Tim Merlier baant zich in Nokere Koerse door tal van valpartijen en maakt het in eigen huis knap af Wielrennen
Wielrennen

Tim Merlier baant zich in Nokere Koerse door tal van valpartijen en maakt het in eigen huis knap af

Tim Merlier baant zich in Nokere Koerse door tal van valpartijen en maakt het in eigen huis knap af

Tim Merlier heeft Nokere Koerse naar zijn hand weten te zetten na een knotsgekke finale. De renner van Soudal-Quick Step bleek de beste na een zeer koers, waarin het jammer genoeg wel regende van de valpartijen.

Na de prachtige, emotionele overwinning van Lotte Kopecky bij de vrouwen was het rond het middaguur tijd voor de mannen in startplaats Deinze. Daar was het voor een deel van de aanwezige toeschouwers om twee mannen te doen: local hero Tim Merlier (Soudal-Quick Step) en jonge god Thibau Nys, die namens Trek-Segafredo zijn wegdebuut in 2023 maakte.

Team DSM ziet Dainese vroeg uit koers verdwijnen

Bij de mannen duurde het vrij lang voor we een kopgroep van de dag kregen. Wel zagen we vrij vroeg een outsider verdwijnen: Alberto Dainese voelde zich niet lekker, waardoor zijn ploeg Team DSM besloot dat het beter was om hem uit koers te halen.

Uiteindelijk kozen zes coureurs het hazenpad: Alex Colman (Flanders-Baloise), Adam De Vos (Human Powered Health), Rory Townsend (Bolton Equities), Etienne van Empel (Corratec), Jonas Geens (Tarteletto) en vooral ex-winnaar Ludovic Robeet van Bingoal-WB. Die laatste zorgde twee jaar geleden voor een daverende verrassing door vanuit de vlucht Nokere Koerse te winnen.

Robeet verraste twee jaar geleden vriend en vijand in Nokere Koerse
Robeet verraste twee jaar geleden vriend en vijand in Nokere Koerse

Team DSM (Sam Welsford) en Soudal-Quick Step (Merlier) waren verantwoordelijk voor de controle in het peloton, waardoor Robeet en co nooit echt serieus uitzicht hadden op een nieuwe stunt. Ondanks het relatief lage tempo werd er wel gevallen in het peloton: Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty), Gerd de Keijzer (Novo Nordisk) en Matthew Bostock (Bolton Equities) klapten tegen het asfalt, waarbij die laatste twee jammer genoeg bleven liggen met pijn.

Campenaerts en Vanmarcke testen de benen

Op zestig kilometer van de meet begon de voorfinale: onder meer Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) mengde zich in de debatten. Er kwam geen directe schade, maar duidelijk werd wel dat de kilometers in de benen begonnen te kruipen. Zowel vooraan als achteraan kwamen meerdere renners in moeilijkheden.

Even later was het Sep Vanmarcke die de boel enkele keren flink op de kant zette, maar de sprintersploegen zaten er keer op keer toch wel vrij kort op. Op de voorlaatste keer Nokereberg werden Merlier en co toch wel eens flink onder druk gezet, maar opnieuw was het Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) die controleerde namens zijn sprinter Kaden Groves. Campenaerts bleek uiteindelijk te gretig, hij dook het decor in op 25 kilometer van de aankomst.

Tim Merlier baant zich in Nokere Koerse door tal van valpartijen en maakt het in eigen huis knap af

Net na die val kwam er toch wat schifting: Merliers lead-out Bert Van Lergberghe moest veel vroeger dan gehoopt aan de bak om enkele scheve situaties recht te zetten, wat tot meer demarrages leidde. Onder meer Jasper De Buyst, normaliter zelf sprintaantrekker, toonde zich. Hij reed een halve minuut weg van het peloton, waar Team DSM ondertussen de controle pakte.

Alpecin-Deceuninck-sprinter Groves tegen de grond

Op één van de laatste kasseistroken, waar De Busyt weer werd ingerekend, haalde Groupama-FDJ plots een putsch uit: met vier waren ze op de eerste rij te vinden, waar Samuel Watson de benen nam. In het achtervolgende peloton controleerde Sjoerd Bax namens sprinter Pascal Ackermann, die concurrent Groves (Alpecin-Deceuninck) tegen de grond zag gaan. Zonder Groves reed het peloton naar de eenzame Watson toe.

Op vijf kilometer van de meet plaatste Florian Vermeersch zijn aanval, waar Vanmarcke en Laurence Pithie (Groupama-FDJ) een antwoord op klaar hadden. Lyndsay De Vylder, man van Flanders-Baloise, moest met een lekke band afhaken in de voorste groep. Met zes seconden dook het drietal de laatste twee kilometer in, terwijl het peloton gereduceerd werd door een val van opnieuw Campenaerts.

De drie draaiden uitstekend rond, maar richting de slotkilometer kwamen de mannen van UAE plots snel. Hun sprinter Ackermann ging in één van de laatste bochten echter ook tegen de vlakte, samen met onder meer Gerben Thijssen.

In de slotbocht was het plots Soudal-Quick Step dat Merlier alsnog vooraan afleverde, die het op prachtige wijze afmaakte. Met dank aan zijn lead-out Van Lerberghe, dat vooral. Edward Theuns (Trek-Segafredo) werd tweede, voor Lotto-Dstny-coureur Milan Menten.

Uitslag Nokere Koerse 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws