Titelverdediger Cosnefroy, Bretagne-winnaar Madouas en Alaphilippe vol revanchegevoelens in Canada Wielrennen
Wielrennen

Titelverdediger Cosnefroy, Bretagne-winnaar Madouas en Alaphilippe vol revanchegevoelens in Canada

Titelverdediger Cosnefroy, Bretagne-winnaar Madouas en Alaphilippe vol revanchegevoelens in Canada

Voor velen mag het wielerjaar 2023 er dan bijna opzitten, bij de Fransen gieren de ambities nog door het lijf. Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Benoît Cosnefroy (AG2R) rijden dit weekend alle drie in Canada om de knikkers.

In Noord-Amerika staan vrijdag en zondag de GP Quebec en GP Montreal op het programma, twee eendagskoersen om het najaar echt mee af te trappen. Vorig jaar won Cosnefroy met een late uitval in Quebec, alvorens Tadej Pogacar in Montreal zegevierde. 'Het is altijd een beetje raar om terug te keren in de race die je hebt gewonnen', zegt Cosnefroy nu bij L'Equipe. 'Het wordt een speciale wedstrijd in de regen, veel moeilijker dan voorgaande jaren.'

Madouas is al net zo gemotiveerd. De 27-jarige Fransman pakte in juni op machtige wijze de Franse titel op de weg, maar viel in de Tour de France vervolgens wat tegen. In de Bretagne Classic schoot hij afgelopen weekend echter weer raak, waardoor hij vol vertrouwen richting Canada is afgereisd. 'Het was mijn eerste overwinning in het blauw-wit-rood en bovendien m'n eerste in de WorldTour. Ik zat echt te wachten op deze zege', zegt hij over Bretagne, ook bij L'Equipe.

Alaphilippe spreekt van 'belangrijk jaar'

Voor Alaphilippe is de situatie een beetje anders, hij heeft twee lastige jaren achter de rug. Nadat hij in 2021 nog zijn wereldtitel verdedigde in Vlaanderen, ging het in het voorjaar van 2022 mis in Luik-Bastenaken-Luik. De klimmer viel hard en moest lang revalideren. Toen hij eenmaal terug was, kreeg hij te maken met nog meer valpartijen en malheur. Na een goede winter leek hij in 2023 terug te komen op topniveau, maar vanuit Quick Step werd recent al gezegd dat de basis van Alaphilippe simpelweg te smal was dit jaar.

Hij won wel de Faun-Ardèche Classic en een rit in de Dauphiné, maar de Tour de France en het WK vielen flink tegen. 'Het was een moeilijk jaar met weinig succes, maar het was tegelijkertijd wel een belangrijk jaar, waarin ik veel heb geleerd. Na 2022 wilde ik er alles aan doen om terug te keren op mijn niveau en dat heb ik gedaan. Ik moet echter ook geduldig zijn en hard blijven werken. Ik hoop het de komende weken goed te doen en wat successen te boeken. Ik ben heel gemotiveerd. In Bretagne miste ik nog wat ritme en dus zullen de koersen in Canada en de Ronde van Luxemburg belangrijk zijn om power in de benen te krijgen. Het is belangrijk dat ik plezier heb op de fiets. Ik ga nooit veranderen en zal nooit opgeven, maar ik heb wel de tijd genomen om aan m'n gezondheid te werken. Ik ga m'n best doen om weer te winnen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws