeg om uitstekend voor de dag te willen komen in de Giro, waarin zowel Hirt (in de bergetappes) als Rota (overgangsritten) voor succes kunnen zorgen.

Felix Gall - AG2R Citroën Team

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

De Franse ploeg AG2R Citroën Team heeft een heel blik vrijbuiters opengetrokken voor de voorlopige deelnemerslijst van de Giro d'Italia. De namen Nans Peters, Lilian Calmejane en de eerder genoemde Andrea Vendrame, succesvolle rittenkapers in het verleden en mogelijk ook heden, ken je waarschijnlijk al. Het zou ons echter niet verbazen als deze mannen voorbij zijn gestreefd door een ploeggenoot: Felix Gall.

Gall komt uit de school van Team Sunweb/DSM, waar hij afgelopen winter ondanks een doorlopend contract mocht vertrekken. Dat leverde de 24-jarige Oostenrijker absoluut geen windeieren op: Gall fietste in de maand april rond als een opgebloeide Alpenbloem, wat hem een twaalfde plek in de Ronde van het Baskenland en zesde plaats in de Tour of the Alps opleverde.

De komende Giro, zijn eerste grote ronde, zal waarschijnlijk een ontdekkingstocht worden. Toch nemen we Gall al op in onze lijst, omwille van zijn kwaliteiten: hij kan uitstekend omhoog en beschikt ook nog eens over een goed sprintje en de feeling voor het juiste moment. Simpelweg een zeer interessante renner om in de gaten te houden. Zijn ploeg hoopt dat Gall top 15 kan rijden in het klassement.

Maximiliano Richeze - UAE-Team Emirates

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

Dan een man die vijftien (!) jaar geleden twee etappes in de Giro wist te winnen: de 39-jarige Maximiliano Richeze van UAE-Team Emirates, die zijn fiets na deze Ronde van Italië aan de wilgen zal hangen. En wat is er nu mooier dan je loopbaan afsluiten met enkele kekke prestaties en vervolgens terug naar thuisland Argentinië te keren?

Tot zover het sentimentele gedeelte, over naar het serieuzere werk: Richeze is al jaren een veelgeprezen lead-out. Van 2016 tot en met 2019 bij Quick Step en sindsdien bij UAE-Team Emirates is hij de man die de architect is van vele zeges van Fernando Gaviria. De Colombiaanse sprinter wil deze Giro na een veelbelovend seizoensbegin en polsbreuk in de Omloop laten zien waar hij toe in staat is.

De pré van Richeze is dat hij - net zoals Michael Mørkøv - altijd wel in staat is om uitbollend een ereplaats neer te zetten. Zo finishte hij als lead-out zes keer in de top twintig in de Tour van 2019 en vijfmaal in 2018. In de eerste grote ronde van Gaviria, de Giro van 2017, werd Richeze zelfs nog twee keer vijfde. Daarnaast beschikt UAE-Team Emirates met João Almeida ook nog over één van de topfavorieten voor het algemene klassement én de jongerentrui.

Mattias Skjelmose Jensen - Trek-Segafredo

Pooltips Giro d'Italia 2022 | Jong en oud, talentovergoten of vergeten, deze tips moet je weten!

De Denen zijn de afgelopen jaren ook weer aan een opmars bezig onder leiding van onder meer Mads Pedersen en Kasper Asgreen. Eén van die nieuwe exponenten is Mattias Skjelmose Jensen, een 21-jarige klimmer annex tijdrijder die namens Trek-Segafredo zijn debuut gaat maken in een grote ronde.

Skjelmose kwam begin 2021 als een kanon binnen bij de profs met een zesde stek in de UAE Tour, waarna hij in zijn debuutjaar ook nog vijftiende werd in de Ronde van Romandië, 21e in de Dauphiné, vijfde in de Tour de l'Ain, achtste in de Ronde van Denemarken en zevende in de Ronde van Noorwegen. Dit voorseizoen werd dat opgevolgd met plek drie in de Tour de la Provence, stek zestien in de Ronde van Catalonië en een achttiende plaats in de Waalse Pijl. In Luik-Bastenaken-Luik viel hij hard op zijn rug, waardoor hij maandag met veel pijn opstond. De dokter heeft er echter voor gezorgd dat Skjelmose weer kon herstellen en naar eigen zeggen voelt hij zich alweer beter dan voor zijn val.

De Deen rekent op een vrije rol bij Trek-Segafredo, waar ook Giulio Ciccone en Bauke Mollema gaan rijden. Skjelmose Jensen gaat zich naar eigen zeggen voorbereiden alsof hij voor een goed klassement moet gaan en stelt dat hij normaliter beter wordt gedurende etappekoersen. Zonder ervaring, maar veel talent: is dat zijn recept voor een goede prestatie in de komende Giro of is dit jaar net dat jaartje te vroeg? We zullen het binnen enkele weken weten.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws